Beklenen Soru Soruldu | ‘’Korona Krizinin Maliyetini Kim Ödeyecek?’’
Avusturya Haber Ajansı APA, Çalışma Bakanı Martin Kocher’e, korona krizinin devlet bütçesine olan maliyetinin nasıl karşılanacağını sordu. APA, vergi artışları veya kemer sıkma paketleri olacak mı diye ekledi.
Korona salgını ile mücadele kapsamında yapılan yardımların, ülke ekonomisine verdiği zarar ve bu zararın tekrardan karşılanması konusunda sorulan sorulara yanıt veren Avusturya Çalışma Bakanı Martin Kocher (ÖVP), 2008 yılındaki mali kriz dönemine kıyasla kamu borcunun daha olumlu bir seviyede olduğunu söyledi.
Kocher’e göre, korona krizi, geçmişte yaşanan mali kriz kadar ülke ekonomisine zarar vermedi.
Korona ekonomik krizini, 2008-2012 Küresel Ekonomik Kriz ile kıyaslayarak örneklendiren bakan, ‘’Elbette orta vadede kamu borcunun yeniden azaltılması gerekecek, ancak bu 2008 mali kriz sonrasına göre daha az aciliyet taşımaktadır – çünkü faiz oranları şu anda daha düşük’’ dedi.
Avusturya Haber Ajansı APA’ya konuşan Çalışma Bakanı Martin Kocher, ‘’ Korona krizinden sonra, kamu açığını nasıl kapatmayı düşünüyorsunuz? İleri de vergi artışı veya kemer sıkma paketleri gelecek mi? sorusuna yanıt vermekten kaçındığı görüldü.
Kocher, APA’nın sorusuna, buna yanıt vermek için çok erken diyerek, konu hakkında yorum yapmaktan istemedi.
Kocher, Korona krizinde Devletin, devlet yardımlarının bilanço açığını doldurduğu finansal 2008 krizinin aksine, işletmelere ve çalışanlara yardım ederek geliri güvence altına almak için çok para harcadığını söyledi.
Bakan, daha önce yaşanan mali krizden örnek vererek, o dönem bütçeden harcanan paranın geri dönüş olasılığının olmadığını söyleyerek, “Para ekonomik döngüde, şu anda yeterli harcanmıyor çünkü belirsizlik ve resmi kısıtlamalar var. Bu nedenle, pandemiden sonra ekonomide mali kriz sonrasına göre daha hızlı bir yükseliş lehine bazı argümanlar var’’ tespitinde bulundu.
Öte yandan ekonomi uzmanları, Korona krizinden sonra kamu borçlarının kapatılması için vergi artışının yaşanacağını, bunun ise alım gücünü yeniden düşüreceği görüşündeler.
Uzmanlara göre, kemer sıkma paketleri veya vergi artışı, ürünlerin daha pahalı olmasını sağlarken, bu alım gücünü dolayısıyla, Çalışma Bakanının bahsettiği ekonomik döngüyü ekileceğini savunuyor. |virgül