Aşılanmış, Test Edilmiş, İyileşmiş | Hepimiz Aynıyız Ama Eşit Değiliz!
Avusturya’da aşılanan, iyileşen ve test edilen kişiler eşit koşullarda olacak ve 19 Mayıs’tan itibaren daha fazla özgürlük elde edecek. Koruma ve risklere genel bir bakış yapıldığında hepimizin aynı olduğu görülüyor.
Adem Hüyük
Koruma ve risklere genel bir bakış yapıldığında, her şeyden önce: mükemmel koruma diye bir şey olmadığını bilmemiz gerekiyor.
Bu nedenle aşı vurulan, test olan ve daha önce Korona hastası olup iyileşenlerde, normalde maske takmak zorunda olacak, mesafe ve hijyen kurallarında bizlere eşlik etmeye devam edecekler.
Ancak aşılanan, iyileşen ve test edilen insanlar, diğerlerine göre 19 Mayıs’ta özgürlüklerini kazanmış olacaklar.
Ama Gerçekte Hepimiz Aynıyız? Uzmanlar, ilk iki grubun (aşı olan ve iyileşen) tıbbi açıdan eşdeğer olarak görülebileceğini söylüyor.
Çünkü ilk aşılamanın virüse karşı koruma oranı oldukça düşük.
Diğer yandan, iyileşenlerin tekrardan, virüsün değişik varyantlarına yakalanma riski var.
Test Edilen Kişinin Riski Daha Yüksektir
Test edilen bir kişinin doğal olarak aşılanmış veya iyileşmiş insanlardan daha yüksek bir riske sahip olduğunu belirten uzman görüşleri,-ancak zorunlu aşılama olmadığı ve şu anda herkese yetecek kadar aşı dozu olmadığı için, eşitlik hala gerekli.
Uzmanların bu değerlendirmesine karşın, test olanların, negatif test sonuçlarının kendilerine ulaştığı andan itibaren, antijen 48, PCR testi ise 72 saat geçerli sayılacak olması, riski artırıyor.
Çünkü, test olan ve negatif sonuç alanların psikolojik olarak daha korunaksız davrandığı daha önceki deneyimlerden görülmüştü.
Bu durumda bu zaman diliminde kuracakları bir temasla, enfekte olma riski taşımaktalar.
Sonuç olarak, test olmayanlarla olanlar, kısmet eşitlemiş oluyor.
Test zorunluluğu, enfeksiyon sürecine katkıda bulunduğu, deneyimlerle görülmüştür.
Lakin, negatif test sonucuna ulaşanların kendilerini güvenli hissetmelerinin yanlış olduğu, bu güvenin ancak aşılanmakla mümkün olabileceğini hatırlatmak gerekiyor.|DerVirgül