Tatile Olan Büyük Talep Fiyatların Artmasına Neden Oldu

Bu yaz tatil giderlerinde önemli ölçüde artış olduğu gözlendi. Avusturya’da otelde bir gecelik konaklamanın ortalama maliyeti 110 Euro’dan 145 Euro’ya çıkarken, Türkiye’nin sahil bölgelerindeki otellerde boş yer bulmak neredeyse imkânsız. Sadece kara yolu ile 1 Haziran’dan beri 183 bin araçla, 713 bin kişi, Türkiye’ye giriş yaptı.

Tatile Olan Büyük Talep Fiyatların Artmasına Neden Oldu

Avusturya’da bir otelde gecelik konaklamanın maliyeti şimdi 110 Euro yerine 145 Euro’ya mal oluyor, bu da yüzde 32’lik bir fiyat artışı olduğunu gösteriyor.

Aşırı talep apart dairelerinin de maliyetini 93’ten 120 Euro’ya, yani yüzde 28’e yükselmesine neden oldu. 

Avrupa’da Otel ve Apart Daireler İçin Daha Yüksek Fiyatlar

Salgının ilk yılında Avusturyalılar için en popüler seyahat noktası olan Almanya’da, bir otelde bir gecelik konaklama, Ağustos 2021’de ortalama 115 Euro’ya mal oluyor ve bu, Ağustos 2019’a göre yüzde 27 daha fazla.

Apart daireler de ise fiyat yüzde 14 artarak gecelik 110 Euro’ya yükseldi. 

2020’de Avusturya’nın ikinci en popüler destinasyonu olan İtalya’ya bir seyahat, bir gecelik otelde 109 Euro yerine 147 Euro’ya mal oluyor – fiyat artışı: yüzde 34 – ve apart dairelerinde  117 Euro yerine 138 Euro – fiyat artış: yüzde 18 olarak tespit edildi. 

Avusturya İstatistik Kurumu’na göre geçen yıl üçüncü en popüler seyahat noktası olan Hırvatistan’da, bu Ağustos’ta 173 Euro (otel) ve 153 Euro (apart daireye) ödeyeceksiniz – 2019’dan yüzde 27 ve yüzde 61 daha fazla.

Genel olarak otel ve tatil daire fiyatları yaz aylarında daha yüksektir, ancak bu yıl yaz etkisi korona pandemisi ve 2020’de kaçırılan tatili telafi etme arzusu ile daha da yoğunlaşacaktır.

Avrupa’da, Avrupa’nın en popüler on destinasyonu, 2019’a göre oteller için ortalama yüzde 30 ve apart daireler için yüzde 24 daha fazla talep ediyor.

Türkiye | Sahil Kıyılarında Yer Bulmak Olanaksız 

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türkiyeliler, Kurban Bayramı’nı da Türkiye’de geçirmek istemelerinden dolayı sadece kara yolu ile, Kapıkule’den 1 Haziran’dan beri 183 bin araçla, 713 bin kişi, Türkiye’ye giriş yaptı.

Buna hava yoluyla gelenlerde katıldığında, Türkiye’ye yurt dışından gelen tatilci sayısının önemli ölçüde artmasına neden oldu. 

Öte yandan ülkede yaşayanların Kurban Bayramı tatilini deniz kenarlarında geçirmek isteyenleri, sahil bölgelerindeki talebi önemli ölçüde artmasına neden olurken, fiyatlarında buna paralel olarak artığı gözlemlendi. 

DerVirgül’ün araştırmasına göre, geçtiğimiz hafta 26 Euro olan günlük araç kiraları, bayram gelmeden 36 Euro’ya yükseldi. 

İzmir Çeşme sahillerinden Alanya’ya kadar olan sahil şeridindeki otel ve apart daireler, son yılların en yüksek doluluk oranına ulaştı. 

Talebin yüksek olması, otel fiyatlarına yansırken, öte yandan hizmet kalitesinde de bir gerilemeye neden olduğu kaydedildi. 

DerVirgül’ün araştırma ve teyit etme amacıyla çeşitli sahil kasabalarındaki otellerden bayram üzeri rezervasyon yapmak istemesine gelen yanıtların yüzde 85’inden alınan yanıt, “yerimiz yok oldu.”

Çeşme, Özdere, Kuşadası, Didim, Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi gözde tatil bölgelerinde şu an itibaren otellerde ve apart dairelerde yer bulmak çok zor ve çok pahalı. 

Bayram tatili ile turist ziyaretlerinin çakışması hem yurt içi hem de yurt dışından yoğun bir talep patlaması yaşandı. 

Talebin fazla olması, fiyat artışlarını tetiklemiş ve işletmeler ve esnaflar fiyat artışına gitmişlerdir. 

Görüştüğümüz otel işletmecileri, otellerde normal doluluk oranına ulaşılmasının ancak bayram tatilinin sona ermesiyle mümkün olacağını ifade ettiler.|DerVirgül 
© Bild: DerVirgül

Yayınlama: 20.07.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.