Bu Yıl Eşit Ücret Günü 21 Şubat’ta

Eşit Ücret Günü, yılın başından beri ücretli çalışan erkeklere kıyasla kadınların maaşsız çalışmak zorunda oldukları günü simgeliyor. Viyana’da erkekler ve kadınlar arasındaki ücret farkı yüzde 18,8. Vorarlberg’de erkekler ve kadınlar arasındaki ücret farkı yüzde 47,5.

Bu Yıl Eşit Ücret Günü 21 Şubat’ta

İnsan hakları açısından eşitlik bir ilkedir.

Bu ilke, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin (10 Aralık 1948) 1. 2. ve 23. maddesinde yer alır.

“Madde 1 Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar. (…).

Madde 2/1

Herkes ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ya da başka türden kanaat, ulusal ya da toplumsal köken, mülkiyet, doğuş veya başka türden statü gibi herhangi bir ayrım gözetilmeksizin, bu Bildirgede belirtilen bütün hak ve özgürlüklere sahiptir. (…)

Madde 23/2

Herkesin, herhangi bir ayrım gözetilmeksizin, eşit iş için eşit ücrete hakkı vardır.”

Görüldüğü gibi 1. maddede haklara ve insan onuruna sahip olmak bakımından tüm insanların eşitliği vurgulanmakta ve 2. maddede de ayrımcılık yasağı ile birlikte eşitlik ilkesine yer verilmektedir. 23/2. maddede eşit iş için eşit ücret hakkı yer almaktadır.

Uygulama Çok Farklı

Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Ağı’nın (BPW) yaptığı hesaplamalara göre, Avusturya’da kadınlar erkeklerden ortalama yüzde 14,3 daha az kazanıyor.

Bir önceki yıla kıyasla Eşit Ödeme Günü dört gün ileri alındı. “Daha fazla gelir eşitliğine giden yolda küçük ama önemli bir adım” atıldığı kaydedildi. 

Kadın Bakanı Susanne Raab (ÖVP) Cuma günü yaptığı açıklamada, “Bu gelir farklılıklarıyla uzun vadede mücadele etmek için daha yapılacak çok şey var” dedi.

Bunu yapmak için, ihtiyaç temelli çocuk bakımının genişletilmesi, yönetim pozisyonlarında daha fazla kadın, uygun yeterlilik önlemleri ve kariyer seçimlerinin yeniden düşünülmesi gibi farklı vidaların çevrilmesi gerektiğini vurguladı. 

Kadın Bakanı Finansal Okuryazarlığa Odaklanmak İstiyor

Önümüzdeki haftalarda ve aylarda, Raab, amacının çalışma hayatındaki kararların yaşam boyu geliri ve emeklilikteki mali durumu nasıl etkilediğini iletmek olduğu kadınlar ve kızlar arasında finansal okuryazarlığı güçlendirmeye yeni bir odak oluşturmak istiyor.

Kadın Yeşiller Partisi sözcüsü Meri Disoski, zorunlu gelir şeffaflığını kilit nokta olarak görüyor: ‘’Şirketler, çalışanlarına hangi pozisyonda ne kadar kazandığını açıklamalı.

Bu tür gelir raporları birçok ülkede zaten yaygın, “Avusturya’da da böyle bir şey istiyorum” dedi. 

SPÖ kadın başkanı Gabriele Heinisch-Hosek, “Şimdi turboyu açmalı ve kadınları her açıdan cesaretlendirmeliyiz” dedi. 

Heinisch-Hosek, Korona krizi kadınlara iki veya üç kez vurdu.

AMS fonlarının en az yüzde 50’si kadınlar için kullanılmalıdır, bekar ebeveynler için bir acil yardım paketi ve tüm gün ücretsiz çocuk bakımı için yasal bir hak da gereklidir mesajını verdi. 

Danışmanlık firması Mercer, Eşit Ücret Günü vesilesiyle, Avusturya’da kadınlar ve erkekler arasındaki taban maaştaki düzeltilmiş farkın 2019 ile 2020 arasında yüzde 6,6’dan yüzde 6,0’a düştüğünü hesapladı. 

Şirket bir basın bülteninde, düzeltilmiş boşluk bu nedenle çalışanların hiyerarşik düzeyi ve yarı zamanlı ilişkileri gibi faktörleri “eşit işe eşit ücret” anlamında hesaba kattığını açıkladı.

Viyana’da Erkekler ve Kadınlar Arasındaki Ücret Farkı Yüzde 18,8

Mercer, kadro ve mevki farkı gözetmeksizin kadın ve erkek arasındaki farkı temsil eden düzeltilmemiş uçurumun aynı dönemde yüzde 17’den yüzde 15’e düştüğünü söyledi. 

Ayarlanmamış analiz, diğer şeylerin yanı sıra, kadınların yönetim pozisyonlarında temsil edilmemesinden kaynaklanan ücret farklılıklarını vurgulamaktadır. 

Veri değerlendirmesi, merkezi Avusturya’da bulunan 227’den fazla şirketin maaş verilerine dayanmaktadır.

Sosyal-liberal Momentum Enstitüsü Cuma günü bir federal eyalet karşılaştırması yayınladı, buna göre Vorarlberg’de erkekler ve kadınlar arasındaki ücret farkı (yüzde 47,5) 

Viyana’dakinin iki buçuk katı (yüzde 18,8). 

(Erkekler ve kadınlar arasındaki brüt yıllık gelir farklılıkları kullanılmıştır.)

Momentum araştırmacılarına göre, aile ve ev işlerinin dağılımı ve tipik erkek ve kadın işleri için farklı ücretler, eşitsiz ücret için belirleyicidir. 

Çözümün bir kısmı, ülke çapında, tam zamanlı çalışma ile uyumlu ücretsiz çocuk bakım tesisleri olacağı kaydedildi. |virgül 

Yayınlama: 21.02.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.