Avusturya’da Süper Zenginler, Beklenenden Bile “Süper Zengin”
Zenginler Avusturya’da özel servetin yüzde 39’una sahipken, yoksullar yüzde 3’ün biraz altında. Avusturya’daki ortalama servet kişi başına yaklaşık 83.000 Euro. Avusturya’da 155.000 Milyoner ve 38 Milyarder var. AK, varlık vergisinin getirilmesini istiyor.
Avusturya İşçi Odaları Birliği (Arbeiterkammer AK) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Avusturya’daki servet daha da eşitsizdir ve önceden belirlenenden daha adaletsiz bir şekilde dağıtılmıştır.
Süper zenginleri de dahil ederseniz, nüfusun en zengin yüzde 1’i özel servetin yüzde 39’una sahip.
Nüfusun yoksul yarısı servetin yalnızca yüzde 3’üne sahip.
Korona krizinde artan işsizlik eşitsizliği artıracaktır.
AK bu nedenle bir servet vergisi talep ediyor.
AK Viyana ve AK Niederösterreich tarafından yaptırılan bir çalışmada iktisatçı Jakob Kapeller tarafından ulaşılan sonuca göre, Oesterreichische Ulusal Bankası’nın (OeNB) net servet üzerine yaptığı servet araştırması, aşırı zenginleri hesaba katmıyor, çünkü çok yüksek servete sahip bu çok az insan kaydedilmedi.
OeNB araştırmasına göre, en zengin Avusturyalılar “yalnızca” 40 milyon mal varlığına sahip- ki bu çok sayıda milyarder göz önüne alındığında bu doğru olamaz.
Trend dergisinin yıllık listesinden en zengin Avusturyalıları alırsanız ve onları genel ankete dahil ederseniz, sonuçlar yeni verilere bağlı olarak değişir: Servet dağılımındaki eşitsizlik daha da büyür.
Süper Zenginlerin Serveti Ancak Tahmin Edilebilir
OeNB’nin HFCS’si (Hanehalkı Finansmanı ve Tüketim Anketi), özellikle zenginlerin servetini birkaç nedenden dolayı kaydedemedi.
Ekonomist Salı günü bir basın toplantısında şunları söyledi: Küçük örneklerde, birkaç Süper zengin kişi kaydedilemez, daha zengin olanlar bir ankete cevap vermeyi reddetme eğilimindedir ve varlıklarını çok düşük göstermek istemekteler. Ayrıca sorulduğunda varlıklarını hafife almaktalar.
Bu nedenle, Avusturya’da (Ines Heck ve Rafael Wildauer ile birlikte) servet yoğunlaşması üzerine yaptığı çalışmada, değerleri süper zenginler hakkındaki verilere ve istatistiksel tahminlere dayanarak ayarladı.
2017 yılı için hesaplanan AK çalışmasına göre, bu, Avusturya’daki toplam tahmini özel varlıkları yaklaşık yüzde 25 oranına, 1.249 milyar Euro’ya çıkartı.
Nüfusun en zengin yüzdesi toplam varlıkların yüzde 39’una (HFCS’ye göre: yüzde 23), en zengin yüzde 5’in yüzde 55’ine (HFCS’ye göre yüzde 43) ve en tepedeki yüzde 10, toplam varlıkların yaklaşık yüzde 66’sına (HFCS’ye göre yüzde 56) sahip .
Buna karşılık, nüfusun alt yarısının tamamı mülkün yalnızca yüzde 2,8’ine (HFCS: yüzde 3,6) sahiptir.
Avusturya’da 155.000 Milyoner ve 38 Milyarder
AK araştırmasına göre, Avusturya’da 155.000 milyoner ve 38 milyarder var.
İşçi Odaları (AK), varlık vergisiyle uçurumun kapatılamayacağı ama faydası olacağını söylüyor.
İşçi Odalarının sunduğu vergi modeli ise, Platon ve Aristoteles ile eski Yunanistan’da zaten mevcut olan ve ‘Kapitalizmi kapitalistlerden serveti vergilendirerek kurtarın’ söylemiyle öne çıkan, Fransız ekonomist Thomas Piketty tarafından ‘’21. Yüzyılda Sermaye’’ kitabındaki yöntem.
Burada, vergilendirme ortalama varlıklara dayanır ve vergi oranı varlıkların miktarına bağlı olarak artar.
Buna göre, Avusturya’da 3 milyar Euro veya daha fazla varlığa yüzde 90 oranında vergi uygulanacak ki bu Kapeller’e göre en zengin Avusturyalıların 20 hanesini etkileyecek.
Sonuç 134 milyar Euro’ya kadar çıkacak.
AK baş ekonomisti Markus Marterbauer, çeşitli nedenlerle varlık vergisini savunuyor: “Bu muazzam servet konsantrasyonu toplumumuza zarar veriyor”.
Devasa servetin ekonomi ve medya üzerinde de muazzam bir etkisi var – bu, demokratik bir toplumda çok sorunlu, tespiti yapıldı.
Bir yandan süper zenginler varken diğer yandan yüksek işsizlik nedeniyle yoksulluk artacaktır.
İşten gelir gelmiyorsa, çoğu, mal varlıkları olmadığı ve hatta borçları olduğu için yoksulluğa sürüklenme tehditti ile karşı karşıya.
AK, özellikle hızla artan uzun süreli işsiz sayısından endişe duyuyor.
Halihazırda 130.000’den fazla uzun süreli işsiz var – Bu hanelerdeki çocukların yüzde 60’ı yoksulluk riski altında.
Federal hükümetin işsizler için mevcut yeterlilik programları, işgücü piyasasındaki dramatik gelişmeyle ilişkili olarak “tamamen yetersizdir”. Dendi. |virgül
© Bild: virgül