Avusturya’nın Riskli Ülkeler Tanımlamasında Türkiye’de Var!
Avusturya, yeni sınır kontrolleri yönetmeliğini yayınladı. Buna göre, test sonuçlarının ibraz süresi dört günden üç güne, karantina süresi 14 günden, 10 güne indirildi. İşte tüm uygulamalar (…)
Pazartesi gününden itibaren uygulanacak olan korona zamanlarında Avusturya’ya giriş için yeni düzenlemeler de, sadece küçük değişiklikler yapıldı.
Yüksek riskli alanlardan geri dönenlerin artık öncekinden daha güncel bir PCR testi sunmaları – veya eskisi gibi karantinaya girmeleri gerekiyor.
Olumsuz bir test durumunda bile zorunlu karantina, yalnızca Avusturya’da ikamet etmeyen üçüncü ülke vatandaşları için geçerlidir.
(Not: AB, AEA ve İsviçre vatandaşlarını ve ayrıca Avusturya veya AB ülkelerinde ikamet eden Türkiye göçmenlerini kapsamıyor)
PCR testi – üç günden eski olmamalıdır
Avusturya sınır yönetmeliklerinde gittiği değişiklikler ışığında, Türkiye’den kara yolu ile gelenlerin, Avusturya’ya sorunsuz giriş yapabilmeleri için, SARS-CoV-2 için negatif moleküler biyolojik test yaptırmalıdır.
Ancak daha önce dört gün olan test süresi üç güne indirildi.
Bu durumda, Türkiye’den alınmış olan SARS-CoV-2 için negatif moleküler biyolojik test, üç gün geçmeden Avusturya sınır kapısına ibraz edilmelidir.
Karantina 10 Güne İndi
Avusturya’ya girişlerde SARS-CoV-2 için negatif moleküler biyolojik test sunulmadığı taktirde, 10 günlük karantina süreci başlatılması gerekmektedir. Bu daha önce 14 gün idi.
Test Negatif Olsa da Karantina Zorunluluğu
Negatif PCR testi için zorunlu karantina, üçüncü ülke vatandaşları için geçerlidir.
Örneklendirecek olursak Türkiye’de ikamet eden ama herhangi bir nedenden dolayı Avusturya’ya giriş yapmak isteyenler, SARS-CoV-2 için negatif moleküler biyolojik test sonucu bildiren bir belgesi olsa bile, karantina zorunluğu bulunmaktadır.
(Not: Normal şartlarda giriş izni verilmiyor)
Ayrıca Avusturya’da ikamet eden, oturum izni olan vb. Türkiye vatandaşlarına bu uygulama geçerli değildir.
Öte yandan, bu statüdeki vatandaşların elbette Avusturya’ya girmesine izin verilmiyor (şimdiye kadar olduğu gibi).
Ama sadece bir Schengen ülkesinden gelenler için istisnalar vardır.
Bu şu anlama gelmektedir. Üçüncü dünya ülkesi vatandaşı daha önce bir Schengen ülkesine girmiş ve oranın üzerinden Avusturya’ya giriş yapıyorsa, yukarıdaki şartlar uygulanarak ülkeye girişine izin veriliyor.
İstisnalar: hemşireler, mevsimlik işçiler ve diplomatlar
Buna ek olarak, üçüncü ülke vatandaşları için hemşireler, mevsimlik işçiler ve diplomatlar gibi istisnalar da var.
Güvenli olarak sınıflandırılan ülkelerden birinde bulunmamışlarsa, negatif PCR testi yaptırmalı ve 10 günlük evde karantinaya başlamalıdırlar.
32 Risk Alanı Tanımlandı
Yönetmelikte toplam 32 risk alanı tanımlanmıştır.
Yönetmeliğe göre, Covid 19 riskinin arttığı eyaletler veya bölgeler Mısır, Arnavutluk, Bangladeş, Belarus (Beyaz Rusya), Bosna-Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Şili, Ekvador, Hindistan, Endonezya, İran, Kosova, Meksika, Moldova (Moldova), Karadağ, Nijerya, Kuzey Makedonya, Pakistan, Peru, Filipinler, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, İsveç, Senegal, Sırbistan, Güney Afrika, Türkiye, Ukrayna, Amerika Birleşik Devletleri ve Hubei Eyaleti (Çin).
Avusturyalılar, AB ve AEA vatandaşları veya İsviçre, Covid 19 durumu istikrarlı bir ülkeden geliyorsa (örneğin Almanya, İtalya, İsviçre, Norveç) serbest giriş izni bulunmaktadır.
Pazartesi günü uygulanacak kısıtlamalar, yurtdışında olan kişiler için 1 Ağustos Cumartesi’den itibaren geçerli olacaktır. |virgül