Viyana’da Sosyal Yardım Alanların Yüzde 55’i Avusturya Vatandaşı Değil
Avusturya’nın başkenti Viyana’da bir önceki yıla göre, eyalet kasasından sosyal yardımlar için daha fazla para çıktığı belirtildi. FPÖ, yabancıların sosyal yardımlardan yararlanmasının kısıtlanmasını istedi. Avusturya genelinde sosyal yardım alanların yüzde 60’ı, ülke nüfusunun ise yüzde 20’si Viyana’da yaşıyor.
Viyana Eyaleti Sosyal ve Sağlık Hakları Dairesi MA 40 tarafından açıklanan 2020 yılı asgari gelir yardımları raporunda, 2020 yılında ödenen sosyal yardımların, 2019 yılına göre artış gösterdiği kaydedildi.
Viyana’da, 2018 ve 2019 yıllarında ilk kez, Viyana asgari sigorta poliçesi (WMS) kapsamında fayda alan kişi sayısında bir düşüş kaydedildi.
Raporda, 2018 ve 2019 yıllarında ilk kez, Viyana asgari sigorta poliçesi (WMS) kapsamında yardım alan kişi sayısında bir düşüş kaydedildiği belirtilirken, 2020 yılındaki artışta Korona krizinin bariz etkisine atıfta bulunuldu.
2016 yılında artış gösteren sosyal yadım alıcıları, 2017 yılında 150 binin üzerine çıkarak, son zamanların rekor sayısına ulaşmıştı.
2018 yılında 142.571 kişiye gerileyen yardım alıcısı sayısı, 2019 yılında 135.698’e geriledi.
2020 yılında bu rakam, 136.267’ye yükseldi.
Ancak sosyal yardım alıcı sayısında çok büyük bir artış olmamasına rağmen, ödenen miktarın arttığı söylendi.
Harcamalar, her alanda, yani geçim ödeneği, ek konut giderleri ve sağlık sigortası ile buna bağlı olarak arttı.
Artış yüzde 9’a kadar çıktı. 2020’de toplam 660 milyon Euro’dan fazla ödeme yapıldı.
Eyalet yönetimine göre, asıl etki işsizlikteki artış oldu.
Bu gelişme, örneğin, düşük bir maaşla ek asgari gelir yardımı alan çok sayıda kişinin tam alıcı haline gelmesine yol açtı.
Harcama artışının nedenleri arasında, asgari standardın yıllık ayarlanması (şu anda yüzde 3,5), daha uzun bir yardım süresi, bekar ebeveynlerdeki artış – daha yüksek asgari standartlarla birlikte – ve yardım topluluklarındaki değişiklik yer aldı.
Viyana gençlik destek programının bir parçası olarak, 25 yaşına kadar olan genç yetişkinler, aynı evde yaşıyor olsalar bile, ebeveynlerinin ihtiyaç duydukları sosyal yardımdan ayrı tutuldular.
Artışın zirvesi, bir önceki yılın Haziran ve Temmuz aylarında kaydedildi.
Bundan sonra, federal hükümet ve eyalet hükümeti tarafından alınan önlemlerin durumu yumuşattığına inanılıyor.
Öte yandan, 2021’de durumun nasıl gelişeceği de bu tür yardımların boyutuna bağlı olduğu vurgulandı.
Bununla birlikte, örneğin emeklilere ek ödemelere yol açması düşünülen emeklilik katkı yıllarının kaybolması, orta ve uzun vadeli sonuçlar doğurması beklenmektedir dendi.
2020 yılında sosyal yardım alıcıları 25 yaş ve üstü yetişkinler, yüzde 8’i çalışma çağındaki genç insanlardı.
Raporda, sosyal yardım alıcılarının yarısı, çalışma koşulları olmayanlardan oluştuğu yer aldı.
MA 40 raporunda belirtilen, çalışma koşulları olmayanların yüzde 35’i reşit olmayan ve yüzde 16’sının ise emekli olduğuna dikkat çekildi.
Ayrıca tüm sosyal yardım alıcılarının yani, 136.267 kişinin yüzde 55’i (74.947 kişi) Avusturya vatandaşı olmadığı belirtildi.
Viyana FPÖ’den Avusturyalılar İçin Öncelik Çağrısı
Sağ popülist Özgürlük Partisi (FPÖ) Viyana Eyaleti Başkanı Dominik Nepp, Avusturyalıların Viyana asgari gelir yardımında önceliğe sahip olmasını istedi.
Ayrıca, Viyana’da Temel Sosyal Refah Yasası’nın uygulanması konusunda ısrar etti.
Nepp ayrıca, Şayet Anayasa Mahkemesi izin verirse, Avusturya vatandaşı olmayanların sosyal yardımlardan yararlanmaması gerektiğini savundu.
ÖVP: Sosyal Yardım Alıcılarının Yüzde 60’ı Viyana’da Yaşıyor
Halk Partisi (ÖVP) Viyana Başkanı Markus Wölbitsch, rakamların çok yüksek olduğunu belirterek, radikal bir karşı önlemin gerekli olduğunu söyledi.
Viyana, Avusturya nüfusunun yüzde 20’sine sahip olmasına rağmen, tüm asgari gelirlilerin yaklaşık yüzde 60’ı burada yaşıyor diyen, Halk Partisi ayrıca Viyana’da Temel Sosyal Refah Yasası’nın yasal olarak uyumlu ve eksiksiz bir şekilde uygulanmamasından şikayetçi oldu.|DerVirgül
© Foto: DerVirgül