Dünya ve Avusturya’da Hemşire Alarmı
Uluslararası Hemşireler Konseyi, ağır iş yükü, olumsuz çalışma koşulları ve tükenmişlik nedeniyle mesleği bırakan hemşire sayısında artışa dikkat çekerek hükümetleri harekete geçmeye çağırdı. Avusturya, Fas ve Romanya’dan hasta bakıcısı getirerek bu sorunu çözmeye çalışıyor. Ancak Avusturya’da 40 bin sağlık çalışanı mesleklerini bırakarak başka işlerde çalıştığı biliniyor.
Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN), koronavirüs salgınıyla geçen bir yılın sağlık çalışanları üzerinde yarattığı yıpratıcı etkiye dikkat çekerek pek çok hemşirenin işini bırakma noktasına geldiği uyarısında bulundu.
130’u aşkın ülkeden hemşire derneklerini çatısı altında barındıran ICN’in, üye derneklerle yapılan anketlere dayanarak hazırladığı rapora göre mesleği bırakan ve bırakma niyeti taşıyan hemşirelerin sayısı artıyor. Derneklerin yüzde 20’si 2020 yılında mesleği bırakan hemşirelerin sayısının arttığını bildirdi. Derneklerin yüzde 90’ı ağır iş yükü, yetersiz kaynaklar, tükenmişlik ve stresin meslekten ayrılma nedeni olarak başı çektiğini belirterek bu yıl ya da pandemi sona erdiğinde mesleği bırakma niyetinde olanların sayısının da arttığını kaydetti.
“Yeni Mezunların Yetişmesi 3-4 Yıl Alacak”
Rapora göre hemşire derneklerinin yüzde 70’i aşkın bölümü, ülkelerinde hemşire sayısının artırılmaya çalışıldığını belirtse de yeni mezun hemşirelerin yetişerek çalışma hayatına hazırlanmasına kadar geçecek sürede 3 ila 4 yıllık bir boşluk oluşacağına işaret etti. Dernekler bu süre zarfında tecrübeli hemşirelerin büyük oranlarda meslekten ayrılmasından endişe ettiklerini bildirdi.
“13 Milyon Kişilik Açık Oluşabilir”
ICN, hemşire sayısındaki mevcut yetersizlik, hemşirelerin yaşlanması ve Covid-19’un etkisini artırması nedeniyle pandemi sonrasında 13 milyon kişilik açık oluşabileceği endişesini dile getirdi. Ağır iş yükünün yarattığı travmalar nedeniyle yakın gelecekte meslekten kitlesel ayrılmalar olabileceği uyarısı yapan ICN, hükümetleri hemşirelerin işten ayrılması nedeniyle oluşan boşluğu doldurmak için şimdiden harekete geçmeye ve hemşirelerin koşullarını iyileştirmeye çağırdı.
Yüzde 17’si 10 Yıl İçinde Emekli Olacak
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre 2020 yılı itibarıyla dünyada 27,9 milyon hemşire bulunuyor. 5,9 milyon kişi olarak tahmin edilen hemşire açığının yüzde 89’luk bölümünün düşük ve düşük-orta gelirli ülkelerde yoğunlaştığı, Afrika, Güneydoğu Asya ve Doğu Akdeniz bölgelerinde açığın önemli oranlara ulaştığı belirtiliyor.
İş gücünün yaşlanması sonucu önümüzdeki on yıl içinde dünya çapında hemşirelerin yüzde 17’sinin emekliye ayrılması bekleniyor.
Avusturya’da 40 Bin Sağlık Çalışanı Mesleği Bıraktı
Avusturya’da özellikle hasta bakıcıları ve hemşirelerin çalışma şartları ve ücret yetersizliği yüzünden, mesleklerini bıraktıkları ve başka sektörlerde çalıştıkları kaydedildi.
Yaklaşık 40 çalışanın mesleği bırakması, ülkede sağlık sektöründe boşluk yaratmış bu boşluğu doldurmak için hükümetler, Fas ve Romanya’dan hata bakıcı alımına gitmiştir.
Viyana Belediyesinden 400 Euro Teşvik Primi
Başkent hastanelerinde yaşanan personel sıkıntısının çözülmesi için bir proje geliştiren Viyana eyalet yönetimi, işsiz olanları hasta bakıcılığı eğitimine teşvik etmek için, işsizlik maaşının yanı sıra, ayda 400 Euro teşvik primi vaadinde bulundu.
Geçtiğimiz ay başlatılan proje, 12 ay süren bir eğitimi kapsamakta ve eğitim sürecinde, kurs gören işsiz, hem işsizlik maaşı alacak hem de 400 Euro prim. |virgül
Ek Kaynak: Deutsche Welle Türkçe
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum