Avusturya Güneş Enerjisi İçin 50 Milyon Euro Fonu Tüketti

Avusturya’daki pek çok insan, güneş enerjisi santralleriyle enerji dönüşümünün aktif bir parçası haline geliyor. Evinizin çatısında elektrik üretimi yapmak istiyorsanız, devlet buna yardım ediyor. Güneş enerjisinden elektrik üretme maliyeti, yapmayı düşündüğünüz tasarıma göre değişkenlik gösterse de, 200 metrekare bir evin sistemi ortalama 30 Bin Euro’ya mal olabilmekte.

Avusturya Güneş Enerjisi İçin 50 Milyon Euro Fonu Tüketti

Federal İklim Koruma, Çevre, Enerji, Hareketlilik, Yenilik ve Teknoloji Bakanı Leonore Gewessler pazar günü yaptığı bir açıklamada, iklim koruma bakanlığından bu yıl güneş enerjisi için yaklaşık 50 milyon Euro’luk fon sağlandığı ve bu fonların neredeyse tükendiğini söyledi.

Fon ödemeleri kapsamında, özel sektör, işletmeler, tarım ve kamu sektörü olmak üzere yaklaşık 21.000 sistemi finanse edeceği anlamına geldiği belirtildi. 

Bu, bu yıl yaklaşık 450 MWp (megawatt) güneş enerjisi üretimindeki artışa karşılık geldiği, diğer bir karşılaştırma ile yaklaşık 127.000 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilir olduğu kaydedildi. 

Önceki yıl, toplam 247 MWp güce sahip yeni fotovoltaik sistemler kuruldu. 

2019’un sonunda toplam 1.702 MWp üretim faaliyete geçmiş ve bu da en az 1.702 GWh elektrik üretimine yol açmıştır.

Gewessler, “Hükümet programında, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjilerden yüzde 100 elektrik elde etme hedefini kendimize belirledik.

Güneş enerjisi burada itici güçtür” dedi. 

Bakan ayrıca, Güneş enerjisi sistemlerine yatırım yapmak aynı zamanda yerel ekonomiyi teşvik edecek ve katma değer ve istihdam sağlayacağı tespitinde bulundu. 

Çevre Bakanı, “Avusturya’daki pek çok insan, güneş enerjisi santralleriyle enerji dönüşümünün aktif bir parçası haline geliyor” diye ekledi.

Peki Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi nasıl Yapılır?

Güneş enerjisi teknolojileri termal ve fotovoltaik sistemler olarak iki grupta incelenir genellikle.

Fotovoltaik piller, yüzeylerine gelen güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmeye yarayan sistemlere verilen isimdir.

Bu piller, verimli bir şekilde güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirebilir.

Fotovoltaik piller aynı zamanda yarı iletken maddelerdir.

Yüzeyleri kare, dikdörtgen ya da daire şeklinde biçimlendirilen güneş pilleri genelde 100 cm2 alana sahiptir kalınlıkları ise ortalama 0,2 ila 0,4 mm arasındadır.

Yüzeyden ışık düştüğü zaman, uçlarında enerji gerilimi oluşur pilin verdiği elektrik enerjisinin kaynağı, yüzeyine gelen güneş enerjisidir ve bu enerji ile elektrik üretimi yapar.

Eğer güç akışı arttırılmak isteniyorsa bu durumda çok sayıda güneş pili birbirine bağlanabilir ve yüzeye monte edilebilir. 

Panellerin çalışma prensibi fotonların kopardığı elektronların eklemde dolaşmasıdır.

Bunun yanı sıra elektrik akımı üretmesidir. Temelde 2 katman çıkar karşımıza N tipi yarı iletken ve P tipi yarı iletken.

N tipi yarı iletken elde etmek için elektron, güneşten gelen fotonların enerjisi ile dışarı verilir.

P tipi yarı iletken elde etmek için silisyum eriğine periyodik cetvelin 3. grup elementlerinden biri eklenir bu elementleri bor, indiyum ya da alüminyum gibi örneklendirebiliriz. 

Elementlerin son yörüngesinde 1 elektron eksiktir.

Bu nedenle N tipi yarı iletkenden, P tipi yarı iletkene elektron akışı olur ve böylece doğru akım oluşturulmuş olur.

Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Maliyeti Nedir?

Güneş enerjisi elektrik üretimi için öncelikle ciddi bir mali alt yapıya ihtiyaç duyulur.

Bu sistem önemli bir yatırıma ihtiyaç duyar.

Sonradan işler daha düşük maliyetli hale gelecektir ancak öncesinde kurulum için ciddi bir alt yapı gerekir.

Gerekli alanın bulunması, malzemelerin doğru seçilmesi, hangi yöntemin tercih edileceği gibi detaylar önemlidir.

Güneş enerjisinden elektrik üretimi devlet teşviki verilmektedir. 

İki katlı dubleks bir eve sahip güneş enerjisi kullanıcının Virgül’e verdiği bilgilere göre, 200 metrekare alana sahip bir evin, Avusturya özgülünde elektriğinin güneş enerjisi ile sağlanması, her şeyden önce evin bulunduğu coğrafi şartlar belirliyor.

Dağ etekleri ve orman gölgesi gibi coğrafi konumların güneşin enerjisini kesebileceğine dikkat çekiyor. 

Kendisine ait evin güneş enerjili elektrik üretim sisteminin maliyenin yaklaşık 30 Bin Euro’ya mal olduğunu, bunun bir kısmının devlet fonlarından faizsiz kredilerle sağlanabildiğini belirtti. 

Virgül’ün, fazla üretim olduğunda ne gibi sonuçlar yaşandığını sorması üzerine, ‘’Güneşli günlerde fazla elektrik üretimi mümkündür. Bu durumda fazla üretim, elektrik tedarikçisine satılmaktadır.’’ Dedi. 

Şayet haneye yetecek kadar elektrik üretimi yapılamazsa, bu durumda elektrik tedarikçisinin sayacı otomatikman devreye girerek, devletin sağladığı elektrik kullanılmaktadır bilgisini verdi. |virgül 

Ek Kaynaklar: Güneş enerjisinden elektrik nasıl üretilir bilgileri, ilgili incitas.com.tr sayfasından yararlanılarak hazırlanmıştır. 

Yayınlama: 29.11.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.