Avusturya’da Türk-İslam Derneklerine Mali Polisten Baskın

Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, kar amacı gütmeyen statüyü kullanarak, ticaret yapan derneklerin vergi kaçırdığı, bu derneklerden bu statünün geri alınacağı söylendi.

Avusturya’da Türk-İslam Derneklerine Mali Polisten Baskın

Avusturya Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Avusturya’daki Türk-İslam derneklerine mali polis tarafından baskınlar düzenlendi. 

Maliye Bakanlığı’na göre Avusturya’daki Türk-İslam dernekleri incelendiğinde “ağır suiistimal” ortaya çıktı. Kültür merkezleri ve camiler, kar amacı gütmeyen dernek faaliyeti kapsamında resmi olarak işletiliyor, perde arkasında ise, ticari faaliyetler genellikle gerçekleştiriliyor, ancak ticari faaliyetler rapor edilmiyordu. 

Maliye Bakanı Gernot Blümel’e (ÖVP) göre, bu nedenle, vergiler düzgün bir şekilde ödenmiyor. 

Derneklerin Kar Amacı Gütmeyen Statüleri Geri Çekiliyor 

Blümel, “Sonuç olarak, denetlenen derneklerin yüzde 40’ında tüzükteki ciddi eksiklikler nedeniyle kar amacı gütmeyen statüsünün geri çekilmesini başlattık” dedi. 

Yapılan açıklamada, Normalde her yıl kontrol edilen 200 ila 300 derneğin yüzde 1.5’i bu tür statü geri çekilmelere maruz kalıyor. Daha sonra kulüpler tüm ticari faaliyetleri için tam vergi yükümlülüğü ile karşı karşıya kalırlar dendi.  

Bakanlık, Avusturya İslam Yasası’nda yer alan dış finansman yasağı nedeniyle 2019 yılının ilk yarısından itibaren Türk-İslam alanında toplam dört çatı kuruluştan 211 dernek ve kuruluş, Kültür Ofisi adına incelemeye alındığını belirtti.  

Maliye Bakanlığı’na göre, uzun yıllar boyunca, vergi avantajlarından yararlanmak için kendilerini kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak adlandırıldılar. 

Bununla birlikte, birçoğunun ticari faaliyetin açık özelliklerine sahip olduğu kanıtlanmıştır. 

Derneğin faaliyetleri arasında restoranlar, etkinlikler, cenaze hizmetleri ve eğitim kurumları olduğu kaydedildi.  

Örneğin, ticari olarak düğünler ve haclar fiilen düzenlenir ve organize edilirdi. Sadece delil ve kayıtlarda boşluklar vardı, dendi.

Maliye yetkilileri, kontrol edilen derneklerin tüzüklerinin çoğunda aynı pasajın her zaman geçtiğini ve bu durumun Avusturya’dan Türkiye’deki vakıflara sermaye çıkışına yol açtığını fark ettiler. 

Maliye bakanı, “Bütün bu eksiklikler ve tutarsızlıklar, vergi avantajlarının birçok durumda sözde kâr amacı gütmeyen statüsüyle gerekçelendirilmediğini gösteriyor,” dedi. 

Entegrasyon Bakanı Susanne Raab (ÖVP), “Avusturya’daki Türk-İslam derneklerinin Avusturya yasalarını atlatmak için bilinçli olarak yapıları seçmeleri, yasanın tüm ciddiyeti ile engellenmelidir.” Dedi. 

“Şu anda ortaya çıkarılan entrikalar, bu dernek ağlarını ortaya çıkarmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor.”dendi. |virgül  

Yayınlama: 01.10.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.