Avusturya | Çalıştıkları Halde İşsizlik Maaşı aldılar

Mali Polisin Avusturya genlinde şirketlere yaptığı operasyonlar sonucunda, kısa süreli çalışma sistemini kötüye kullanan, kayıt dışı işçi çalıştıran, çalıştıkları halde işsizlik maaşı alan, çok sayıda ihlal ve istismar vakası tespit edildi.

Avusturya | Çalıştıkları Halde İşsizlik Maaşı aldılar

Avusturya korona salgını kapsamında yaşanan kriz nedeniyle oluşabilecek işten çıkartmaları engellemek veya en aza indirmek için uyguladığı ‘’kısa süreli çalışma sistemi’’nin suiistimal edildiği ileri sürülmüştü.  

Kısa süreli çalışma sistemi: Krizlerin üstesinden gelmek ve ekonomiyi istikrara kavuşturmak için bir işgücü piyasası politika aracıdır. 

Kısa süreli çalışma durumunda, işverenler çalışanlarının çalışma saatlerini azaltır – ve ücretlerin bölünme kaybı AMS’den sağlanan sübvansiyonlarla kısmen dengelenir.

Bu aradaki fark, hazineden AMS ‘ye ödenen ek bütçede karşılanır. 

İşçi Odaları Birliği’nin Nisan ayının başında kısa süreli çalışma sisteminin, kötüye kullanıldığından şüphelenilen ilk vakayı kamuoyuna açıkladıktan sonra, Maliye Bakanı Gernot Blümel (ÖVP) mali polisin, kısa süreli çalışma sistemine geçen şirketlere odaklandığını açıklamıştı.  

Maliye Bakanı Gernot Blümel pazar günü yaptığı basın açıklamasında, ülke çapında yaklaşık 350 mali polis memurunun 1,205 lokasyonda 1.946 şirkette toplam 5.119 kişiyi kontrol ettiğini söyledi. 

Mali polis raporunda; 460 yasa ihlali tespit edilirken, bunlar, Yabancı Uyruklu İş İstihdam Yasası, Genel Sosyal Sigortalar Kanunu, İşsizlik Sigortası Yasası, Ücret ve Sosyal Damping Kontrol Yasası ve Çalışma Saatleri Yasası kapsamında kaydedilmiştir. 

Kısa süreli çalışma yönetmeliğinin kötüye kullanılması şüphesi nedeniyle 31 kişi rapor edildi ve soruşturma, federal ceza bürosundaki sosyal fayda sahtekarlığı bürosuna devredildi.  

Buna ek olarak, kontrol edilen dokuz kişiye kısa süreli çalışma konusunda vergi kaçakçılığı suçlaması yapıldı. 

Mali Polisin yaptığı operasyonlardan örnekler sunan Bakan, Yukarı Avusturya Eyaleti’nden bir metal inşaat şirketinde kayıtlı olmayan bir çalışan yakalandığını ve çalışanın bunu “gönüllü” yaptığını kaydetti. 

Ve yine, Viyana’daki büyük bir şantiyede mali polis, kayıt dışı 14 çalışanı tespit etti. 

Bakanlık, bu çalışanların krizden önce kayıtlı olduklarını, ancak krizden bu yana kayıt dışı olarak çalışmaya devam ettiklerini belirtti. Kayıt dışı çalışanların, aynı zamanda işsizlik maaşı aldıkları tespit edildi.  

Şirketler büyük cezalarla karşı karşıya 

Vergi kaçakçılığına ilişkin cezalandırılacak olan şirketler, forma bağlı olarak, kaçınılan miktarın iki katına kadar ve dört yıla kadar hapis cezası ile yargılanmaları söz konusu.  

Ayrıca, kısa süreli çalışma sistemi kapsamında devletin sağladığı imkanı kötüye kullanma gerekçesiyle; Hibelerin kötüye kullanılması beş yıla kadar hapis cezasına neden olabilir ve buna ek olarak belgede sahtekarlık yapmak suçundan yargılanacakları belirtildi. 

Hükümet, Corona yardım paketleri kapsamında kısa süreli çalışma sistemine 10 milyar Euro bütçe ayırmıştı.|virgül  

Yayınlama: 10.05.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.