2021 Türkiye Pasaportu İşlemleri ve Ücreti

Yeni yıldan itibaren yurt dışında yaşayan Türkiye vatandaşlarının, Türkiye temsilciliklerinden pasaport almak için ödeyeceği harç ücretleri belli oldu.

2021 Türkiye Pasaportu İşlemleri ve Ücreti

Pasaport İşlemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Eski tip (lacivert) pasaportlara ve süresi biten yeni tip bordo pasaportlara uzatma işlemi yapılmamaktadır. Geçerliliği sona eren tüm pasaportlar yenilenmektedir.

silayolusevenler.com sitesinde yer alan habere göre, Her türlü pasaport işlemi için randevu alınması ve Başkonsolosluklara şahsen başvurulması gerekmektedir.

Pasaport başvurusu için randevular www.konsolosluk.gov.tr internet sitesinden alınmaktadır.

Randevu günü ve saati, randevu talep eden kişi tarafından belirlenmektedir.

15 yaşından küçükler için randevunun Anne veya Baba T.C. Kimlik Numarası üzerinden alınarak çocukların eklenmesi gerekmektedir. (Sistem 15 yaşından küçüklere sadece kendi isimlerine randevu vermemektedir.)

Yurtdışındaki tüm vatandaşlarımız için randevu işlemleri Türkiye’deki e-pasaport merkezi tarafından yürütülmektedir.

Başkonsolosluklar tarafından randevu verilmesi mümkün değildir.

18 yaşından küçük çocuklar dâhil olmak üzere, herkes için ayrı ayrı randevu alınması gerekmektedir.

Her türlü pasaport işlemi için Başkonsolosluklara yaş sınırı olmadan şahsen gelinmesi gerekmektedir

Yeni tip pasaportlar Türkiye’de basılmakta ve ortalama 15 gün içerisinde Başkonsolosluklara ulaşmaktadır. Bu nedenle, zamanlıca başvuruda bulunulması önem taşımaktadır.

Gerekli Belgeler

Nüfus Cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı veya Geçici Kimlik Belgesi.

Eski pasaportun aslı

(Varsa) Oturmum kartı aslı.

1 adet biyometrik fotoğraf (arka fonu düz beyaz olması zorunludur)

25 yaş altında bulunup, öğrenci olarak harçsız işlem yaptırmak isteyenlerden öğrenci belgesi. Öğrenci belgesi ibraz edenlerden yalnızca cüzdan ve posta beledi tahsil edilecektir (24 Euro).

Başkonsolosluklarda bulunan özel ayarlı makinelerde başvuru sırasında biyometrik fotoğraf çektirilmesi mümkündür. Başkonsoloslukların dışındaki makinelerde çektirilecek biyometrik fotoğraflarda arka fonun mutlaka düz beyaz olması ve gözlerin objektife bakması gerekmektedir.

Gerekli teknik şartları taşımayan biyometrik fotoğraflarla yapılan başvurular kabul edilmemektedir.

18 Yaşından Küçüklerin Pasaport İşlemleri

18 yaşından küçükler için pasaport düzenlenmesi amacıyla, anne ve babanın birlikte Başkonsolosluklara gelerek çocuğun pasaport almasını onayladıklarına ilişkin bir muvafakatname vermeleri gerekmektedir.

Anne ve babanın birlikte Başkonsolosluğumuza gelememesi halinde, gelemeyen kişinin bağlı bulunduğu belediyeye giderek çocuğunun pasaport başvuru yapmasına izin verdiğini belirten bir dilekçe yazıp imzalayacak. İmzalanan bu dilekçeyi belediyenin onaylaması (İmzanın dilekçe sahibine ait olduğuna dair) gerekir.

18 yaşından küçüklerin anne ve babaları ayrılmış ise Türk Mahkemelerinde tanınmış velayet kararı gerekir.

12 yaşından büyük çocuklar imza atmaları gerektiğinden başvuruda hazır bulunmalıdır.

7 yaşından itibaren parmak izi zorunlu olduğundan çocuklar başvuruda hazır bulunmalıdır.

Gerekli teknik şartları taşımayan biyometrik fotoğraflarla yapılan başvurular kabul edilmemektedir. Biyometrik fotoğraflarda arka fonun mutlaka düz beyaz olması ve gözlerin objektife bakması gerekmektedir.

Gerekli Belgeler:

Nüfus Cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı veya Geçici Kimlik Belgesi aslı.

Öğrenci belgesi. Öğrenci belgesi ibraz edilen kisilerden, yalnızca posta ve cüzdan bedeli tahsil edilecektir. (24 Euro)

Anne ve Babanın Türk nüfus cüzdanının aslı.

Çocuğun pasaportunun aslı.

1 adet biyometrik renkli fotoğraf (5×5)arka fon düz beyaz olması gerekmektedir. Gri renkli olanlar kabul edilmemektedir.

(18 yaşından küçük çocukların pasaport işlemleri için Anne ve Baba birlikte Başkonsolosluğumuza bizzat gelmek veya gelinememesi halinde tasdik edilmiş muvafakat ibraz etmek zorundadırlar)

Yıpranmış Veya Kayıp Olan Pasaport Yenilenmesi

Yıpranmış veya yırtılmış pasaportların yenilenebilmesi için kişilerin Türkiye’de bağlı oldukları Valiliklerden bilgi ve onay talep edilmesi gerekmektedir. Valiliklerden gelecek olan yanıta göre pasaport işlemi yapılmaktadır.

Bu işlem bir buçuk ile üç ay arasında gerçekleşmekte olup, şahısların Başkonsolosluklara bizzat müracaat etmeleri gerekmektedir.

Kayıp pasaportların yenilenebilmesi için ise öncelikle kimlik tespiti işlemi yapılması gerekmektedir. Müracaat esnasında gerekli olan belgeler: T.C. Kimlik Kartı veya kimlik yerine geçen bir belge (oturum kartı, ehliyet, vs.), bir adet fotoğraf, polislikten kayıp ya da çalıntı belgesi.

Eğer mevcut fotoğraflı belgelerinizle kimlik tespiti yapılması mümkün olamazsa, Türkiye’de bağlı olduğunuz Valilikten bilgi ve onay talep edilmesi gerekmektedir. Valiliklerden gelecek olan yanıta göre pasaport işlemi yapılmaktadır. Bu işlem bir buçuk ile üç ay arasında gerçekleşmekte olup, şahısların Başkonsolosluklara bizzat müracaat etmeleri gerekmektedir.

Pasaport Harçları

E-Pasaport ücretleri: Pasaport cüzdan bedeli ve posta bedeli dahildir.

Ödeme şekilleri Başkonsolosluklar arasında değişiklik gösterebilmektedir.

6 aylık: 39 Euro

1 yıllık: 46 Euro

2 yıllık: 60 Euro

3 yıllık: 75 Euro

4-10 yıllık: 95 Euro

Öğrenci belgesi ibraz edenler (25 yaş altı): 24 Euro

© Bild: virgül

Yayınlama: 19.01.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.