Strabag İşçilerinin Maaşını Devlete Ödetti, Hissedarlarına Rekor Kâr Payı Verdi
Avusturya’nın dev inşaat şirketi Strabag hissedarlarının temettülerini üç kat artırarak 700 milyon Euro’ya çıkardı. Şirket 11.000 çalışanının büyük bir bölümünü kısa süreli çalışmaya göndererek maaşlarını devlete ödetti.
Adem Hüyük
Ülkenin en büyük inşaat firması Strabag, Korona yılında, 11.000 çalışanının büyük bir bölümünü kısa süreli çalışmaya gönderdi.
Grup, bunun için kamu sektöründen 13 milyon Euro, ayrıca basında bildirildiği üzere sabit maliyet sübvansiyonları, satış tazminatı ve yatırım ikramiyeleri için 2,1 milyon Euro vergi parası aldı.
Ancak bu, Strabag’ın sahiplerine 707,94 milyon Euro’luk rekor bir temettü (yıllık kâr payı) ödemesini engellemedi.
Strabag, hissedarlarına hisse başına 6,90 – toplam 707,94 milyon Euro – ödüyor. Ancak şirketin pandemi yılında elde ettiği 395 milyon Euro kazançtan önemli ölçüde daha fazla.
Devlet yardımına ihtiyaç duyan ve çalışanlarını kısa süreli çalışma olanaklından yararlanarak çalıştıran şirket, hisse sahiplerine olağan üstü kazanç payı veriyor.
Strabag’ın aslan payını alan ve buna karar veren, bir patron sendikasında birleşmiş çekirdek hissedarlar – Haselsteiner ailesi, Uniqa / Raiffeisen ve Rus sanayici Oleg Deripaska’nın bir holding şirketi olan Rasperia Trading Limited şirket sahipleri oldu.
Öte yandan en çok payı alanlar ise, Rus sanayici Oleg Deripaska’nın bir holding şirketi olan Haselsteiner ailesi, Uniqa / Raiffeisen ve Rasperia Trading Limited’dir.
Haselsteiner ailesinin 1,8 milyar Euro’luk serveti olduğu biliniyor.
Kurul üyeleri ayrıca Corona yılında daha fazla kazandı: 9,8 milyon Euro, 2019’da yılda 8,2 milyon idi.
Her biri yılda ortalama 1,6 milyon Euro veya günde 4,500 alıyor.
İşçi Yılda 40.000 Euro Kazanıyor
Karşılaştırma yapıldığında: Strabag’da bir inşaat işçisi yılda ortalama 40.000 Euro kazanıyor, bu da ayda brüt 2.800 Euro civarında.
Bir Strabag yönetim kurulu üyesi, tüm yıl boyunca bir inşaat işçisinden 9 günde daha fazla kazanıyor.
Yardım Parasına Rağmen Temettü Eleştirisi
Şirket, Korona krizinde devlet yardımı almalarına rağmen, giderek daha fazla şirket temettü ve ikramiye ödüyor.
Neden çok zenginler krizde kamu parası alıyor da özel servetlerini artırmaya devam ediyor?
Neden vergi mükelleflerinin parası, ikramiye ve temettü ödemeye yetecek likiditeye sahip şirketlere veriliyor?
Momentum Enstitüsü’nden Oliver Picek, sosyal kesintiler de dahil olmak üzere gelecekteki kemer sıkma paketlerini önlemek için şunları öneriyor: Krize rağmen yüksek kar elde eden şirketler, Corona yardım paralarını özel bir Corona vergisi şeklinde geri ödemeliler.
SPÖ finans sözcüsü Jan Krainer “Strabag şimdi devlet yardımını mal sahiplerine temettü olarak dağıtıyor,” diye eleştirdi. 2020 baharında SPÖ, devlet yardımı talep eden şirketlerin 2020 ve 2021’de temettü dağıtmamasını veya yönetici ikramiyesi ödememesini talep etti.
36 Milyar Euro
Hükümet 36 Milyar Euro, Korona yardım paketine harcadı.
Hazineden çıkan bu paranın geri nasıl döneceğini, Strabag gibi dev şirketleri değil, o şirketlerde yıllık 40 Bin Euro’ya çalışan işçiler düşünmekte – çünkü hazineden çıkan para işçilere yönelik getirilecek vergi artışı, kira artışı, gıda ve birçok alanda fiyat artışıyla tekrardan alınacak.| DerVirgül
© Bild: DerVirgül