Avusturya’da Sigara Yasağının Teknik Boyutu Eksik Mi?
Avusturya kapalı alanda sigara yasağını uygulamasından sonra, kafe ve restoranların önlerinde çadırlar türemeye başladı. Yasaya göre çadırlar ve kışlık bahçeler açık alan mı?
Avusturya’da 1 Kasım 2019 tarihinde, kapalı alanda sigara yasağının yürürlüğe girmesi, gastronomi sektöründe büyük zararlara neden olmuş, bazı gastronomi işletmecileri, yasayı protesto etmek için mitingler düzenlemişti.
Aradan gecen üç ay, belediyelerin denetimlerinde de anlaşılacağı üzere, sektör sigara yasağına sadık kaldığı görüldü.
Ancak, yasanın bir ayağı halen belirsizliğini koruyor.
Yasa da, kapalı alan veya açık alan tanımlamasının net bir şekilde yapılmaması nedeniyle, işletmecilerin kendilerine özgü sigara içile bilinen alanlar yaratmalarına neden oldu.
Bu da beraberinde haksız rekabeti doğurdu.
İşletmeciler, lokallerinin önündeki araç park yerini kiralayarak, çadır kurdular.
Kimi işletmeci ise, kışlık bahçe adı altında, teoride açık alan, ama pratikte kapalı alanlarda müşterilerinin sigara içmesine izin verdiği görüldü.
Oysa yasak çadırları da kapsıyordu.
Bunun bir örneği Graz kentinde yaşanmış, çadırda sigara içilmesine izin veren, işletmeye ve içen müşteriye ceza kesilmişti.
Bu gibi imkanları olmayan işletmeler, yasanın getirdiği yüzde 30 müşteri kaybını kabullenirken, yasa boşluğundan yararlananların işletmeleri yüzde 100 doluluğa ulaştı.
Konu ile ilgili, bakanlığa sorduğumuz; açık alan- kapalı alan tanımlaması kapsamında, bize verilen yanıt, ilgili bakanlığın internet sayfasında yayınlanan resmi kanunla aynı içerik taşımaktaydı.
Peki Çok Tartışılan Sigara Yasağının Kapsamı Nasıl Şekillenmekte?
Mutlak bir sigara yasağı şu durumlarda geçerlidir:
Öğretim ve eğitim amaçlı odalar, örneğin Seminer odaları, okul dışı eğitim ve ileri eğitim odaları, üniversitelerdeki sınıflar
Müzakere amaçlı odalar, örneğin Konferans salonları, mahkeme salonu, toplantı odaları.
Okul spor faaliyetleri, çocukların veya gençlerin denetlendiği, barındırıldığı diğer tesisler (örneğin okul binaları, anaokulları, okul sonrası kulüpleri, spor salonları, gençlik yurtları, yatılı okullar vb.) ve ilgili açık alanlara, yani okul bahçelerine, spor alanları, vb. Vb.
Hem yiyecek hem de içecek üretimi, işlenmesi, idaresi veya alımı için kullanılan odalar.
Çok amaçlı salonlar ve çok amaçlı odalar (çadırlar gibi sabit olmayan tesislerde de)
Kulüp faaliyetlerinin çocukların ve gençlerin (örneğin koro veya müzik kulüpleri, spor kulüpleri, oyun kulüpleri vb.) Bulunduğu yerlerde gerçekleştirildiği odalar.
Derneklerin etkinlik düzenlediği odalar (hayırsever, kültürel veya eğlence etkinlikleri gibi kar amacı gütmeden bile)
Kapalı toplu ve özel ulaşım (ör. trenler, tramvaylar, kamu ve özel otobüsler, S-Bahn trenleri, taksiler, kiralık arabalar; açık otobüs, üstü açık araba, vb. etkilenmez).
Kapalı Alan Tanımlaması
Sigara yasağının geldiği bütün ülkelerde, kışlık bahçelerde sigara içiren işletmeciler, kışlık bahçesi olmayan işletmecilerden bir adım önde oldular.
Bu durum haksız rekabeti doğurması nedeniyle, örneğin Türkiye, açık alan tanımının tavanı açılır, kapanır sistemlerin çok istismar edildiğini ileri sürerek, bu kışlık bahçeleri ‘’kapalı alan’’ olarak saydı ve sigara içilmesini yasakladı.
Teorik olarak, tavanın açılır-kapanır olmasından öte, sigara içilen alanda tavanın açık olması, yasanın hükmettiği koşul olarak görülüyor.
Şayet tavan kapalı ise, en az iki cephenin açık olması, rüzgarın (hava dolaşımı) etkileşimi üzerine, dumanın dağılmasının sağlanması öngörülmektedir.
Öte yandan, bilimsel olarak, dumanın hafif olması, onun devamlı yukarıya doğru gitmesi anlamına gelmektedir.
Edindiğimiz bilgilere göre, Avusturya hükümeti önümüzdeki haftalarda, kapalı-açık alan tanımlamasında net bir yasa çıkaracak…|virgül