Türkiye, Avusturya’dan Dokuz Kat Fazla Kişiye Aşı Yaptı
Avrupa ülkeleri Covid-19’a karşı üretilen aşıları öncelikli gruplara uygulamaya başladı. Fakat ülkelerin aşılama hızları arasında büyük farklılıklar görülüyor.
İngiltere ve İsrail aşılama konusunda en hızlı davranan ülkeler konumunda.
Avrupa İlaç Ajansı Pfizer/BioNTech aşısının kullanımına 21 Aralık’ta onay verdi. Aşının dağıtımının ise Avrupa Komisyonu koordine etti.
Brüksel henüz aşılar geliştirme aşamasında iken birden fazla firma ile Avrupa Birliği’nin 450 milyonluk nüfusuna yetecek kadar aşı için ön sipariş anlaşmaları imzalamış, aşıların ilk partisi ülkelerin nüfuslarına orantılı olarak 26 Aralık’tan itibaren dağıtılmaya başlamıştı.
Avusturya
Avusturya 27 Aralık 2020 tarihinde ilk olarak koronavirüse karşı risk gruplarını aşılamaya başladı.
İlk taksitte, 10.000 doz aşı Noel’den kısa bir süre sonra Avusturya’ya ulaşmış ve aşılanmıştı.
2021 yılı başında, 270.000 aşı daha geleceği söylenmiş ve Mart sonuna kadar ülkede toplam bir milyon aşı mevcut olacak ve aşılama yapılacağı garanti edilmişti.
Avrupa Birliği bünyesinde üretilen Korona aşısının üretim ve dağıtımında çıkan sorunlar nedeniyle, Avusturya bu güne kadar 136348 kişiye aşı yapabilmiştir.
Avusturya, tedarik edebildiği aşıları, öncelikle birincil yüksek riskli grupları aşılamak için kullanmış – yani huzur evlerinde yaşayanlar, bakıma muhtaç olanlar ve sağlık çalışanları, ardından emniyet birimleri ve öğretmenlerin aşılanmasıyla devam edecek bir strateji belirlemiştir.
Ayrıca, ülkede aşı olmak isteyenlerin, internet üzerinden kayıt yapabilecekleri bir platform oluşturan hükümet, yaz başına kadar nüfusun yarısından fazlasını aşılamayı planlıyor.
İngiltere
İngiltere Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen aşıya onay veren ilk ülke oldu ve aşılamaya 8 Aralık’ta başladı.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre 31 Ocak 2021 itibariyle 9 milyon 800 binden fazla kişiye aşı vuruldu. Böylelikle nüfusun yüzde 15’i ilk doz aşıyı vurulmuş oldu.
İngiltere, AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen ikinci aşıya da onay vermişti.
Danimarka
5,8 milyonluk ülkede 31 Ocak itibariyle 270 binden fazla kişi Covid-19 aşısı oldu. Bu da nüfusun yüzde 3’ünden fazla kısmının aşılandığı anlamına geliyor.
Norveç
Norveç’te 231Ocak tarihi itibariyle en az 124 bin kişi aşı oldu. Norveç, Pfizer/BioNTech aşısından sipariş etmişti. 5 milyon 300 bin nüfuslu ülkede halkın yüzde 1’inden fazlası aşı oldu.
Finlandiya
Pfizer/BioNTech aşısına onay verilen ülkede 1 Şubat tarihi itibariyle 163 bin kişiye aşı yapıldı. 5,5 milyon nüfuslu ülkede bu nüfusun yüzde 1’65lik bir kısmının aşı olduğu anlamına geliyor.
Hollanda
Hollanda’da 1 Şubat tarihi itibariyle nüfusun yüzde 1’inden fazlası aşı oldu. Pfizer/BioNTech aşısını kullanan Hollanda, 248 bin kişiyi aşıladı.
İtalya
Koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülkelerden İtalya’da 1 Şubat tarihli verilere göre yaklaşık 2 milyon 30 bin kişi aşı oldu.
Almanya
Almanya’da 31 Ocak tarihi verilerine göre ülkede en az 2 milyon 500 bin kişi aşı oldu.
Fransa
Aşılamaya diğer ülkelere göre daha geç başlayan Fransa, 31 Ocak itibariyle en az 1 milyon 500 bin aşılama yaptı. Fransa, Pfizer/BioNtech’in ardından Moderna aşısına da onay vermişti.
İspanya
İspanya’da aşılama verileri 31 Ocak tarihli. Buna göre ülkede 1 milyon 600 bin aşılama yapıldı. Aşılama oranı yüzde 3,15. İspanya Pfizer/BioNTech aşısına onay vermişti.
Türkiye’de Kaç Kişi Aşı Yaptı?
Koronavirüsle mücadelede Türkiye’de 14 Ocak günü başlatılan aşı uygulaması kapsamında 1 Şubat tarihi verilerine göre en az 2 milyon 136 bin kişi ilk doz aşıyı oldu. Bu ülke nüfusunun yaklaşık 2,53’üne denk geliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Ankara Şehir Hastanesi’nde aşı olmuştu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener aşı yaptırdıklarını sosyal medya hesaplarından açıkladı.
İlk dozun uygulanmasından 28 gün sonra yapılacak ikinci dozun randevusu hekim tarafından verilip, SMS olarak cep telefonuna gönderilecek. MHRS ve e-Nabız hesabı üzerinden randevu kontrol edilebilecek veya değiştirilebilecek.
İsrail Dünyada Ilk Sırada
İsrail, aşılama konusunda 31 Ocak 2021 tarihi verilerine göre nüfusunun yüzde 56’sını aşıladı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkede yıl sonuna kadar 4 milyon 800 bin kişi Covid-19 aşısı oldu. | virgül
© Bild: virgül
Ek Kaynak| Euronews