Avusturya Balkanlara Seyahati Yaptırımlarla Engellemeye Çalışıyor
Avusturya Çalışma, Aile ve Gençlik Bakanlığı, seyahat uyarısı olan ülkelere yapılacak tatiller konusunda yaptığı, ‘yaptırım’ şeklindeki uyarıları İşçi Odaları Birliği (AK) İş Hukuku uzmanlarına sorduk. Bakanlık, uyarı yapılan ülkelerde enfekte olmanız durumunda, işten atılma, maaş kesintisi ve hatta iş veren tarafından dava edilme riski olduğunu bir broşür ile duyurdu. Peki bu iş hukuku kapsamında olanaklı mı?
Adem Hüyük | Viyana
Avusturya özellikle Balkan ülkelerine seyahat edenler tarafından ülkeye getirildiği söylenen korona virüsünün önüne geçmek için, ülkede yaşayan Balkan kökenli göçmenlerin, tatile gitmemeleri konusunda uyarılarda bulundu.
Hükümetin seyahat uyarısında bulunduğu potansiyel ise yaklaşık 530.000 kişiyi kapsamakta. (Avusturya’da yaşayan Eski Yugoslavya ülkeleri, Bulgaristan ve Romanya kökenliler)
Geçtiğimiz günlerde, Yukarı Avusturya Eyaletinde yaşayan ve Balkan ülkelerinde tatil yaparak geri dönen 50 kişide korona virüsü tespit edilmişti.
Zaten seyahat uyarı seviyesinin yükseltildiği bölgelere, halen seyahat edilmesinin üzerine, hükümet yeni yaptırımlar uygulamaya başladı.
Hükümet, şu anda belirli bölgeler ve ülkeler için seyahat uyarılarını (güvenlik seviyeleri 5 ve 6) çıkartmış durumda.
Bunlar, İsveç, Portekiz, İngiltere, Almanya’nın Gütersloh bölgesi, Batı Balkanlar (Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan), Romanya, Bulgaristan ve Moldova gibi ülkelerden Avusturya’ya dönme konusunda da kısıtlamalar uygulanacaktır.
Öte yandan hükümet, daha önce İşçi Odaları (AK) tarafından duyurulan ve tartışma konusu olan, sağlık giderleri, işverenin işten çıkartması, çalışana dava açması ve maaş kesintileri gibi uygulamaların olabilme olasılığının altını çizdi.
Buna göre, Hükümetin seyahat uyarısı yaptığı ülkelerde tatil yapıldığı durumlarda, o ülkelerden virüs kapmanız halinde, bundan kendiniz sorumlu olacaksınız.
Avusturya’ya geri döndüğünüzde, sizde virüs tespit edilirse karantinaya alınacaksınız ve bu karantina sürecinde iş vereniniz sizden maaş kesintisine gidebilecek, işten çıkartabilecek.
Bu durum sadece seyahat uyarısı yapılan ülkeler için geçerli olacak.
Öte yandan, seyahat uyarı seviyesinin yükseltildiği ülkelerden geçerek, Türkiye’den geri dönenler içinde aynı şartlar geçerli kılınacak.
İşçi Odaları Ne Diyor?
Avusturya İşçi Odaları Birliği (AK) ile yaptığımız görüşmede, işçilerin yurt dışı tatillerine dair, hükümetin 11 Temmuz tarihli açıklamasını sorduk.
Çalışma odası (AK), çalışanların yurt dışında yapacakları tatil esnasında korona virüsü kapmaları durumunda oluşacak iş hukuku kapsamında, AK Viyana şunları söyledi:
‘’Çalışanın şüpheli bir korona veya korona hastalığı nedeniyle karantinaya alınması gerekse bile, korkacak hiçbir şey olmadığını, çünkü bu durumda, ‘Salgın Yasası’na göre ücretlerin sürekli ödenmesi devlet tarafından üstlenildiği’’ belirtilerek, ayrıca, çalışanlar işverenine, tatile nereye gittiklerini söylemek zorunda değildir dendi.
Seyahat Uyarası Olan Ülkelerde Geçerli Değil
İşçi Odaları (AK) Virgül’e yaptığı açıklamada, çalışanlar, ancak seyahat uyarısının geçerli olduğu bir alanda bulunmuş olmaları durumunda seyahatten sonra işvereni bilgilendirmek zorundadır.” Dedi.
AK iş hukuku avukatları, Avusturya’nın seyahat uyarısı yaptığı, içinde Türkiye’nin de bulunduğu ülkelere yapılacak seyahatler ve bu seyahat sonrasında enfekte veya şüphesi durumunda, iş veren size karşı yaptırımlarda bulunabilme durumunun doğduğu konusunda uyarıyor.
Öte yandan, Linz Üniversitesi Çalışma ve Sosyal Hukuk Enstitüsü yönetim kurulu üyesi Elias Felten, seyahat uyarısı olan bir ülkede enfekte olan herkesin işten çıkarılma da dahil olmak üzere iş hukukunun sonuçlarıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Ayrıca, seyahat uyarısı olan bölgelere yapılan gezilerin ağır ihmal olarak sınıflandırılacağı ve işverenlerin zarar bile talep edebileceği konusunda uyardı.
Aynı uyarıyı hükümette yayınladığı bildiride yeniledi.
Hangi Ülkelerde Sorunsuz Tatil İmkanı Var
Şu anda Avusturya’ya dönüş konusunda herhangi bir kısıtlama olmaksızın 30 Avrupa ülkesine seyahat edebilirsiniz.
Bunlar şu anda Andorra, Belçika, Danimarka, Almanya, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İzlanda, İtalya, Hırvatistan, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Monako, Hollanda, Norveç, Polonya, San Marino, İsviçre, Slovakya, Slovenya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Vatikan ve Kıbrıs. |virgül
© Bild: virgül