Basın Konseyi, “Oe24” ve “Krone” yi Kınadı | “Gazeteciler Vicdanlı Olmalıdır”
2 Kasım 2020 Viyana saldırısından sonra, saldırı anı görüntülerini yayınlayan iki gazete kınandı. Yayıncılık ahlakına aykırı davranan gazeteler, terör haberciliği ile onur yasasını ihlal etmekle suçlandı. “Etik kurallarının 2.1 maddesine göre, gazeteciler vicdanlı olmalıdır.”
Basın konseyi, geçen yıl 2 Kasım’da Viyana şehir merkezinde yapılan terör saldırısıyla ilgili haber yaptıkları için oe24.at ve krone.at’ı birkaç kez kınadı.
Basın konseyinden Perşembe günü yapılan açıklamaya göre, iki videonun yayınlanmasıyla, iki medya Avusturya basın ahlak yasasının 5. (mahremiyetin korunması) ve 6. maddesini (mahremiyet) ihlal etti.
Basın konseyine göre, “Kronen Zeitung” ve “Oe24” gazetesi de terör haberciliği ile ahlak/onur yasasını ihlal etti.
Terörist saldırıyla ilgili bazı medyada 1.500’den fazla şikayet alındı.
Senato, kullanıcılar tarafından en sık itiraz edilen videoların yayınlanmasıyla birçok etik ihlali tespit etti: Biri yoldan geçen birinin öldürülmesini gösteriyor. Diğeri ise bir polisin suikastçı tarafından nasıl vurulduğunu.
Oe24.at ve krone.at platformları yoldan geçen birinin cinayetini gösteren videoyu yayarak etik kurallarının 5. maddesini (mahremiyetin korunması) ve 6. maddesini (mahremiyet) ciddi şekilde ihlal etti.
Senato, bir kişinin kişilik alanının ölümünden sonra da korunması gerektiğine karar verdi.
Ayrıca, ölüm anı özel alanın bir parçası. Şiddet içeren bir suçun kurbanı olarak öldürülen kadın özellikle korunmaya değerdir (Etik Kurallar Bölüm 5.4).
İnsan Haysiyetine Büyük Saygısızlık
Bu tür resim ve video materyallerinin yayınlanması aynı zamanda insan onuruna büyük bir saygısızlık anlamına gelir ve ölenlerin akrabalarının üzüntülerini daha da artırır.
Basın Konseyi, yayını haklı çıkarabilecek bilgilere meşru bir ilgi bulmadı.
Karar, dağıtımın “her şeyden önce belirli kullanıcıların röntgenciliğini ve sansasyonel çıkarlarını tatmin etmeye hizmet etti.
Oe24.at ve krone.at, kurbanın görüntüsünü pikselleştirdi.
Ancak Senato’nun görüşüne göre, eylemin acımasızlığı ve benzersizliği nedeniyle, bu önemsizdi çünkü mağdur sınırlı bir grup insan tarafından hala tanımlanabiliyordu.
Yabancı medyanın video materyalini zaten yayınlamış olması, iki medyayı ahlak kuralları hükümlerine dayalı bağımsız bir inceleme yapma yükümlülüğünden kurtarmayacağı vurgulandı.
Krone.at’in videonun sadece yoldan geçen kişinin vurulduğu kısmının gösterilmesi ve böylece ölümcül ateş de dahil olmak üzere suikastçının kurbana geri dönüşünün atlanması basın konseyinin kararını değiştirmedi.
Basın konseyi ayrıca ikinci bir videonun yayınlanması için oe24.at ve krone.at’ı kınadı.
Bir polis memurunun, suikastçı tarafından nasıl vurulduğunu ve ciddi şekilde yaralandığını gösteriyor.
Burada, iki medya Avusturya basını ahlak yasasının 6. maddesini (mahremiyetin korunması) ve 5.4 maddesini (“kaza ve suç mağdurlarının anonimlik hakları”) ihlal etmiştir.
Senato, polis memurlarının, hizmet görevlerini yerine getirirken genellikle özel kişilere göre daha az mahremiyet korumasından yararlandığını belirtti. Yine de karara göre “ateşli silah saldırısı hareketli görüntülerde ve tüm detaylarıyla gösterildiği” için ihlal vardı.
Senato, yalnızca eylem sırasında suikastçıyı gösteren video materyalinin yayınlanması yoluyla herhangi bir etik suistimal tespit etmedi.
Yine de basın konseyi, polisin suçla ilgili herhangi bir görüntüyü yayınlamama çağrılarına rağmen medyanın videoyu suçtan kısa bir süre sonra göstermesini eleştirdi.
Senatoya göre, medyaya böyle bir çağrı zorunlu değildir, ancak meşru menfaatlerin yayına karşı çıkıp çıkmadığının – bu durumda kamu güvenliğinin sağlanmasına yönelik genel menfaatin – dikkatli bir incelemesini gerektirmelidir.
Yayın, yetkililerin soruşturma çalışmalarına zarar verebilirdi.
Basın konseyinin görüşüne göre, faillerin sayısı ve Viyana-Mariahilf’te rehin alma ile ilgili söylentilerin yayılması bir etik ihlali teşkil etmemektedir.
Ancak, etik kurallarının 2.1 maddesine göre, gazeteciler vicdanlı olmalıdır.
Senato, “Potansiyel akut tehlike durumu nedeniyle, teyit edilmemiş bilgilerin yayılmasına yönelik kamu menfaatinin ağır bastığına” karar verdi.|virgül