Kadın ve Üreme Hakları Konusunda Araştırma Yapan Viyanalı Öğrenci, Ülkesinde Tutuklandı

Uluslararası Af Örgütü, küresel bir çağrıda, çarşamba günü Mısırlı yetkilileri Viyanalı öğrenci Ahmed Samir Santawy’yi derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmaya çağırdı.

Kadın ve Üreme Hakları Konusunda Araştırma Yapan Viyanalı Öğrenci, Ülkesinde Tutuklandı

İnsan hakları örgütü, Viyana’daki Orta Avrupa Üniversitesi’nden (Central European University) 29 yaşındaki öğrenci, 1 Şubat’ta Mısır’da ailesini ziyaret ederken yetkililer tarafından tutuklandı ve sorgu sırasında özel polis birimi NSA tarafından dövüldüğünü duyurdu.

Kadın Hakları Araştırması

Uluslararası Af Örgütü Avusturya Genel Müdürü Annemarie Schlack, “Ahmed Samir Santawy bir vicdan tutsağı – sadece kadın hakları ve üreme hakları tarihi konusundaki araştırmaları nedeniyle yetkililer tarafından hedef alındı” dedi. 

Uluslararası Af Örgütü’ne göre, Güvenlik güçleri öğrencinin gözlerinin bağlayarak  baş ve karın bölgesine yumrukla vuruldu. NSA üyeleri tarafından, çalışmaları ve hükümet karşıtı kritik bir Facebook sayfasıyla bağlantılı olduğu iddiası soruldu.

Viyanalı öğrenci şu anda Kahire’nin güneyinde Liman Tora hapishanesinde ve ailesine ve avukatına erişimi yok. Af Örgütü, 1 Şubat’ta tutuklanmasının ardından Ahmed Samir Santawy’nin beş gün boyunca “kayıp” olarak kabul edildiğini söyledi. 

6 Şubat’a kadar Mısır Cumhuriyet Savcısı, dayanaksız terör iddialarına ilişkin soruşturma sonuçlanıncaya kadar Ahmed Samir Santawy’ye 15 günlük mahkeme öncesi tutuklama uyguladı. 

Af Örgütü, bu duruşma öncesi tutukluluğun tekrar tekrar uzatılabileceğini ve sık sık Mısır’daki yetkililer tarafından vicdan mahkumlarına karşı kullanıldığını eleştirdi.

Af Örgütü’ne Göre “Saçma Suçlamalar”

Ahmed Samir Santawy, Mısır’da tamamen saçma suçlamalarla karşı karşıya kaldı, “dendi.

Gizli tutulduğu için, özellikle koronavirüsün yayılması ve Mısır’daki hapishanelerde yetersiz tıbbi bakım göz önüne alındığında, sağlığı için endişeler var.

Ayrıca Ahmed Samir Santawy’ın geçmişte hapishanede daha da kötüye gidebilecek sağlık sorunları yaşadığı belirtildi. 

Uluslararası Af Örgütü yayında, son yıllarda Mısır’da binlerce kişinin Devlet Güvenlik Savcılığı (SSSP) tarafından tutuklandığını ve uzun süre tutuklu yargılanırken, asılsız terör suçlamaları ve diğer suçlamalarla ilgili soruşturmalar başlatıldığını söyledi. 

Duruşma öncesi tutukluluk için iki yıllık mutlak yasal maksimum sınır tekrar tekrar aşılıyor. Bazen tutuklananlar, yetkilileri eleştiren sosyal medya paylaşımlarıyla suçlanıyor dendi.|virgül 

Yayınlama: 17.02.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.