Avusturya| Aşı Olmayanların, İşten Çıkartılmasının Önü Açılıyor
Avusturya’da Korona aşısı olunmasına teşvik amacıyla, aşıya bütün kapıları açan anahtar rolü verilmesi, çalışma hayatında ‘zorla’ dayatma noktasına getiriliyor.
19 Mayıs’tan sonra aşı olanlar Avusturya’da adeta ayrıcalıklı olacak.
Tekrar kapılarını açacak olan kafe ve restoranlara, spor aktivitelerine ve kültürel etkinliklere (tiyatro, sinama, konser ve konferans gibi.) sorunsuz katılabilecek ve hizmetlerden yararlanabilecek.
En önemlisi sorunsuz seyahat özgürlüğü elde etmiş olacak.
Aşı Olmayanın İşine Son Verilmesi Olanaklı Olacak
WU Viyana Çalışma ve Sosyal Hukuk Enstitüsü başkanı Franz Marhold bir yayında yaptığı açıklamada, “İşverenler, çalışanlarının aşı olup olmadığına dair kanıt isteyebilirler. Aşırı durumlarda, fesih riski vardır.” Dedi.
Ancak, işveren sözleşmeyi feshetmeden önce diğer tüm alternatifleri tüketmelidir diye ekledi.
İleride uygulanacak yeni iş hukuku kapsamında da işaretler veren Marhold, Koronavirüse karşı aşı olup olmadığımı işverenime söylemem gerekir mi? Sorusuna Evet, diye yanıt vererek, “Çünkü işverenin, bir çalışandan kaynaklanan enfeksiyon riski hakkında bilgilendirilmekte haklı bir çıkarı vardır. Ve çalışanlarını ve müşterilerini koruma sorumluluğu var.” Dedi.
Aşılamayı Reddetmek, İşinizi Kaybetmenize Neden Olabilir
Marhold, işverene veya yetkili üstlerine, aşı hakkında yalan söylemenin iyi bir fikir olmadığını söyleyerek, – bunun işten çıkarılmaya yol açabileceğini ifade etti.
İşveren de aşı talebinde bulunabilir ve aşırı durumlarda çalışan tarafından bir ret, fesihle sonuçlanabilir – ancak işten çıkarma, yalnızca bölme duvarlar, bireysel ofisler veya ev ofisler gibi diğer tüm seçenekler tükendiğinde yani alternatif çalışma alanlarının oluşmadığında mümkün olacağı bilgisini verdi.
Ticaret Odası WKÖ Doğruladı
WU Viyana Çalışma ve Sosyal Hukuk Enstitüsü başkanı Franz Marhold’un açıklamalarının Cuma günü Avuturya Haber Ajansı APA’da yayınlanmasından sonra Viyana Ticaret Odası’ndan yetkililere ulaşan DerVirgül, konu hakkında bilgi talebinde bulundu.
Viyana Ticaret Odası sözcüsü iş hukukunda, işverenin çalışanları ve çalışanlarının dolaylı veya dolaysız temas ettikleri müşterilerinin sağlık güvenliğinin korunmasının yer aldığını belirtti.
Özel olarak Korona aşısı ile ilgili bir kanun olmadığı, ancak genel anlamda işverenin, çalışanının sağlığının, hem çalışanın kendisi hemde çalışma sürecine vereceği olumsuz etkiler noktasında karşılıklı anlaşmalarla ilerlendiği kaydedildi.
DerVirgül’e konuşan bir sendikacı, Korona aşısının zorunlu kılınmasının söz konusu olmadığını ancak, özellikle kafe, restoran, otel, vücut bakım ve kuaför gibi, müşteri ile bire bir temas içerisinde çalışılan sektörlerde, iş veren çalışanlarından aşı olmaları isteyecektir dedi.
Ancak aşı olmayanların işten çıkartılması tartışmalara neden olacağını ifade etti.|DerVirgül
© Bild: DerVirgül