Avusturya | Kırsal Bölgelerde Kadınlarda İşsizlik Oranı Üçte İki Arttı
Avusturya’da daha küçük yerleşim birimlerinde, korona salgını nedeniyle baş gösteren işsizlikten en çok kadınlar etkilendi. Diğer yandan, işsiz kadınların işsizlik maaşları, erkeklere göre daha düşük.
Korona salgını, ülkede büyük şehirlerin dışında yaşayan milyonlarca insanı daha fazla etkilediği görülmekte.
Daha küçük yerleşim bölgelerinde tespit edilen işsizlik rakamları, kadınların neredeyse üçte ikisinin işsiz olduğunu göstermekte.
Bu oran aynı bölgelerde, erkeklerde yüzde 28 olarak tespit edildi.
Öte yandan, kadın işsiz sayısının artmasının yanı sıra, kadınların işsizlik maaşı da erkeklere oranla çok düşük seviyede.
Yapılan araştırma sonucunda, kırsal bölgelerde yaşayan yaklaşık 70.000 kadın iş arıyor – bir yıl öncesine göre yüzde 65 daha fazla.
İş ve İşçi Bulma Kurumu (AMS), buna neden olarak sektördeki farklılıklardan gösteriyor.
Ancak aynı zamanda kadınların genellikle “marjinal işgücü” arasında sayıldığından ve ilk önce kendilerine bildirildiğinden şüpheleniyor. Yani AMS, kadınların kayıt dışı çalıştırıldığından şüphe ediyor.
Kadınların İşsiz Kalma Olasılığı Daha Yüksek
Şubat ayında Avusturya genelinde yaklaşık 437.000 kişi iş arıyordu – bir önceki yıla göre 103.000 daha fazla.
Ülkede genel olarak, işsiz kadınlardan daha fazla erkek var.
Pandeminin patlak vermesinden bu yana, kadınlar açıkça mağdur oldular: İşsiz kadınların sayısı Şubat 2020’den bu yana yüzde 40 arttı (186.740’a), işsiz erkeklerin sayısı ise dörtte bir arttı (250.242’ye).
Kriz, Özellikle Kırsal Kesimdeki Kadınları Ağır Vurdu
Çünkü kırsal topluluklarda, pandeminin patlak vermesinden öncekine göre üçte iki kadın şu anda işsiz.
Yüzde 65’lik artı, yüzde 29 daha fazla işsiz kadının bulunduğu şehirlerdekinin iki katından fazla.
Erkekler için, veriler aynı zamanda kentsel-kır ayrımı gösteriyor, ancak kırsal alanlarda yüzde 28 ve şehirlerde artı yüzde 23 ile, önemli ölçüde daha az.
Açıklamanın bir kısmı, birçok kadının kilitlenmeden çok etkilenen sektörlerde çalıştığıdır: ticaret, kişisel hizmetler ve turizm.
Hotel sektöründeki işgücünün yüzde 58’inin kadın olduğuna dikkat çekildi.
Buna göre, işsizlik özellikle kırsal turizm topluluklarında keskin bir şekilde arttı: erkekler için iki kat, kadınlar için dört kat.
Kamu İstihdam Teşkilatı (AMS) icra dairesi başkanı Marius Wilk, özellikle ülkede tecrit ve seyahat kısıtlamalarının sonuçlarına da değiniyor: “Turizm çok zor.” Ancak cinsiyet farkının arkasında yatan ikinci bir nedenden şüpheleniyor.
Çünkü sektördeki farklılıklar tek başına trendi açıklamak için yeterli değil.
Wilk, “Endüstri tarafından kontrol edilse bile, kadın işsizliği erkeklerinkinden önemli ölçüde daha fazla arttı” diyor.
Şirketlerin ekonomik krizlerde önce kadınları kovduğuna dair işaretler görüyor: “Pek çok şirkette kadınların işleri ‘marjinal işgücüne, erkekler’ çekirdek işgücüne ‘verilmiş gibi görünmelidir.”
Ona göre bunun bir nedeni, yarı zamanlı çalışan kadınların oranının daha yüksek olması olabilir.
Kadınlar İçin İşsizlik Yardımları Daha Düşük
Yarı zamanlı işten bahsetmişken: Kadınlar genellikle daha az kazandığından, işsizlik yardımları da onlar için daha düşüktür.
Ortalama olarak, erkek işsizler için günde 33 Euro işsizlik yardımı alıyor, kadınlar 28.50 Euro – yani günde neredeyse 5 Euro veya ayda 142 Euro daha az alıyor.
Pandeminin sona ermesinden sonra işgücü piyasasının ne kadar çabuk rahatlayacağı görülecek.
AMS’den Marius Wilk, kurumsal iflaslarda beklenen artış meydana gelirse, uzun vadeli iş kaybından da korkulacağını söylüyor.|virgül
© Bild: virgül