Bugün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü…
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne, 180 ülkenin neredeyse dörtte üçünde gazeteciliğin “tamamen veya kısmen engellendiği,” basının tarafsızlığını yitirdiği ve gazetecilerin hak kaybına uğradığı bir yıl olarak girildi. Avusturya geçen yıla göre bir sıra daha iyi bir duruma gelerek, 180 ülkenin içerisinde 17. sırada yer aldı.
Basın özgürlüğü kişilerin doğru bilgiye iletişim hakkı konusunda büyük önem taşıyor.
Yıllık dünya basın özgürlüğü endeksine göre, 180 ülkenin 73’ünde gazeteciliği “tamamen engellediği veya ciddi şekilde engellediği” tespit edildi. Ayrıca 59 ülkede ise hükümetlerin basın çalışanları üzerindeki “baskıyı artırmak için salgını kullandığı” ifade edildi.
Avusturya 17. Sırada
Avusturya geçen yıla göre bir sıra daha iyi bir duruma gelerek, 180 ülkenin içerisinde 17. sırada yer aldı.
Raporda Avusturya için şu tespitlere yer verildi:
Basın Sübvansiyonu Reformu Hala Bekleniyor
“Muhafazakar / aşırı sağ koalisyon hükümetini deviren ve erken genel seçimi zorlayan “Ibiza-Skandal” videosunun Mayıs 2019’da yayınlanması, muhafazakarların Yeşiller ile ittifak kurduğu bir hükümetle sonuçlandı.
Ancak Yeşiller, medya sektöründe basın finansmanı reformu gibi kalıcı iyileştirmeler sağlamayı henüz başaramadı.
Kasım 2020’de Viyana’daki terörist saldırı, basın özgürlüğü STK’ları ve Avusturya basın konseyinin vurularak öldürülen insanların fotoğraflarını yayınlayan hükümet tarafından finanse edilen bazı magazin dergileri şüpheli bir medya politikasının sonuçlarını vurguladı.
Ardından gelen protesto sırasında, medyaya devlet sübvansiyonlarının elden geçirilmesi ve bazı medya gruplarının tüm sübvansiyonlarının kaldırılması için bir dilekçe başlatıldı. Covid-19 krizi basın özgürlüğünün azalmasına katkıda bulundu.
Salgının erken bir aşamasında, sağlık bakanı medya kuruluşlarına belirli bilgilere erişim izni vermeyi seçti.
Aynı zamanda, reklam gelirlerindeki düşüş, medya kuruluşlarını bir süreliğine devlet finansmanına bağımlı bırakacak gibi görünüyor.”dendi.
Listenin Başında Norveç Var
Norveç, Finlandiya, İsveç, Danimarka ve Kosta Rika ise en üst sırada yer aldı. Ayrıca 180 ülkeden sadece 12’si diğerlerine kıyasla “iyi durumda” olarak nitelendirildi.
Rapora göre Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesi gazeteciler için en baskıcı bölge olmaya devam ederken, listede 170. sırada yer alan Suudi Arabistan, Mısır ve Suriye’de de durumun “daha da kötüleştiğine” vurgu yapıldı.
Türkiye listede 153. sırada yer aldı.|DerVirgül
© Bild: DerVirgül