Devletten Fazla Yardım Alan Şirketlere, Geri Ödemeleri Şartıyla Af
Avusturya devleti tarafından Korona krizinde ekonomiyi istikrara kavuşturmak için şirketlere yapılan yardımlarda bilerek veya bilmeden fazla yardım alanlara, savcılığa suç duyurusunda bulunmadan önce, düzeltme fırsatı veriliyor. Şimdiye kadar 123 şirket gönüllü olarak Covid yardımını geri ödedi.
Devlet Covid finansman kurumu COFAG, iç ekonomiyi istikrara kavuşturmak için şirketlere şimdiye kadar 7,4 milyar euro ödedi.
COFAG, satış tazminatı, sabit maliyet ödeneği, gider ikramiyesi ve zarar ikamesi kapsamında fon oluşturdu. Zorluk fonu Ticaret Odası tarafından organize ediliyor.
Ekonomik yardım üzerinde kapsamlı bir parlamento denetimi yok, bu yüzden muhalefet sürekli olarak fonların olası kötüye kullanımından şikâyet ediyor.
Ancak yardımlar vergi denetimleri sırasında da kontrol edilmektedir.
Maliye Bakanı Gernot Blümel, şirketlerin suiistimallerinden şüphe edildiği takdirde savcılığa şikayette bulunmaktan kurtarmak için 1 Ağustos’tan bu yana şirketlere bir tür af teklif ediyor.
COFAG’daki başvurunuza “düzeltme raporu” gönderirseniz, rapor vermeden muayeneden kurtulursunuz.
Bu bağlamda, 141 başvuran hibe miktarının düzeltilmesi için başvurmuş, hesaplama hataları nedeniyle 300.000 Euro ve başvurudaki yanlış bilgiler nedeniyle yaklaşık 100.000 Euro iade edildiği kaydedildi.
Sorumlu Maliye Bakanlığı, “Birçok durumda kriz durumlarında hataların meydana geldiği, örneğin bir başvuru sahibinin yanlış endüstriyi belirttiği ve dolayısıyla daha yüksek miktarda fon aldığı gösterilmiştir” diyor.
En fazla” hata ” satış ikamesi (1.2 milyon Euro), ardından sabit maliyet Sübvansiyonu (1 milyon Euro) ve devam eden kesinti bonusu ile gerçekleşti.
Maliye Bakanı Gernot Blümel için rakamlar “yardım tedbirlerimizin ve yukarı yönlü kontrol mekanizmalarının çalıştığının kanıtı”.
Birçok şirketin hala aftan yararlanacağını umuyor. COFAG web sitesi üzerinden başvuruyu düzeltme seçeneği yıl sonuna kadar devam edecek.
Serbest meslek sahiplerinin geçimlerini güvence altına almaları için özel olarak kurulan zorluk fonu da yıl sonuna kadar uzatılması düşünülüyor.
Mevcut faz 3 Eylül sonunda sona eriyor. Ticaret Odası, birçok EPU’nun hala krizden muzdarip olması nedeniyle uzatma konusunda ısrar ediyor. Maliye Bakanlığı bu konuda devam eden görüşmeleri doğruladı.
Zorluk fonu için para Maliye Bakanlığı tarafından yönetilen COVID-19 kriz yönetimi fonundan geliyor ve yazdan önce 2 ila 3 milyar Euro’ya çıkarıldı.
Zorluk fonunun operasyonel uygulamasından Ekonomi Bakanlığı sorumludur, Ticaret Odası WKÖ’ye fon başvurularının – ücretsiz olarak – işlenmesi görevi verilmiştir.|DerVirgül
© Foto: derVirgül