Yaşamını yitiren işçi sayısı 19’a yükseldi
Bartın’da maden ocağındaki grizu patlamasında yaşamını yitiren işçi sayısı 19’a yükseldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın’da maden ocağında meydana gelen patlama sebebiyle yarınki Diyarbakır programını iptal etti.
Bartın’ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde, yeraltında patlama meydana geldi. Bartın Valiliğinin açıklamasına göre saat 18.15 sıralarında -300 kotunda patlama meydana geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu madende 110 işçinin çalıştığını, 49 işçinin riskli bölgede kaldığını, 29 işçinin çıkarıldığını, bu işçilerden 14 işçinin hayatını kaybettiğini, 3 işçinin yoğun bakımda olduğunu açıkladı. Daha sonra 5 işçinin daha cansız bedeni çıkarıldı. Öte yandan Sayıştay, TTK 2019 Yılı Denetim Raporunda, Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı madende patlamanın yaşandığı derinlikte ani gaz degajı ve grizu patlama riskinin arttığı konusunda uyarmıştı!
AFAD, Twitter’dan yaptığı paylaşımda patlamanın “trafo kaynaklı” olduğunu açıkladı, ancak daha sonra bu paylaşımı silerek “sehven” yapıldığını duyurdu. Maden ocağına gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez burada yaptığı açıklamada “Arkadaşlarımızın verdiği bilgiye göre grizu patlaması olduğu şeklinde. Galerilerin bir kısmına kadar raylı sistem çalıştı, bir kısmında yayan/elle müdahalelerimiz söz konusu. İçeride devam eden bir yangın yok. Önlem amacıyla temiz hava tüpleri ve yangın tüpleri gönderildi” dedi.
Yaşamını Yitiren İşçi Sayısı 19’a Yükseldi
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaşamını yitiren işçi sayısının 14’e yükseldiğini açıkladı. Vardiyada 110 işçinin olduğunu, 61 işçinin zarar görmediğini belirten Soylu, riskli bölgede bulunan 49 işçiden 29’unun ise çıkarılarak hastaneye kaldırıldığını belirtti. Soylu, 29 işçiden 14’ünün hayatını kaybettiğini, 3 işçinin durumunun ise ağır olduğunu ifade etti. Daha sonra 5 işçinin daha cansız bedeni çıkarıldı.
Maden ocağından çıkan bir işçi, “Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz- duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi” diye belirtti.
Genel Maden-İş Yöneticisi: Gaz Sıkışması
Evrensel’e konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Merkez Yöneticisi Tayfun Demir olayın gaz sıkışmasından meydana geldiği yönünde bilgi aldıklarını ifade etti.
AFAD, “PATLAMA TRAFO KAYNAKLI” PAYLAŞIMINI SİLDİ
AFAD yaşanan patlamaya ilişki yaptığı paylaşımda “Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında trafo kaynaklı bir patlama meydana gelmiştir” ifadelerini kullandı. Daha sonra uzmanların ‘metan patlamasından kaynaklı’ açıklamalarının ardından dakikalar sonra paylaşımı sildi. AFAD, daha sonra yaptığı paylaşımında “Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında bir patlama meydana gelmiştir” diye yazdı.
Daha sonra bir paylaşım daha yapan AFAD şu ifadeleri kullandı:
“Bartın ili Amasra ilçesinde @ttk_gen_md’ne ait maden ocağında meydana gelen patlamanın trafo kaynaklı olduğu bilgisi sehven paylaşılmıştır. Patlamanın nedeni henüz belirlenememiştir. Mahsur kalan vatandaşlarımıza ulaşılması için AFAD ve tahlisiye ekipleri seferber edilmiştir.”
Belediye Başkanı: İçeride 87 Arkadaşımız Vardı
Halk TV canlı yayınına katılan Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, “Grizu patlaması şüphesi var. İçeride 87 arkadaşımız vardı. 6 tanesi hareketsiz görünüyor. Tahliye ekiplerinin olaya müdahalesi sürüyor” dedi. İlerleyen saatlerde NTV yayınına da çıkan belediye başkanı, işçilerin yarısının çıkarıldığını aralarında ağır yaralıların bulunduğunu söyledi.
