TBMM Başkanı, Kurz ile Kapanış Resepsiyonunda Görüştü
Parlamentolar Arası Birlik (IPU) Dünya Konferansı için Viyana’da bulunan TBMM Başkanı Mustafa Şentop (AKP), kapanış resepsiyonunda Başbakan Sebastian Kurz (ÖVP) ile görüştü.
Parlamentolar Arası Birlik (IPU) Dünya Konferansı için Viyana’da bulunan TBMM Başkanı Mustafa Şentop (AKP), çeşitli ülkelerin temsilcileriyle yaptığı ikili görüşmelerinin yanı sıra, ev sahibi Avusturya’nın da çeşitli kurumlarıyla temaslarda bulunduğu Türkiye medyasında çıkan haberlerde yer aldı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi resmî Facebook sayfasından yapılan bir yayında, “TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 5. Dünya Parlamento Başkanları Konferansı kapanış oturumu sonrasında düzenlenen resepsiyonda Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ile görüştü.” Dendi.
Toplam 300 bin Türkiye kökenlinin yaşadığı Avusturya’da, 110 binin üzerinde TBMM milletvekili seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip seçmen bulunmakta.
“Türkiye düşmanlığı Avusturya siyasetinin ayrılmaz bir parçası”
Avusturya Haber Ajansı APA’ yazılı bir demeç veren TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Yabancı düşmanlığının yanı sıra Türkiye düşmanlığı ve İslamofobi Avusturya siyasetinin neredeyse ayrılmaz bir parçası haline geldi” dedi.
Büyük Millet Meclisi Başkanı yazılı röportajında, “Türkiye’de yasal olarak faaliyet gösteren, parlamentoda yer alan ve terörle bağlantısı olmayan bir siyasi partinin sembollerinin Avusturya’da resmî olarak yasaklanması, ifade özgürlüğü ile ilgili hangi gerekçeyle açıklanabilir?” diye sordu.
Avrupa tarafından eleştirilen muhalefet partisi HDP’ye yönelik yasaklama prosedürünü savunan Meclis başkanı, Türkiye’de bir siyasi partinin terör örgütüyle ilişkisinin yargı denetimine tabi olduğuna karar verildiğinde, bunun ifade özgürlüğünün bastırılması olarak etiketlenmesini “anlaşılmaz” olarak nitelendirdi.
Avusturya suçlamaları reddetti
Halk Parti ÖVP entegrasyon ve göç sözcüsü Ernst Gödl bu arada Salı günü yaptığı bir yayında Türkiye Meclis Başkanı’nın Avusturya’nın politikalarının “İslamofobik” ve “Türkiye karşıtı” olduğu iddialarını reddetti. Avusturya kendisini her zaman “bütünleşmeye ve performans göstermeye istekli olanlar için açık bir ülke” olarak göstermiş ve daha iyi uluslararası anlayış için uluslararası kampanyalar yürütmüştür. Gödl, Avusturya’yı “İslamofobik” veya “Türkiye düşmanlığı yapmakla” suçlayan herkes “gerçeği yanlış değerlendiriyor” dedi. Buna ek olarak, Avusturya’daki birçok Türk göçmen “tamamen entegre ve topluma katkı sağlıyor” dedi.
Ancak Gödl, “ülkemizde bütünleşmek istemeyenlerin veya militan ve aşırıcı akım ve derneklerin diğerlerinin içinde yer almadığı açıktır” dedi.
Bu nedenle Avusturya’da “Bozkurt” sembolleri de yasaklanmıştır.
Gödl, “Ülkemiz özgürlük, eşitlik ve demokrasi değerlerine ve karşılıklı saygı temeline dayanmaktadır. Bu nedenle radikal ve bölücü eğilimlere tolerans yoktur” dedi.| DerVirgül