‘’Avusturya’da nereden geldiğinize değil, başarıya önem verilir!’’

Bu söz, Sebastian Kurz’a ait. Avusturya’da oturum ve çalışma izni almak zaten başlı başına bir başarı değil midir?

‘’Avusturya’da nereden geldiğinize değil, başarıya önem verilir!’’

Yeni bir ülkeye yerleşmek ve yeni bir hayat kurma kararı almak azimlilik ve geleceğe güvenle bakmayı gerektirir-ama sabırla gideceğiniz uzun bir bürokratik işlemler ağı da sizi beklemekte.  

Avusturya resmi kurumlardan topladığımız bilgiler ışığında, Avusturya’da oturum izni sürecinin nasıl geliştiğini derledik. 

Avusturya Oturum İzni 

1 Ocak 2006 tarihli Yabancılar Yasası Avusturya’da dört tip oturum izni vardır; Oturma izni (Aufenthaltsbewilligung), Yerleşim izni (Niederlassungsbewilligung), Aile bireyleri izinleri (Familienangehöriger) ve Daimi ikamet izni (Daueraufenthalt).

Avusturya’da 6 aydan daha uzun süreli kalışlar Yerleşme ve İkamet Yasası hükümleri çerçevesinde değerlendirilir.  

Dört tip oturum izninin yeni yasaya göre ikamet unvanları: 

Kilit serbest meslek sahibi için Kırmzı-Beyaz- Kırmzı Kart (Rot-Weiß-Rot Karte) 

Kilit işçi için Kırmzı-Beyaz- Kırmzı Kart (Rot-Weiß-Rot Karte) 

Mavi Kart 

Kırmzı-Beyaz- Kırmzı Kart Plus (Rot-Weiß-Rot Karte Plus) 

“Aile bireyileri” 

Yerleşme İzni (Niederlassungsbewilligung) 

Yerleşme İzni (Niederlassungsbewilligung) – Çalışma hakkı içermeyen 

Yerleşme İzni (Niederlassungsbewilligung) – Akraba 

Sürekli Oturma (Daueraufenthalt – EU) 

Sürekli Oturma – Aile Bireyi (Daueraufenthalt – Familienangehörige) 

Avrupa Birliği’nin Yerleşme hukuku (Gemeinschaftliches Niederlassungsrecht – Dokumentationen) 

Avusturya Aile birleşimi ile oturum izni talebi 

Avusturya vatandaşı ile evlenerek Avusturya’da yaşamak isteyen T.C. vatandaşları Avusturya Aile Birleşimi vizesi ile oturum izni alma talebinde bulunabilirler.

Avusturya aile birleşimi evliliğin dışında orada yaşayan akrabanızla kan bağı ispat edildiği taktirde de talep edilebilmektedir. Kan bağının en fazla 2. Kuşaktan akrabalar için geçerli olduğunu hatırlatmakta fayda var. 

30 Haziran 2011’de yürürlüğe giren yeni aile birleşimi uygulamasına göre Avusturya aile birleşimi uygulamasında Avusturya’da yaşayan eşin Türk vatandaşı veya Avusturya vatandaşı olması fark etmeksizin başvuruda bulunulabilmektedir.

Eğer Avusturya’da yaşayan eş Türk vatandaşı ise uzun süreli oturum izninin olması gerekmektedir. Ancak her halükarda Almanca dil yeterliliğinin A1 dil sertifikası alınarak ispatlanması gerekmektedir. 

Avusturya Çalışma İzni 

Yabancıların Avusturya’da çalıştırılmasını öngören 1 Ocak 2006 tarihli Yabancılar yasasına göre çalışma izinleri 3 başlık altında toplanmıştır; Çalıştırma izni (Beschäftigungsbewilligung), Çalışma izni (Arbeitserlaubnis), Muafiyet belgesi (Befreiungsschein). 

Çalıştırma izni bir yıl süreli olup Avusturya’daki işverenin bir yabancıyı ülke sınırları içinde bir yıl boyunca çalıştırmasına imkan verir.

Çalıştırma izni belirli bir süreyle belirli bir iş yeri için geçerlidir.

İşverene ilk kez çalıştırma izni verilmesi Avusturya’daki çalışma izinleri kontenjanına bağlıdır ancak bununla birlikte Avusturya’daki iş piyasasının durumuyla da yakından alakalıdır.

Buna göre Avusturya sınırları içinde üçüncü ülkelerden gelen çalışanların toplam işgücü potansiyeli bütün ülkenin istihdam oranının %8’ini aşmamalıdır.

Bu oran ancak istisnai durumlarda arttırılabilmektedir. 

Avusturya Çalışma iznini bir iş sözleşmesi ile Avusturya’da giden kişiler talep edebilirler.

Avrupa sınırları içinde birçok ülkede geçerli olduğu üzere çalışma izni mevzusu ülkede oturum ve ikamet izniyle de yakından alakalıdır.

Avusturya çalışma izni Avusturya’da çalışılan eyalet içinde en fazla 2 yıl süre ile verilmekte olup, ülkede 14 ay yerleşik olarak çalışan yabancıların eş ve çocuklarının çalışmasına olanak sağlar.

Çalışma izni, süresi bitmeden yapılan başvurularda son 2 yıl içinde ülkede çalışıldığı durumda 2 yıl geçerli olacak şekilde uzatılabilmektedir. 

Avusturya oturma izni uzatma 

Avusturya’da oturma izni Avusturya’da bulunma amacınıza göre yapılan başvurularınız neticesinde aldığınız onay ile Avusturya göçmenlik ofisine ulaştırılmaktadır.

Avusturya oturum izni sizin ülkede toplam konaklama sürenizden kısa olabilmektedir.

Avusturya oturum izninin uzatılması 12 ayda bir yapılabilmektedir. Oturum izninizi mevcut ikamet süreniz bitmeden yenilemeniz gerekmektedir. 

Vatandaşlık 

Vatandaşlık Yasası ile ilgili yasa değişikliğinin 2006 yılında yürürlüğe girmesi ile vatandaşlığın verilmesi için genelde 10 yıllık kesintisiz yasal ikametgah şartı ve bu 10 yılın en az 5 yılı için yerleşim izni koşulu getirilmiştir.

Bu süre belirli özel şartlarda (örneğin mülteci statüsü, AET Vatandaşlığı, Avusturya’da dünyaya gelme veya Avusturya’nın çıkarları açısından önemli bir durumun söz konusu olması ) 6 yıla indirilebilir.

Avusturya vatandaşlarının eşleri ve çocukları için daha uygun hükümler bulunmaktadır. 

 

‘’Avusturya’da nereden geldiğinize değil, başarıya önem verilir. Sizin uyum sağlamanız, bizim beraberce elde edebileceğimiz başarının yoludur.

Bundan hem siz faydalanacaksınız, hem Avusturya faydalanacaktır. Bu bizim ortak amacımız. Avusturya’ya hoş geldiniz! Sebastian Kurz /Başbakan’’|virgül  

© Bild: virgül

Yayınlama: 18.02.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.