Almanya’da Makinistlerin 48 Saatlik Grevi Başladı

Alman Makinistler Sendikası ile Alman Demiryolları arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç çıkmaması üzerine makinistler 48 saat sürecek grevi başlattı, grev ilk günden etkili oldu.

Almanya’da Makinistlerin 48 Saatlik Grevi Başladı

Alman Makinistler Sendikası (GDL) ile Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden bir sonuç çıkmaması üzerine makinistler 48 saat sürecek grevi başlattı. Gece saat 2.00’de başlayan ve cuma günü saat 02.00’ye kadar sürecek grev ilk günden itibaren etki olmaya başladı.

Evrensel gazetesinde yer alan habere göre, Birçok eyalette sabahın erken saatlerine bölgesel trenlerle yük trenleri sefere çıkmadı. Ayrıca şehirler arası tren seferleri de grevden etkilenmeye başladı. Alman Demiryollarının grevin etkisini kırmak için başlattığı ek seferler de etkili olmadı. Bu nedenle grev ülke genelinde etkisini hissettirdi.

Grevin başlayacağından haberdar olan yolcuların çoğu bu sabah başka araçları kullanarak işe gitmeyi tercih ederken, birçok yolcu da seyahat planını iptal etti. GDL sendikası başkanı Claus Weselsky ZDF televizyonuna yaptığı açıklamada, 48 saatlik grevin sonunda işverenin tutumuna bakacaklarını ifade ederek, bir sonraki grev için önümüzdeki hafta karar vereceklerini söyledi.

Alman Demiryollarının özelleştirilen hatlarında ise seferler normal şekilde devam ediyor.

GDL Neden Grev Karari Aldi?

GDL ile Alman Demiryolları arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işveren tarafı pandemi koşullarını gerekçe göstererek, önce havaalanlarında olduğu gibi, 40 ay boyunca maaşlara zam yapılmamasını sendikaya dayattı. Ayrıca demiryollarında örgütlü en büyük sendika Demiryolları ve Ulaşım Sendikasının (EVG) kabul ettiği anlaşmayı üstlenmesini istedi. Yapılan pazarlıkların ardında Deutsche Bahn son olarak gelecek yıl için yüzde 1,5 ve Mart 2023’te ise yüzde 1,7 zam teklifinde bulundu.

Bu teklifi de yetersiz bulan GDL üyesi bulunan makinistler arasında grev oylaması yaptı ve makinistlerin yüzde 95’i grevden yana oy kullanınca grev de başlamış oldu.

Sendika, 28 ay geçerli olmasını talep ettiği anlaşma çerçevesinde ücretlere yüzde 3,2 zam ve 2021 için bir sefere mahsus 600 avro korona primi talep ediyor.

GDL, 2008 yılında da uzun soluklu bir greve çıkmış ve sonunda taleplerini işverene kabul ettirmişti. Bu nedenle kamuoyunda “küçük ama etkili bir sendika” olarak biliniyor.

Yayınlama: 11.08.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.