Anayasa Mahkemesi Korona Vakalarını Gündemine Almaya Başlıyor

Avusturya Anayasa Mahkemesi (VfGH), önümüzdeki Salı günü başlayacak oturumunda korona meselelerini ayrıntılı olarak ele alacak. Peki kimler, hangi korona yönetmeliğini Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı?

Anayasa Mahkemesi Korona Vakalarını Gündemine Almaya Başlıyor

Nisan 2020’den bu yana, korona önlemlerine karşı sürekli başvurular alan Anayasa Mahkemesi (VfGH), cuma günü yaptığı açıklamada, şu anda toplamda 200 civarında dosya olduğunu ve bunlardan bazıları (yaklaşık 130) 2020’de halihazırda ele alındığını duyurdu.

Avusturya Anayasa Mahkemesi’ne, şikayet edilen korona yönetmeliklerinden bazıları şöyle:

Evde eğitim ile ilgili olarak, bazı öğrenciler, 17 Kasım-6 Aralık 2020 tarihleri arasında okullarda öğretimin “uzaktan eğitim” olarak düzenlendiğine itiraz ediyor.

Covid-19 Okul Yönetmeliğinin ilgili düzenlemelerinin hem eşitlik ilkesini hem de temel eğitim hakkını ihlal ettiği ileri sürülüyor.

Viyanalı bir gastronomi işletmecisi, Viyana Eyalet Hükümeti kararı olan, müşteri kayıt listesi oluşturulması kararına karşı şikayette bulundu buna göre, kalıcı kuruluşlar, şüpheli korona vakalarında belirli kişisel verileri (örn. Müşterilerin) bölge idare makamına iletmek zorunda kaldı.

Yönetmelik 31 Aralık 2020 tarihine kadar yürürlükteydi. Başvuran, bu düzenlemenin hukuka aykırı olduğunu, çünkü diğer şeylerin yanı sıra temel veri koruma hakkını, çalışma özgürlüğünü ve eşitlik ilkesini ihlal ettiğini düşünmektedir.

Diğer bir şikayet, ilk tecritte olağanüstü uzatılmış toplum hizmeti ile ilgilidir.

Şikayet sahipleri Mart 2020’ye kadar normal toplum hizmetlerini yerine getirdiler ve 30 Haziran 2020’ye kadar normal toplum hizmetlerine devam etmek zorunda kaldılar.

Devlet memurlarının mecburi hizmetinin uzatılmasıyla aynı zamanda, tüm eski memurlara gönüllü olarak olağanüstü kamu hizmeti üstlenmeleri çağrısı yapılmıştır.

Olağanüstü kamu hizmeti süresince, tüm yükümlü kişiler, bir ek dahil temel bir ücrete hak kazandı.

Buna ek olarak, gönüllü olarak olağanüstü kamu hizmeti yerine getirmeyi taahhüt eden memurlar, kaybedilen kazançlar için toplu bir tazminat almıştır.

Şikayette bulunanlar, bu nedenle, olağanüstü kamu hizmeti yaptıkları aylar boyunca, kendilerine toplu bir tazminat veya kaybedilen kazançlar için tazminat vermek üzere Federal Ordu Personel Dairesine başvurmuşlardır.

Ancak bu talepler reddedildi.

Federal İdare Mahkemesine yapılan şikayetler de başarısız oldu. Şikâyette bulunanlar, “uzatılmış” ve gönüllü olarak bağlı eski memurlar arasındaki kazançlarla ilgili farklılaşmanın nesnel olarak haklı olmadığını düşünmektedir.

Toplumdan soyutlama önlemlerinin gözden geçirilmesi:

Ayrıca bölge mahkemelerinin ayrımcılık tedbirlerini gözden geçirme yetkisine ilişkin bir başvuru da ilgi çekicidir.

1950 Salgın Yasasına göre, bildirilmesi zorunlu bir hastalığı olan veya böyle bir hastalığa sahip olduğundan şüphelenilen kişilerin dış dünya ile temasları durdurulabilir veya kısıtlanabilir.

Soyutlanan kişi, soyutlanmanın yaşandığı bölge mahkemesinde ayrımcılığa (soyutlanmaya) karşı işlem yapabilir.

Yargıtay, Korneuburg Bölge Mahkemesi ve Zell am Ziller Bölge Mahkemesi şu anda bu hükmün bir kısmının iptali için Anayasa Mahkemesine başvuruda bulundu: Sağlık otoritesinin kararlarına karşı bölge mahkemesine itiraz etme imkanı, güçler dengesi ilkesine aykırıdır.
.
Ayrıca, yasallık ilkesinin aksine, bölge mahkemesinin hangi koşullar altında dava açılabileceği ve bölge Mahkemesinin duruşmayı ne ölçüde gözden geçirmesi gerektiği konusunda yeterince kesin bir düzenleme yoktur.|virgül 

Yayınlama: 19.02.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.