Bau-Holz Sendikası | Avusturya Haftada 4 Gün Çalışma Projesini Kaçırmamalı
Avusturya’da inşaat ve kereste ve buna benzer birçok sektör çalışanını temsil eden (Gewerkschaft Bau-Holz) Sendikası, haftada 4 gün çalışma düzeninin, hem çalışan hem de hizmet sunumu açısından daha faydalı olduğunu ve Avusturya’nın bu uluslararası gelişmenin gerisinde kalmaması gerektiğini savundu.
İzlanda’da yapılan bir araştırma, haftada 4 gün çalışma düzeninin, hem çalışan hem de hizmet sunumu açısından daha faydalı olduğunu ortaya koydu.
İspanya’da hükümet, haftada 4 gün çalışma projesini uygulamayı kabul eden şirketler için bir deneme süreci başlattı. Deneme sürecine 200 şirketten 6 bin çalışan ile başlanıldı.
Hafta Dört Gün Çalışma
Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde pilot bölgeler oluşturularak denenen çalışma düzeni, haftada 40 saat yerine 32-35-36 saatler çalışıldı ve maaşlarında ise kesintiye gidilmedi.
Avusturya’da haftada 40 saat normal çalışma saati geçerlidir, fakat birçok toplu sözleşmede bu süre 38,5 saat olarak kısaltılmıştır.
Şimdi bir çok sendika, hafta da dört gün çalışma saatinin Avusturya’da uygulanmasını istiyor.
Avusturya Haftada 4 Gün Çalışma Projesini Kaçırmamalı
Gewerkschaft Bau-Holz sendikasından yapılan basın açıklamasında, Avusturya bu uluslararası gelişmeyi kaçırmamalı dendi.
İnşaat, Kereste endüstrisi, Seramik ve yapı malzemeleri endüstrisi, Endüstriyel plastik işleme, Ağaç işleme endüstrisi, Marangozluk gibi sektörlerde 116.000’den fazla üyesi temsil eden ve düzenli olarak yaklaşık 50 toplu sözleşme müzakere etme hakkını kazanmış Bau-Holz Sendikası, haftada dört gün çalışma düzeninin Avusturya’da geliştirilmesi gerektiği çağrısında bulundu.
(Oberösterreich – Gewerkschaft Bau-Holz) Yukarı Avusturya Eyaleti Bau-Holz Sendika Eyalet Başkanı Harald Dietinger açıklamasında, Gmunden (OÖ) bölgesinde yıllardır haftanın dört gününü çalışma günü olarak kullanan bir kereste fabrikası olduğu söyleyerek, kereste fabrikasının mükemmel çalıştığına dikkat çekti.
Dietinger, projeyi hayata geçiren diğer ülkelerde olduğu gibi, Avusturya’da da pilot projelere kesinlikle ihtiyaç var dedi.
İzlanda’da Haftada 4 Gün Çalışma Denendi: Hizmet Aksamıyor Hatta İyileşiyor
Söz konusu denemeler sonucunda İzlanda’da çalışma düzeni de büyük oranda değişti. 2021 yılında İzlandalı çalışanların yüzde 86’sı ya maaşları etkilenmeden daha kısa süreli mesai yaptı ya da buna imkân tanıyan sözleşmelere imza attı.
İzlanda’daki Sürdürülebilirlik ve Demokrasi Derneği (Alda) ve İngiltere’deki Autonomy adlı düşünce kuruluşlarının yayımladığı ortak analizde, “Ülkedeki denemeler çalışma saatlerinin azaltılmasının, hizmet sunumuna olumsuz yansıyacağı kanısını yıkıyor” denildi.|DerVirgül
© Bild: DerVirgül