Viyanalıların Yüzde 25’nin Seçme Hakkı Yok

Viyana’da yaşayan herkese seçme, seçilme ve kararlara katılabilme hakkı olan bir oturum vatandaşlığı talep ediyoruz. Aksi taktirde, Viyana seçimlerinde 450 Bin kişinin seçme hakkı olmayacak.

Viyanalıların Yüzde 25’nin Seçme Hakkı Yok

Adem Çetin  

MÖ 400 yıllarında ilk Keltler yerleşti – 500 yıl sonra Romalılar. İki bin yıllık bir tarihi olan Viyana´da bugün 1,8 milyon insan yaşamakta – fakat hepsi aynı haklara sahip değiller.  

Defalarca, dünyanın en yaşanılabilir kenti seçilen Viyana, aynı zamanda sosyal-adalet-li yönetim şekliyle de övünmüştür.  

Peki, Viyana, içinde farklı olmaktan korkmadan yaşamanın mümkün olduğu bir kent mi? 

1365’te Viyana Üniversitesi’ni kurmuş bir kentin, sosyal adaleti gerçekten var mı?  

Viyana nüfusunu neredeyse yarısı yabancı kökenli. Yabancı kökenlilerin de yarısı, Avusturya vatandaşı değil.

Bu durumda, nüfusun yüzde 25’ Avusturya ve Avrupa Birliği Vatandaşı değiller.  

Viyana da yaşayıp vergi ödeyen insanların %25’i (450 000 kişi) Avusturya veya Avrupa Birliği vatandaş olmadıkları için, ulusal ve yerel seçimlere katılamıyorlar.  

 

Çok dilli Viyana: Kentte Almanca dan sonra, en çok konuşulan, Sırpça, Türkçe, Slovence, Hırvatça, Macarca ve Çekçe diğer dillerdir.  

Brokrasinin merkezi: Viyana Avrupa Birliği’nin en büyük onuncu kentidir. Birleşmiş Milletler bürosuyla Viyana, Birleşmiş Milletlerin dört resmi merkez temsilciliğinden birine sahiptir.

Kentte bulunan diğer önemli uluslararası kuruluşlar OPEC, AGİT ve Uluslararası Atom Enerjisi Örgütü’dür (IAEO). 

Sosyal Devlet: Avusturya’da sosyal devlet her bireyin güvenliğini garanti etmeyi amaçlamaktadır.

Yaşlılıkta ve zor durumlarda sosyal ağ tıbbi bakım, rehabilitasyon ve güvenceyi temin etmektedir.

Bu uygulamalar, Avusturya’da oturum izni olan diğer ülke vatandaşları içinde geçerlidir.  

Sosyal Konut: Viyana’da sosyal konut uygulamaları 1920’lerde uluslararası olarak kabul edilmiş bir reform programına dayanmaktadır ve 80 yıldır gelişerek devam etmektedir.

Viyana’daki ailelerin %60’ı sübvanse edilmiş (Belediye, kooperatif) dairelerde yaşamaktadırlar.  

Avusturya’nın en büyük mülk sahibi olan Viyana Belediyesi bugün Viyana’daki her dört konuttan birine sahiptir.

220.000 civarında sosyal konut ve 6000 civarında lokal, büro vb. Gayrimenkulün işletme ve yönetimi ise Viyana Sosyal Fonu iştiraki olan ‘Wiener Wohnen’e aittir.  

Diğer taraftan, Viyana yönetimi kent sakinlerinin objektif koşullarından yola çıkarak, kent idari bünyesinde, en çok konuşulan diğer dillerde, sosyal danışmanlık, kadına-çocuğa şiddet, sağlık vs. gibi konularda, merkezi  hizmet sunmaktadır.  

Yukarıda, her ne kadar, bir sosyal kent tablosu çizmiş olsam da, kentte yaşayan göçmenlerin derin sorunlarla uğraştıkları bir gerçek.  

Viyana Eyalet Seçimleri yaklaşırken, kenti yönetmeye aday partiler, yukarıda adı geçen belediye evlerinde yabancıların oturduğunu, iktidara geldiklerinde, önceliği Avusturyalılara vereceklerini vaat ediyorlar.  

Bir diğer parti ise, Viyana halkının yüzde 60’ının oturduğu belediye evleri ve sosyal konutları, özelleştirmekten söz ediyor.  

Bu partilerin istemleri, tek başına bir eylem olarak değerlendirilmemelidir. Bu söylemler, aynı zamanda yabancıları hedef gösteren ve yerli yabancı ayrımının politik alt yapısının oluşturulmasıdır.  

Bu nedenle, oy kullanamayacak yüzde 25’e seçme hakkı verilmelidir. |Virgül 

© Bild: virgül

Yayınlama: 09.02.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.