Neden bisiklete binmeyi unutmuyoruz?
Bisiklet sürmek öyle bir eylem ki kaç sene evvel öğrendiğimizin bir önemi olmuyor. Bisiklete bindiğimiz anda sihirli bir şekilde sürmeye devam edebiliyoruz. Peki, bu nasıl oluyor? Elbette, bilimin bir cevabı var!
Küçükken bisiklete binmeyi öğrenen bir insan, yıllar geçse de bisiklete binmeyi unutmaz. Hatta bu konu hakkında “bisiklete binmek gibi” diye bir tabir kullanılıyor. Bu ifadeyi, asla unutmayacağımız ve kaldığımız yerden kolayca devam edebileceğimiz eylemler için kullanıyoruz. Neden bisiklete binmeyi unutmuyoruz?
Bilim insanları tarafından belirlenen bir nöron bunu açıklıyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki beyincikten giden elektrik sinyallerini denetleyen bir nöron tipi bulunuyor.
Bu nöronlar, beyinden gelen elektrik sinyallerini işleyerek, beynin hafıza bölümüne iletiyor.
Buna kas hafızası da deniyor. Kasların elbette bir hafızası yok. Yani, kaslarımızı kullanarak yaptığımız bir eylem kısa süreli hafızadan, uzun süreli hafızaya aktarılıyor.
Beyin, önce bir eylemi öğrenmek için çabalasa da bir kere öğrendikten sonra onu uzun süreli hafıza deposuna katıyor ve o bilgi daima orada kalıyor.
Bisiklet kullanırken defalarca kez pedal çeviriyor, dengede kalmaya çalışıyoruz. Doğal olarak, kaslarımız bu hareketi arka arkaya yapınca bunu iyice işleyerek, unutulmamasını sağlıyor.