ABD Türkiye’yi ‘Çocuk Asker Kullanımına Karışan Ülkeler’ Listesine Aldı

Reuters haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’yi ‘çocuk asker kullanımına karışan ülkeler’ listesini ekledi.

ABD Türkiye’yi ‘Çocuk Asker Kullanımına Karışan Ülkeler’ Listesine Aldı

Reuters Haber ajansına göre, ABD Dışişleri Bakanlığı bugün yayımlanan raporunda, Türkiye ‘geçen yıl çocuk asker kullanımına karışan ülkeler’ listesine eklendi.

ABD, böyle bir listeye ilk kez bir NATO ülkesini aldı.

​Reuters’ta yer alan habere göre,  ABD Dışişleri Bakanlığı 2021 İnsan Ticareti (TIP) raporunda, Türkiye’nin Suriye’deki Sultan Murad tümenine, Ankara’nın uzun süredir desteklediği Suriyeli muhaliflere ‘çocuk askerlerle somut destek’ sağladığı belirtildi.

Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Washington’un sorunu çözmek için Ankara ile birlikte çalışmayı umduğunu söyleyerek Libya’da çocuk askerlerin kullanılmasına da atıfta bulundu.

Yetkili konuya ilişkin, “Özellikle Türkiye ile ilgili olarak… İlk kez bir NATO üyesi çocuk askerleri önleme eylemi listesinde yer alıyor. Saygın bir bölge lideri ve NATO üyesi olarak Türkiye, Suriye ve Libya’da çocuk askerlerin gönderilmesi ve kullanılması konusunu ele alma fırsatına sahip” ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın raporuna göre, bu listede yer alan ülkeler, belirli bir güvenlik yardımı ve askeri teçhizatın ticari ruhsatlandırılması konusunda, başkanlık muafiyeti olmaksızın kısıtlamalara tabi oluyor. Kısıtlamaların Türkiye’nin listeye eklenmesiyle otomatik olarak uygulanıp uygulanmayacağı henüz belli değil.

Raporda bahsedilen diğer ülkeler ve haklarında ortaya atılan iddialar şöyle:

Etiyopya

ABD Dışişleri, Etiyopya’yı ‘kaçakçılıkla mücadeleye yönelik gayretleri arttırmamakla’ suçladı. 

Ülkenin Tigray bölgesinde gerçekleşen ve binlerce kişinin ölümüne, 2 milyondan fazla kişinin ise yerlerinden edilmesine neden olan çatışmaya vurgu yapıldı. Çatışmanın başladığı Kasım ayından bu yana uluslararası kuruluşların silahlı aktörlerin insan hakları ihlalleri ve cinsiyete dayalı şiddetin yanı sıra muhtemel kaçakçılık suçlarının arttığına dair uyarılarda bulunduğu hatırlatıldı.

Raporda ayrıca, Sudan’a kaçan Etiyopyalıların insan kaçakçılığına maruz kalma ihtimallerinin giderek arttığı ve ebeveynlerinden koparılan çocukların devlet dışı silahlı gruplarca silah altına alınabileceği ifade edildi.

Belarus

Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun liderliğindeki Belarus hükümetinin ‘kaçakçılığın önlenmesi için gerekli minimum standartları karşılamadığı’ ifade edilse de, ülkenin bu yönde önemli başarılar elde ettiği kaydedildi.

Suudi Arabistan

ABD’nin Ortadoğu’daki önemli müttefiklerinden Suudi Arabistan ise, raporda ‘insan kaçakçılığını önlemek için önemli çabalar kaydeden’ bir ülke olarak anıldı. Ancak Suudi yönetiminin insan kaçakçılığı kurbanı olsalar bile yabancı uyruklu işçileri sınır dışı etme, hapse atma ve para cezasına çarptırma gibi uygulamaları nedeniyle asgari standartları karşılamakta başarısız olduğu belirtildi.

İsrail

Washington’un en yakın Ortadoğu müttefiki İsrail’e ilişkin ise, insan kaçakçılığını önlemek üzerine çalışıldığı, ancak bu çabaların önceki raporlardaki duruma kıyasla ‘ciddi olmadığı ve sürdürülemediği’ ifade edildi.

İnsan kaçakçılığı mağdurlarının tespit edilmesine yönelik politikaların ‘bazen kurbanları yeniden travmatize ettiği’ belirtilen raporda, mağdurların gerekli ihtiyaçlara erişiminin geciktiği, kimi zaman erişimlerinin sağlanmasının yıllar sürdüğü belirtildi.

Yayınlama: 01.07.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.