Michael Ludwig | “12 Şubat’ı Asla Unutma”

İşçi Odalarının (AK) otonom örgütlenme hakkı elinden alınmış, sendikalar işlevsizleştirilmiş, demokrasi güneyden İtalya, kuzeyden Almanya tarafından ablukaya alınmıştı. Avusturya işçi sınıfının önemli bir sınav verdiği 12 Şubat 1934. (İç savaş)

Michael Ludwig | “12 Şubat’ı Asla Unutma”

Viyana faşizme karşı tarihinin en büyük direnişini gösterdiği 12 Şubat 1934 iç savaşı yıl dönümünde, Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig, yayınladığı mesajda,”Asla unutma – bugünlerde yine 12 Şubat inancının farkında olmamız gerekiyor. 

Demokrasimiz son yıllarda daha fazla baskı altında.
Faşist eğilimlere ve anti-demokratik akımlara karşı mücadele, sosyal demokrat hareketimizin hala temel kaygısıdır, neo-faşist ve aşırı sağcı olaylar son zamanlarda artmaktadır.” Diyerek, 12 Şubat işçi direniş ruhunun yaşatılmasına dikkat çekti. 

Ludwig, “Şubat 1934 iç savaşı, şehrimizin tarihsel hafızasına derinlemesine kazındı. Çok dikkatli olmalıyız.  Misyonumuz demokrasiyi korumaktır – bunun için her bireyin bağlılığına ve sesine ihtiyacımız var. Size  güveniyorum.” Dedi. 

12 Şubat 1934’de Ne Yaşandı?

“Cumhuriyetçi Savunma Birligi’nin” faşizme karşı başlattığı işçi ayaklanması olarakta bilinen olaylarda,  Viyana, Linz, Steyr, Bruck an der Mur ve diğer sanayi merkezlerinde dört gün silahlı çatışmalar yaşandı. 

Almanya ve İtalya faşist yönetimden etkilenen Avusturya, işçilerin elinde olan tüm haklara saldırıp, işçi odaları (AK) ve sendikaları işlevsizleştirdi. 

Avusturyalı komünist ve sosyal demokrat işçiler bu gidişe dur demek ve demokrasiyi kurtarmak için birleşerek, karşı duruş sergilediler. 

12 şubat direnişinin ilk kıvılcımı Linz’de başladı. “Heimwehr” polisleri komünist ve sosyal demokratların lokalini basması üzerine, silahlı olan işçilerle polis arasında çatışma çıktı. 

Olayın duyulması üzerine, ülkenin çeşitli alanlarında hareketlilik başladı. 

En büyük direniş Viyana’da yaşandı. Viyanalı işçiler barikatlar kurarak, faşist yönetime karşı silahlı çatışmaya girdi. 

12 şubat gününe gelindiğinde, ülkede bir silahlı işçi ayaklanması başladı. 

Sonradan Avusturya başbakanı olan Bruno Kreisky’de 12 şubat ayaklanmasında gençlik önderi olarak etkin rol onamıştır. 

314 Kişi Öldü

12 Şubat direnişinde 314 kişi hayatını kaybetti. 815 kişi yaralandı. 

Bunu ölüm cezaları, tutuklamalar, toplama kamplarına sürgünler izledi.

Başbakan, Engelbert Dollfuss Başbakanlıkta 25 .Temmuz 1934’de öldürüldü.

Çalkantılarla geçen yılların sonucunda,  Hitler 1938’de Avusturya’yı işgal etti.|virgül

Yayınlama: 12.02.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.