Avusturya ve Almanya’da Moria tartışması
Avrupa’nın en büyük sığınmacı kampı Moria’da çıkan ve 12 binden fazla kişiyi evsiz bırakan yangının ardından, Avusturya ve Alman hükümetine yönelik sığınmacıları Avrupa’ya getirme çağrıları artıyor.
Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki adalarından Midilli’de bulunan Moria sığınmacı kampında çıkan yangın, kampta yaşayan yaklaşık 12 bin 600 sığınmacıyı evsiz bıraktı.
Yıllardır kapasitesinin çok üstünde kişiyi barındıran ve her açıdan yetersizliği nedeniyle yoğun eleştirilerin konusu olan Moria Kampı’nda yaşam mücadelesi veren sığınmacıların akıbeti belirsizliğini koruyor.
Almanya’da pek çok çevre hükümete çağrıda bulunarak, evsiz kalan sığınmacıların en azından bir bölümünün ülkeye getirilmesini talep ediyor.
Almanya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, bugün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Almanya’nın üzerine düşen görevi yerine getireceğini bildirdi. Scholz, Federal Parlamento kürsüsünden yaptığı konuşmada, Almanya’nın Avrupa Birliği (AB) çapında bir çözüm bulabilmek için yoğun çaba sarfettiğini dile getirerek, “Moria’dan bize ulaşan görüntülere bakıp gözümüzü çeviremeyiz. Yaşanan bu somut durum, somut kararlar gerektiriyor” dedi.
Akşam saatlerinde Berlin, Hamburg ve Köln’de toplanan binlerce kişi sığınmacıların Moria’dan Almanya’ya getirilmesini talep etti.
Bugüne kadar, Yunan adalarındaki kamplarda yaşayan sığınmacıların Almanya’ya getirilmesi fikrine karşı çıkan en önemli isimlerden biri olan Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer’e, tutumunu değiştirmeye yönelik baskılar ise artıyor.
Ancak İçişleri Bakanlığı Sözcülüğünden yapılan açıklamada, “İçinde bulunduğumuz durum bize yeni görevler yüklüyor ancak bu, hukuk düzenimizi sorgulamayı gerektirmiyor” ifadesi kullanıldı.
Diğer yandan Almanya’da çok sayıda eyalet yönetimi, gün içinde yaptığı açıklama ile Moria Kampı’nda yaşam mücadelesi veren sığınmacıların bir bölümünü almaya hazır olduğunu duyurdu.
Mülteciler Yansada, Avusturya Kesinlikle Hayır Diyor
Avusturya İç ve Dışişleri Bakanları Karl Nehammer ve Alexander Schallenberg’in (her ikisi de ÖVP) Çarşamba günü yaptığı açıklmada, Avusturya, Yunanistan’ı her türlü yolla yerel olarak destekleneceğini, yardım girişimleri çoktan başlatıldığını ve Yunanistan Avusturya’nın göçmen almasını beklemediği bilgisi verildi.
İçişleri Bakanı, kampta yangını çıkaran ve böylece hayatlarını tehlikeye atanlara şunları söyledi: “Şiddet kullanmaya hazır olan göçmenlerin Avrupa’da sığınma hakkı yok.”
Nehammer ve Schallenberg, göçmenlerin kabulünü talep etmediklerini, aksine, Avrupa’nın yanlış sinyaller göndermesinden endişe duyduklarını belirttiler.|virgül