‘’Türklerin Yüzde 45’ i Türkiye’ye, Avusturya’dan Daha Fazla Bağlı’’

Viyana’da dört gün boyunca süren olaylarla ilgili, İçişleri Bakanı, Entegrasyon Bakanı ve Eyalet Emniyet Başkan Yardımcısı açıklamalarda bulundu. Bazı göçmen derneklerinin birlikte yaşamı engellediği ileri sürülerek, Avusturya’nın “Türk ihtilafları için bir yer olmadığı” vurgulandı.

‘’Türklerin Yüzde 45’ i Türkiye’ye, Avusturya’dan Daha Fazla Bağlı’’

Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer, Entegrasyon Bakanı Susanne Raab (her ikisi de ÖVP) ve Eyalet Emniyet Başkan Yardımcısı Franz Eigner bir basın toplantısında Viyana’da dört gün süren sokak olayları kapsamında açıklamalarda bulundu.  

Viyana’da geçtiğimiz çarşamba günü, Kuzey Suriye’nin Kobanê kentinde TSK tarafından düzenlediği belirtilen ve üç kadının öldüğü hava saldırısını protesto etmek isteyen Kürt göstericilerle, çevreden geçen Türkiye kökenliler arasında başlayan ‘’PKK’ tartışması kavgaya dönüşmüş, akıbetinde Türkiye ve Avusturyalı sol grupların lokallerinin bulunduğu, “Ernst Kirchweger” (EKH), kamuoyunda “işgal binası” olarak tanımlanan binaya, bozkurt işaretleri ile tekbir getirerek saldırıda bulunulmuş ve olaylar dört gün boyunca devam etmişti.  

Pazartesi iki bakan ve emniyet yetkililerinin ortak basın açıklamasında, İçişleri Bakanı Karl Nehammer “Avusturya’da Türk çatışmaları yaşanıyor” tamamen kabul edilemez.

Demokrasinin önemli bir unsuru toplanma hakkıdır. Bu Avusturya’da korkmadan yaşanmalıdır.’’ dedi.  

Bakanın açıklamasına göre, Federal ve eyalet Anayasayı Koruma Dairesi (İstihbarat), dört gün boyunca gösterilere katılanları (destekçileri) belirleyecek.  

Nehammer, ‘’Halihazırda 11 gözaltı, 57 suç duyurusu ve 220 kimlik kontrolü yapılmıştır. Ayrıca imgeler değerlendiriliyor ve her bir suç unsuru ayrı ayrı araştırılıyor.’’ dedi.  

İçişleri bakanına göre, Taraflar ve Anayasayı Koruma Dairesi görevlileri arasında bir toplantı gerçekleşti.  

Bakan Nehammer, artan işbirliğinden umutlu olduğunu belirtti.  

Ayrıca Favoriten’de daha fazla polis varlığından söz ediliyor.  

Türk Büyükelçisinin bugün, pazartesi günü, Dışişleri Bakanlığına davet edileceği, elçiden, Türk derneklerini daha fazla şiddet artışının yaşanmaması için etkili bir rol oynamasının isteneceği kaydedildi.   

Ayrıca gelecekte, geçen hafta görüntüleri önlemek için zamanında önlemleri tartışmak için bir yuvarlak masa oluşturulacağı belirtildi.  

Bir Milyon Euro Maliyet 

Operasyonel maliyetlerle ilgili olarak Nehammer, “Avusturya’da toplantılar ve gösteriler her zaman mümkün olmalı, bu temel bir haktır diyerek, bu nedenle eşlik eden polis operasyonları da bütçeye yansır.” Dedi.  

Ancak istenilmeyen, toplantı yapma hakkının kötüye kullanılmasıydı. İçişleri bakanı kesin bir açıklama yapmadı – basında çıkan haberlerde bir milyon euroya kadar maliyetten bahsedildi. 

Hızlı Mobilizasyon 

Eyalet Emniyet Başkan Yardımcısı Franz Eigner, “şiddet içeren grupların” çok hızlı toplanarak harekete geçmelerine özellikle dikkat çekerek, buna göre, polise karşı son derece vahşice davranan küçük gruplar çok hızlı bir şekilde toplandı. İzinli göstericilerin korunması-polisin asıl görevi- böylece zorlaştırılmış oldu dedi.   

Eyalet Emniyet Başkan Yardımcısı, ‘’Bu kadar çabuk şiddet gösteren gençlerin sokaklarda olması bir sürprizdi.” Diyerek, bu grupların memurları ve köpeklerini hedef aldığı ve taş, şişe attığını belirtti.  

Eigner, bu tür olaylarda harekete geçebilecek birkaç yüz, çekirdek kadro olmalıdır diyerek, saldırıların örgütlü bir biçimde yapılma ihtimaline işaret etti.  

Ayrıca sosyal medyanın da olayların büyümesinde büyük etkisi olduğu vurgulandı.  

‘’Türk İhtilafları İçin Hoşgörü Göstermeyeceğiz’’ 

Entegrasyon Bakanı Raab, Avusturya’nın “Türk ihtilafları için bir yer olmadığını” belirterek, buna hoş görü göstermeyeceklerini söyledi.   

Ayrıca, Viyana’nın 10. Bölgesinde polis sayısının artırıldığını da doğruladı.  

“Gösteri ve yürüyüşler Viyana’da paralel toplumların tehlikesini ve varlığını gösteriyor.  

Geçtiğimiz günlerin olayları ve altta yatan aşırılıkçı yapılar buzdağının sadece görünen kısmı” diyen Raab, “Türk kökenli insanların yüzde 45’inin Türkiye’ye, Avusturya’dan daha fazla bağlı hissettiklerini” söyledi.  

Bakana göre, bölücü dernekler ve yurtdışından yapılan etkiler bu gelişmelerde rol oynamaktadır.  

Ayrıca bu derneklerin, burada ikinci veya üçüncü nesilde yaşayan göçmen kökenli gençleri hedeflediklerini söyleyerek, bu bağlamda, Bakan bunların, “entegrasyon karşıtı” operasyonlar olduğunu söyledi.  

Raab ayrıca yaz aylarında çalışmaya başlaması planlanan siyasi İslam için bir Dokümantasyon Merkezi’nin oluşumu duyurdu.

Bu organ bilimsel bir danışma kurulu tarafından desteklenmektedir dedi.  

Gelecekte, aşırıcılık yanlısı olan ağlar ve dernekler bilimsel olarak incelenecek ve daha sonra halk, paralel toplumlar hakkında da düzenli olarak bilgilendirilmesi planlanmaktadır. |virgül  

© Bild: virgül 

Yayınlama: 29.06.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.