Korona Salgını İşsizliğe Bir Kılıf mı?
Avusturya’da yarım milyondan fazla insan şu anda işsiz. Peki bunun ne kadarı korona krizi ile bağlantılı? Gazete manşetlerinde yer alan rakamları nasıl okumalıyız? Yoksa, korona krizi var olan işsizliğe uydurulan bir kılıf mı?
Adem Hüyük
Geçen yıl ocak ayında Avusturya’da 420.916 kişi işsiz olarak kayıtlıydı. Bu yıl ocak ayında ise kayıtlı işsiz sayısı 533.512 kişi.
Yukarıdaki verilere göre, Avusturya’da korona krizinin neden olduğu işten çıkartmalardan dolayı 112.596 kişi iş ve işçi bulma kurumuna (AMS) kayıt olarak işsizlik maaşı aldığı görülmekte.
Kısa bir hatırlatma yapmakta yarar var: 07 Ocak 2020, ÖVP-Yeşiller Koalisyon Hükümetinin kurulduğu tarihtir -, ve ayrıca Avusturya’da ilk korona vakası 25 Şubat 2020 tarihinde tespit edilmiş, Mart’ın 16’sında ilk kapanma ilan edilmiştir.
Avusturya’nın yeni Çalışma Bakanı Martin Kocher, Salı günü yaptığı basın açıklamasında, işsizlik oranlarına değinirken, özellikle turizm sektörünü işaret etti. Bakana göre, kriz nedeniyle bu sektördeki işsiz sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık 40.000 artmış.
Ancak turizm sektöründe işsizlik oranı 73.000 kişi. Yani krona krizinden önce turizm sektöründe 33.000 işsizle zaten bir kriz vardı. Özellikle bazı meslek gruplarında düşük maaş ve çalışma koşullarının zorluğu, sektör erbaplarının başka mesleklere-başka iş kollarına kaydığı bilinen bir gerçekti.
Öte yandan, geçen sene Virgül’ün de defalarca haber yaptığı gibi, turizm sektörü çalışanlarının toplamda milyonlarca saat fazla mesai alacağı olduğu ve İşçi Odaları’nın (AK) ısrarlı çağrılarına rağmen, hükümet kanadı tarafından bu sorunu çözmeye yanaşılmadığı da 2019 ve 2020 yılının başlarında bilinen bir sorundu.
İlgili Haberler:
► MAN Uyarı Grevi: “Steyr Bunu Hak Etmedi”
► Avusturya’da Hemşireler Greve Gidiyor | Haftada 35 saat
► Avusturya’da Sağlık Sektörü Uyarı Grevinde | 3 Bin Kişi Katıldı
40 Bin Sağlık Personeli Başka Meslekte Çalışıyor
Avusturya’da korona krizinin başladığı günlerde, yani Şubat 2020’de sağlık çalışanlarının uyarı grevleri başlamış, toplu iş görüşmelerinde, çalışma saatleri ve ücretler konusunda uzlaşmazlık yaşanmaktaydı. Korona salgınının baş göstermesiyle uyarı grevleri durduruldu ve sağlık çalışanları, salgına karşı amansız bir mücadeleye girişti.
Hükümetin özellikle hemşire ve hasta bakıcı açığını, Fas ve Romanya gibi ülkelerden gidermek istemesi ve gidermesi, Avusturya’da var olan işsizliğe katkı sağladı.
Zira, 2017 genel seçimlerinden sonra iktidarı paylaşan ÖVP-FPÖ hükümeti, sağlık çalışanlarının, çalışma ve ücret sorunlarını gidermek yerine, yurt dışından daha ucuz emek gücü ithal etmişlerdir. Çalışma saatleri bakımından pratik yaşamı derinden etkileyen sektörde çalışan çocuklu kadınlar, geçimlerini çocuklarına daha çok ve sabit zamanlarda vakit ayırabilmek için başka işlerde çalışmaya başlamış, çoğu bu arayışta işsiz kalmıştır.
Üç Dev Fabrika Yurt Dışına Taşınıyor
Korona krizi sürecinde en can alıcı gelişmelerden birisi de, Avusturya’da üretim yapan ve binlerce işçinin çalıştığı üç fabrikanın yurt dışına taşınacağını duyurmasıyla yaşandı.
Daha ucuz emek gücü olan ülkelere gideceği bilinen fabrika yönetimiyle, Hükümet yetkililerinin ve Başbakanın bir kez bile görüşmediği, firmaları kalmaları için ikna girişiminde bulunulmadığı, mecliste hükümete yöneltilen bir soru önergesine verilen yanıtla öğrenmiştik.
Var Olan İşsizliğe Korona Kılıfı
Başbakan Kurz ve eski ve yeni Çalışma Bakanları, her ay yaptıkları sermaye ve emek gücü piyasası adı altında yapılan basın açıklamalarında, işsizlik rakamlarının korona salgını nedeniyle yarım milyona ulaştığına vurgu yapmaktalar.
İkinci Cumhuriyetten bu yana ilk defa yarım milyona ulaşılan işsiz var! – Başlıklarıyla verilen tüm haber ve açıklamalarda, sanılıyor ki korona salgınından önce işsiz sayısı çok azdı.
Oysa rakamlar ortada. Sadece Ocak ayı baz alınacak olunursa bile, korona salgının yarattığı krizden kaynaklı 112.596 kişi işsiz kalmıştır.
Peki 420.916 işsiz, hangi salgının veya hangi krizin mağduru?
Başbakan Kurz’un 2017 ve 2019 koalisyon hükümetleri, SPÖ-ÖVP koalisyon hükümetinden devraldığı 350 bin işsiz sayısını daha aşağıya çekememiş, aksine korona krizinden işten çıkartılanları saymazsak, 70.916, krizle birlikte 183.512 kişi işini kaybetmiştir.
Sekiz milyonluk ülkede kamu çalışanlarıyla birlikte dört buçuk milyon çalışanın olduğu varsayılırsa, işsizlik rakamları küçümsenmeyecek kadar yüksek.
Korona salgını, işsizler ordusuna – var olan işsiz oranına, dörtte bir kadar etki yapmıştır.
Ancak hükümet işsizlik rakamlarını, korona virüsünün arkasına saklayarak, başarısızlığını salgın ile kamufle etmekte. |virgül