Avusturya’da enerji fiyatları yüzde 40 arttı
Ağustos ayında hanehalkı enerji fiyatları bir yıl öncesine göre yüzde 40’tan fazla arttı. Kalorifer yakıtı fiyatları bir önceki yıla göre iki katından fazla arttı. Odun peletleri önemli ölçüde daha pahalı hale geldi.
Avusturya Enerji Ajansı tarafından hesaplanan enerji fiyat endeksine (EPI) göre, hane halkı enerjisi Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40,7 arttı. Temmuz ayı ile karşılaştırıldığında fiyatlar yüzde 4,2 oranında gerileyerek enflasyonu azaltıcı etki yapmıştır. Bunun nedeni, özellikle ağustos ayının ikinci yarısında durumu bir nebze rahatlatan akaryakıt fiyatlarının aylık bazda daha düşük olması.
Basın açıklamasına göre, Enerji Ajansı Genel Müdürü Franz Angerer, “enerji şirketlerini büyük endişeyle izliyoruz” dedi. “Eylül ayı için, Avusturya’daki en büyük iki tedarikçi ve diğer birçok tedarikçi, elektrik ve gaz için enerji fiyatlarını büyük ölçüde artırdı.” Bunların başında Wien Energie ve Aşağı Avusturya Eyaleti enerji tedarikçisi EVN fiyatlarını yükseltti diye konuştu.
Kalorifer yakıtı fiyatları bir önceki yıla göre iki katından fazla arttı
Ağustos ayında premium benzin fiyatı, Ağustos 2021’e göre yüzde 38 daha yüksek, ancak bu yıl Temmuz ayına göre yüzde 11,2 daha düşüktü. 50 litrelik bir depo doldurma maliyeti yine 100 Euro’nun oldukça altında, ancak bir yıl öncesine göre 30 Euro’dan fazla. Dizel, Ağustos 2021’e göre yüzde 48,6 daha pahalıydı, ancak Temmuz ayına göre yüzde 9,8 daha ucuzdu.
Kalorifer yakıtı fiyatı, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre iki katından fazla arttı (artı yüzde 106,6) ve Temmuz ayına göre biraz düştü (eksi yüzde 1,9). 3.000 litrelik tipik bir dolum maliyeti 4.500 Euro’nun oldukça üzerindedir.
Gaz bir önceki yıla göre yüzde 72,3, elektrik yüzde 12 ve bölgesel ısıtma yüzde 19,1 daha pahalı. Temmuz 2022’ye kıyasla fiyat artışları da oldu: Gaz maliyeti yüzde 2,2, elektrik yüzde 3,6 ve merkezi ısıtma yüzde 1,7 daha fazla.
Yakacak odun ve peletler “nispeten ucuz enerji kaynakları”
Odun peletleri önemli ölçüde daha pahalı hale geldi: Fiyatlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 99,9 ve bir önceki aya göre yüzde 14,8 arttı. Yakacak odun, 2021 Ağustos’una göre yüzde 56,1 ve Temmuz 2022’ye göre yüzde 4,5 daha pahalı. Enerji Ajansı’na göre, “Yakacak odun ve odun peletleri hala nispeten ucuz enerji kaynaklarıdır”. Fiyat artışlarının nedeni, artan talep ile birlikte Ukrayna ve Rusya’dan yapılan ithalatın azalmasıdır. Piyasa henüz bu duruma tepki gösteremedi veya aynı hızda değil.
Gaz arzı sıkıntısı Avrupa için sorun teşkil ediyor
Angerer, yakın geçmişte enerjinin her zaman ucuz ve bol miktarda bulunduğunu söylüyor. “Geçtiğimiz birkaç ay içinde, enerji kaynaklarının arz güvenliğinin ve fiyat istikrarının hafife alınamayacağının farkına vardık.” Mevcut gaz arzı sıkıntısı “bizi Avrupa’da temel bir sorunla karşı karşıya bırakıyor”. Bunu göz önünde bulundurarak, bir dereceye kadar toplumun sebatına ve uyarlanabilirliğine de başvurmak gerekir dedi.
Fiyat faktörü olarak üretim kapasitesi eksikliği
Angerer, “Üretim kapasitesinin olmaması fiyatları daha da yukarı çekecektir. “Bu yüksek fiyatlar, tasarruf etmek ve çeşitlendirmek için açık bir işaret olarak anlaşılmalıdır: Rüzgar enerjisi, fotovoltaik, jeotermal enerji ve biyokütleye ihtiyaç var. Orta vadede kendimizi fosil hammadde ithalatına olan bağımlılığımızdan kurtarabilmemizin tek yolu budur,” diye vurguladı. Kömürle çalışan elektrik santrallerinin mevcut rönesansı veya alternatif tedarik yolları aracılığıyla uzun süreli doğal gaz kullanımı en iyi ihtimalle acil bir çözüm olabilir diye devam etti. | © DerVirgül