Avusturya Çalışma Bakanından İşsizlere Tehdit | ‘’Sekiz Hafta İşsizlik Maaşı Alamazsınız’’
Avusturya Çalışma Bakanı Martin Kocher (ÖVP), Korona krizinde işsizlere biraz hoşgörülü davranıldığını, şimdi işsizler üzerindeki baskının yeniden artması gerektiğini söyledi. Ayrıca, patronların daha düşük işsizlik ödeneği talebinin de bir ihtimal olduğunu söyleyen bakan, büyük bir reform yapılacağını duyurdu. Gönderilen işe girmeyenler, 8 hafta işsizlik maaşı alamayacak…
Çalışma Bakanı Martin Kocher (ÖVP) Pazar akşamı ORF’ye yaptığı açıklamada, Korona krizinde insanlar biraz hoşgörülüydü, şimdi işsizler üzerindeki baskının yeniden artması gerektiğini söyledi.
Kriz döneminde on milyonlarca Euro değerinde hizmetin kötüye kullanıldığına vurgu yapan Bakan, İş ve İşçi Bulma Kurumu AMS aracılığıyla daha tutarlı yerleştirme yoluyla işsizlikle mücadele edilecektir dedi.
Kocher, birçok insan hala kısa süreli çalışıyor olsa da, işgücü piyasasındaki durumun son haftalarda şaşırtıcı bir şekilde hızlı bir şekilde rahatladığını söyledi.
Gastronomi sektörünün çalışan bulamadığını doğrulayan Kocher, Artık “ekonomik döngüye uygun olarak” kısa süreli çalışmadan çıkmak ve halihazırda kıtlığın olduğu alanlar için yeniden işçi bulmak gerektiğini ifade ederek, yemek ticareti, otelcilik ve sanayide yaşanan personel sıkıntısına dikkat çekti.
Uzun Vadeli İşsizlik Sorunu
Çalışma Bakanı Martin Kocher, ‘’Uzun vadeli işsizlik, krizler ve durgunluklardan sonra özellikle keskin bir şekilde arttı ve bu insanları tekrar istihdama sokmak özellikle zor.
Hedefimiz, gelecek yılın sonuna kadar mevcut nüfusta uzun vadeli işsizliği kriz öncesi seviyelere getirmek” dedi.
Kocher bu kapsamda, uzun süreli işsizleri istihdam eden ve özellikle kadınları teşvik eden şirketlere kamu ihalelerinde öncelik verilmesi çağrısında bulundu.
Yemek ve otelcilik sektöründe birçok firma işçi bulmakta zorlanıyor. Bu aynı zamanda mevsimlik işçilerin kriz sırasında kendilerini farklı yönlendirmelerinden de kaynaklanmakta olduğu tespitinde bulundu.
AMS’den Yeni Yaptırımlar
İş ve İşçi Bulma Kurumu AMS’nin Korona krizi döneminde işsizlere hoşgörülü davrandığını belirten bakan, ‘’Arabuluculuk çok önemlidir ve mevcut makullük hükümlerinin ihlal edilmesi halinde arabuluculuğun bağlayıcılığı yaptırımlarla sağlanmalıdır.
Korona evresinde daha hoşgörülüydüler’’ diyerek, AMS’nin daha sert yaptırımlar uygulayacağının işaretini verdi.
Ticaret Odası’nın işsizlik ödeneğinin sınırlandırma talebinin “bakılabilecek bir ihtimal” olduğunu söyleyen bakan, büyük bir reform yapılacağını duyurdu.
“Azalan bir işsizlik ödeneği modeli de düşünülüyor.
Amaç, işsizliğin başlangıcında gelir güvenliğini artırmaktır.”
Milyonlarca Euro’luk Suistimal
Kocher bir basın açıklamasında, 2020’de krize rağmen milyonlarca AMS hizmetinin kötüye kullanıldığını söyledi.
AMS, gergin işgücü piyasası durumu nedeniyle Mart 2020’de kontrol faaliyetlerini geçici olarak askıya alsa da, geçen yıl suistimal için uygulanan yaptırımlar 66 milyon Euro’yu bulduğunu kaydetti.
İşsizlerden ceza adı altında kesilen 66 milyonluk yaptırımlar, “çalışmayı ve eğitimi (meslek kursu) reddetme, AMS randevularına gelmemek, kendi kendini işten çıkartılmasını sağlamak ve işten istifa etmek” gibi nedenlerden dolayı uygulandığı kaydedildi.
Bakan Yaptırımlarla Tehdit Etti
Çalışma Bakanlığı,” işsizlik ödeneği veya acil durum yardımı, makul bir işte çalışmayı reddetmek durumunda, altı hafta ve tekrarlama durumunda sekiz hafta iptal edilebilir ” diyor.
Yani, bir işsiz AMS tarafından sunulan işyerinin koşullarının o işsize uyup uymadığından bağımsız olarak, iş yeri onu işe alması ve onunda işe başlamaması durumunda altı ila sekiz hafta işsizlik ödeneği anlamayacağı anlamına gelmekte.|DerVirgül