Evrensel’e konuşan CHP Amasra İlçe Başkanı Seyhan Bilgin saat 20.40 itibariyle 17 yaralının madenden çıkarıldığını aktardı. Bilgin, “Bölgeye gelen ambulanslarla çıkarılan işçiler hastanelere götürülüyor. Hayatını kaybeden var mı o konuda net bilgi yok, ama şu ana kadar (20.40), 17 yaralı çıkarıldı. Madende toplamda 87 kişi varmış. İşçilerin aileleri geldi, Amasralılar da burada. Bekliyoruz” diye konuştu.
Amasra TTK Müessesinde 15 sene makine mühendisi olarak çalışan Cumhuriyet Halk Partisi Eski Milletvekili Rıza Yalçınkaya Bartın Televizyonu’na yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Trafo patlaması diye bir şey yok. İşçi arkadaşlarımız bir grizu patlamasından söz ediyor. Metan gazı sıkışmasından olduğunu söylüyorlar. Bir toz bulutundan söz ediliyor. Zaten metan patlaması olursa bir toz bulutu olur. Eğer bir yangın olsaydı çökme olurdu. Daha kötü olurdu. Böyle bir durum olmadığı gözüküyor. Ancak en sağlıklı bilgileri içeri giren kurtarma ekibi verebilir. Şu an sağlık ekipleri de içeri giriyor. Kurtarma ekipleri ulaştıkları arkadaşları, kimi önce gördülerse sağlık ekiplerine veriyorlar. Yolun başından olayın başlangıç yerine kadar sırayla gidiyorlar.”
Kent Konseyi Başkanı: İçeride Yoğun Bir Kömür Tozu Ve Gaz Birikmesi Var
Gazetemize konuşan Amasra Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Çoban ise şunları söyledi: “Baca ağzına yakın yerlerden kendi çabalarıyla çıkan işçiler var. Patlamanın olduğu yerde kurtarma ekipleri var. İçerde yoğun bir kömür tozu ve gaz birikmesi söz konusu olduğu için emniyetli bir şekilde girmeleri gerekiyor. 300 metre aşağıda işçiler var ne olacak henüz belli değil. Patlamanın olduğu yerde 50’inin altında işçinin olduğu söyleniyor. Telaşlı bir ortam var burada, aileler maden ocağı etrafında bekleyiş sürüyor.”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığında, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Zonguldak Milletvekilleri Deniz Yavuzyılmaz ve Ünal Demirtaş’tan oluşan CHP heyetinin de patlamanın yaşandığı Amasra’ya gitmek üzere yola çıktığı belirtildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temennimiz can kaybının daha fazla artmaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen maden patlamasıyla ilgili Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.
Erdoğan şu ifadeleri kullandı:
“Bartın’ımızın Amasra ilçesinde meydana gelen maden patlamasında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır niyaz ediyorum. Yaralanan kardeşlerime de acil şifalar diliyorum.
“Olay sonrası süratle başlayan arama kurtarma başta olmak üzere, patlama ile ilgili tüm konularda bütün kurumlarımız çalışmalarını titizlikle sürdürmektedir. Çalışmaları yerinde icra etmek ve denetlemek amacıyla üç bakanımız, verdiğimiz talimat üzerine bölgeye intikal etmiştir. Ben de yarınki Diyarbakır programımı iptal ederek inşallah Amasra’ya geçecek, tüm çalışmaları yerinde koordine edeceğim.
“Bölgedeki tüm sağlık ekiplerimiz, hastanelerimiz yaralı kardeşlerimiz için seferber edilmiştir. Mevcut tesislere ilave olarak Sağlık Bakanlığımız bölgede bir acil müdahale ünitesi kurmuştur. İhtiyaç halinde yaralılarımızı sevk amacıyla ambulans uçaklarımız hazırdır. Patlamayla ilgili gerekli soruşturma başlatılmış, 3 savcımız görevlendirilmiştir. Soruşturma tüm boyutlarıyla devam etmektedir.
“Meydana gelen bu üzücü hadiseyle ilgili sadece resmi kurumlarımızın açıklamalarının dikkate alınması, provokatif ve dezenformasyon içeren art niyetli içeriklere itibar edilmemesi gerekmektedir. Temennimiz can kaybının daha fazla artmaması, madencilerimizin sağ salim kurtarılmasıdır ve tüm çabalarımız bu yöndedir.” |© DerVirgül
Ek kaynak: Evrensel / BBC /DW