Avusturya Bütçesinde 21 Milyar Euro Korona Açığı Oluştu | Vergi Reformu İptal mi Edilecek?
Avusturya Maliye Bakanlığı, Covid-19 krizi 2021 bütçesinde 21 milyar euro’luk bir açığa neden olacağını açıkladı.
Maliye Bakanı Blümel Çarşamba günü bütçeyi sunacak. Bakanlık, daha önce söz verilen vergi reformu ve içerdiği vergi indirimlerinde değişiklik olabileceğini belirtti.
Bütçe açığı, 2021’de gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 6,3’ü oluşturacak – mutlak rakamlarla 21 milyar Euro. Maliye Bakanının Mart ayında sunduğu bütçe raporu, korona salgını ve buna bağlı ekonomik ve mali zorluklar henüz tahmin edilemediğinden, sunulan bütçenin net bir şekilde kabul görülmemesi vurgulandı.
Sonuçta, hazinden korona yardımı olarak 50 milyar Euro sağlandığı kaydedildi.
2020 yılında açık yüzde 10,5, bu önümüzdeki yıl GSYH’nin yüzde 6,3’ü olacak.
Ulusal borç, ekonomik çıktının yüzde 85’inde özellikle yüksek olacak.
2021’de 97 milyar euro’luk hükümet harcamaları yalnızca 76 milyar Euro gelirle – 21 milyar euro’luk bir açıkla – telafi edileceği söylendi.
Maliye Bakanlığına göre ilk öncelikler:
2021 bütçesinin ana odağı, her şeyden önce ekonomik ve işgücü piyasası yönlerinin ötesinde korona krizinin üstesinden gelmeye devam edecek.
İşgücü piyasası:
Krizin tetiklediği rekor işsizliği azaltmak için yeni bir işçi vakfı kurulacak. 700 milyon Euro’ya mal olacak.
Ekonomi:
Ekonomi Bakanlığı, ekonomik krizle mücadele etmek için 700 milyon Euro’ya kadar daha fazla paraya ihtiyaç duyacak. Bu, şirketlere krizde daha da iyi yardımcı olaması için ayırılan bütçe.
Ulaşım:
Krize rağmen yeşillendirme ve ulaşım da desteklenecek. Altyapı bakanı Gewessler (Yeşiller), 1-2-3 biletinin ilk aşamasının üstesinden gelmek için 400 milyon euro’luk ek bütçe aldı.
Ülke çapında startın Mart 2021’de yapılması planlanıyor.
Eğitim:
Milli Eğitim Bakanlığı 260 milyon euro alıyor.
Diğer departmanlara da daha fazla fon verilecek. Örneğin, ilan edilen bakım reformu gerçekten uygulanacaksa, Sosyal İşler Bakanlığı’nın önemli bir artışa ihtiyacı olacaktır.
Söz verilen vergi reformu sallanıyor
Muhalefetten eleştiriyor
SPÖ, vaat edilen vergi indiriminin – yalnızca birkaç kısımda uygulanan eko-sosyal vergi reformu yoluyla vergi indirimi gibi – risk altında olduğunu söylüyor.
Öte yandan, son birkaç aydır, Başbakan Yardımcısı Werner Kogler (Yeşiller) ve Federal Şansölye Kurz (ÖVP), vergi reformunun krizden etkilenmediğini defalarca vurguladılar.
Hükümetin şimdiye kadar yaptığı, Eylül ayında kararlaştırılan, gelir vergisi oranını yüzde 25’ten yüzde 20’ye düşürmekti denirken, 2022’ye kadar seviyelerde 35’ten 30’a ve yüzde 42’den 40’a daha fazla azaltma yapılacağı vaadi verildiği muhalefet tarafından hatırlatıldı.
Bunların planlandığı gibi yürürlüğe girip girmeyeceği henüz belli değil. Her halükarda SPÖ, ekonomik krizle mücadele etmek için düşük ve orta gelirli sınıfların rahatlamasını gerekli bir önlem olarak görüyor dendi.
Muhalefet partileri, hükümetin vergi reformunu, korona krizini bahane ederek, daraltacağından endişe ediyor. |virgül