10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü | İnsan Hakları Pazarlık Konusu Değildir!

İnsan hakları fikri eski çağlardan beri var olmuştur. Ancak, bu haklardan kimin yararlandığının tanımı ancak zamanla gelişmiştir. Günümüzde insan hakları pazarlık konusu değildir ve cinsiyet, köken veya yaş gibi kategorilere bakılmaksızın herkese verilmektedir – verilmelidir…

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü | İnsan Hakları Pazarlık Konusu Değildir!

BM Genel Kurulu’nun 10 Aralık 1948 tarihinde İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini kabul etmesi, insan haklarının uluslararası düzeyde korunmasına yönelik önemli ilk adımı olması nedeniyle, 10 Aralık tarihi bütün dünya ülkelerinde “İnsan Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır.

Bunun arka planı, insan haklarının yalnızca bireysel ulus devletler tarafından değil, birlikte, Holokost gibi insanlığa karşı suçların gelecekte önlenebilmesi için güvence altına alınması gerektiğini gösteren İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiydi.

30 maddede Birleşmiş Milletler yaşam hakkı, özgürlük ve güvenlik, vicdan, din ve kanaat özgürlüğü, kölelik ve işkence yasağı, çalışma, eğitim ve sağlık hakkı üzerinde anlaştı. Bu makaleler artık birçok eyalet anayasasında yer alan bir değerler kataloğu oluşturmaktadır.
 
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve sonraki diğer BM sözleşmelerinde belirtilen insan haklarının tanınması, diğer şeylerin yanı sıra, birçok ülkede ölüm cezasının kaldırılmasına, köleliğin ve işkencenin uluslararası alanda yasaklanmasına ve kadın-erkek eşitliğinin teşvik edilmesine yol açmıştır.

Buna ek olarak, çocuk hakları ayrı bir sözleşmede yazılı hale getirilmiştir ve Lahey’deki uluslararası ceza mahkemesinde, ciddi insan hakları ihlallerinden sorumlu olanlara yaptırım uygulanması olasılığı vardır. Bununla birlikte, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi uluslararası bir antlaşma değildir ve bu nedenle bağlayıcı değildir.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne ek olarak, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, Amerika Devletleri Örgütü veya Afrika Birliği gibi yerleşik devlet gruplarının insan hakları konusuna adanmış bölgesel belgeleri vardır. 

Anayasal anayasa ve Avrupa Birliği belgelerine (Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı dahil) ek olarak, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi, Avusturya’da anayasal statüye sahip olduğundan, Avusturya için özellikle yasal bir öneme sahiptir.

İnsan haklarının uygulanması ile ilgili olarak dünya çapında atılması gereken hâlâ çok şey var.

Çoğu durumda, gerçekliğin insan hakları gerekliliklerini karşılamadığı sıklıkla eleştirilir.

Bu nedenle sivil toplum kuruluşları, raporlarında insan hakları ihlallerini ortaya çıkarmakta ve sorumluların eylemlerinin sonuçlarının ve etkilenenlerin korunmasını talep etmektedir.|virgül 

© Bild:virgül

Yayınlama: 10.12.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.