İslam Prensipleri Tüzüğü’nü İmzalamayan Milli Görüş Kapatılmak İsteniyor
Fransız merkez sağ Les Republicains Partisi Başkan Yardımcısı Guillaume Peltier, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan uzun yıllardır ülkede faaliyet gösteren Milli Görüş Derneği’nin feshedilmesi çağrısında bulundu. Macron’a seslenen Peltier, İslam Prensipleri Tüzüğü’nü imzalamadığı için Milli Görüş derneğinin kapatılmasını istedi. Peltier konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bir dernek siyasal İslam’ı savunduğu andan itibaren, artık ülkemizde barınmasına müsaade etmemeliyiz” […]
Fransız merkez sağ Les Republicains Partisi Başkan Yardımcısı Guillaume Peltier, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan uzun yıllardır ülkede faaliyet gösteren Milli Görüş Derneği’nin feshedilmesi çağrısında bulundu.
Macron’a seslenen Peltier, İslam Prensipleri Tüzüğü’nü imzalamadığı için Milli Görüş derneğinin kapatılmasını istedi.
Peltier konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bir dernek siyasal İslam’ı savunduğu andan itibaren, artık ülkemizde barınmasına müsaade etmemeliyiz” dedi.
Euronews’in haberine göre, Ocak ayında Fransa İslam Konseyi (CFCM), ülkede ilke olarak “siyasal İslam”ı reddeden “Fransa’da İslam prensipleri tüzüğünü” kabul etmişti. Fakat, İslam Toplumu Milli Görüş Derneği ve iki önemli Müslüman derneği söz konusu tüzüğü imzalamayı reddetmişti.
Geçtiğimiz kasım ayında Fransız aşırı sağ parti Rassemblement National lideri Marine Le Pen sosyal medya hesabından bir çağrıda bulunarak, ülkedeki Ülkü Ocaklarının yanı sıra Milli Görüş vakıflarının da kapatılması gerektiğini söylemişti.
Le Pen mesajında Milli Görüş’ün “hilafet yanlısı olduğunu” belirterek 71 cami ve 10 Türk okulunu idare ettiğini iddia etmişti.
Milli Görüş okullarını yasaklayacak düzenleme Senato’dan geçti
Fransa Senato pazartesi akşamı, “Fransız Cumhuriyetine ‘karşı’ olan yabancı ülkelerin desteği ile açılacak sözleşmesiz okulların vali kararıyla izninin iptal edilmesini” öngören bir tasarıyı kabul etti.
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin sosyal medyada yaptığı açıklamada, “Bu yeni yasama aracı, Milli Görüs’ün Albertville’deki gibi okulların açmasını engel olmayı mümkün kılacaktır” ifadesini kullandı.
Söz konusu maddede, “Valinin, Fransa’nın uluslararası ilişkilerinden kaynaklanan nedenlerle veya temel çıkarlarını savunmak için bir özel kuruluşun açılmasına karşı çıkabileceği” ifade ediliyor.
Gerald Darmanin ayrıca, Emmanuel Macron’un isteği üzere böyle bir yasal düzenlemenin getirildiğini ifade etti.
Milli Görüş derneğine bağlı 11 kurumda binlerce çocuğun kreş, ilkokul ve ortaokullarda eğitim aldığını belirten Darmanin, “Önümüzdeki yıl sözleşmesiz on yeni okul açmayı planlıyor” diyerek yeni yasanın bu okulları kapsayacağını ifade etti.
Fransa’da Milli Görüş’ün açmak istediği okul, belediye ile mahkemeyi karşı karşıya getirdi
Bu yeni düzenleme, bu hafta ülkenin güneydoğusundaki Albertville kentinde, Milli Görüş’ün inşa etmek istediği okul tartışmalarının ardından geldi.
Auvergne-Rhone-Alpes bölgesinde Milli Görüş’ün 400 öğrenci kapasiteli bir okulun inşaatı için 2019 aldığı izin, Albertville Belediyesince iptal edildi. Milli Görüş’ün Grenoble İdari Mahkemesinde iptal kararına yaptığı itiraz haklı bulundu. Mahkeme 6 Nisan’da iptal kararını bozarak, inşaata yeniden izin verilmesi için belediyeye 2 ay süre tanıdı.
Paris Büyükelçisi Ali Onaner: Milli Görüş’ün Türkiye ile hiçbir bağlantısı yok
Türkiye’nin yeni Paris Büyükelçisi Ali Onaner Fransız radyosuna yaptığı bir açıklamada, Ankara’nın Milli Görüş derneğine bağlı okulları ile hiçbir bağlantısının bulunmadığını ifade etti.
Onaner, Türkiye’nin Avrupa’da faaliyet gösteren Milli Görüş derneğine ne maddi ne de başka bir şekilde yardım sağladığını söyledi.
Onaner, Milli Görüş’ün Türkiye ile tek bağlantısının 50 yıl önce Fransa’da Türk kökenli kişiler tarafından kurulmuş olduğunu belirtti.
Milli Görüş okulun ‘İslamcı’ ve ‘Türk’ okulu iddialarını reddetti
Fransa İslam Toplumu Milli Görüş Bakanı Fatih Sarıkır da bir televizyon programına katılarak, okulun devletten destek almayan dini bir özel okul olacağını kaydetti.
“Okul ne İslamcı ne de Türk olacak, Fransa’nın her yerinde bulunan, çoğunluğu Katolik ya da Yahudi olan çok sayıda devlet desteksiz özel okul gibi bir okul olacak.” diyen Sarıkır, ülkenin birçok yerinde özel okulları bulunduğunu, bu okulların her yıl denetlendiğini vurguladı.
Sarıkır, Fransa Milli Eğitim müfredatını sıkı bir şekilde takip ettiklerini, hatta bazı okullarda Türkçe bile öğretilmediğini aktararak, “Ortalama 28 saat dersin, 2 ya da 3 saati dini eğitim, onlar da seçmeli ders.” ifadelerini kullandı.
Zaten bir okul açmak istediklerinde bölgenin cumhuriyet savcısı, valisi, eğitim birimi ile kentin belediye başkanının onayı gerektiğinin altını çizen Sarıkır, yasaya eklenen maddeden çekinmediklerini, “Bu maddeyle sorunumuz yok. Çünkü yabancı bir devlet temsil etmiyoruz.” açıklamasını yaptı.