Viyana’da Bir Osmanlı Sembolü: ‘’Julius Meinl’’

Kimi tarihçilere göre, Viyana Kuşatmasından çekilen Osmanlı ordusu, işine yaramayan eşyaları burada bıraktı. Rivayete göre, at pisliği ile doldurulmuş sanılan çuvallarda, kahve vardı.

Viyana’da Bir Osmanlı Sembolü: ‘’Julius Meinl’’

Julius Meinl, 1862’den beri Viyana kahvehane kültürünün elçisi olmuştur.

Avrupa’da sürekli yenilikçi ve ilk profesyonel kahve kavurmasını yapan, Julius Meinl Viyana geleneğine dayalı benzersiz ve son derece başarılı bir kahve kültürü inşa etti.  

Kuşkusuz, 1862’den beri Julius Meinl, deneyim, gelenek ve üstün kaliteli ürünleri piyasaya sürmekte lider olmuştur.  

Peki, Avusturya’nın ünlü Julius Meinl’in logosunda bulunan, bu fesli figür neyi temsil ediyor,? 

Şirket, Julius Meinl’in logosundaki fesli figür, fesli bir Osmanlı’yı tasvir ettiğini kabul ediyor. Türk/Arap olarak belirtilmesine rağmen, sonrasında ise doğrudan Osmanlı olarak belirtilmiştir. (The Julius Meinl logo shows a young man wearing a fez, an Arabic/Turkish head covering in the shape of a blunt felt cone with a tassel.) 

Viyana Kuşatması 

Başarısız Viyana kuşatması sonrasında, Osmanlı Ordusu geri dönerken diğer tüm gereksiz ağırlıklarla beraber çekilmemiş kahve çuvallarını da bırakmıştır geride.  

Surların dibindeki kahve çuvalları da göstermiş olduğu kahramanlıklar nedeni ile kuşatma sonrası Ukrayna asıllı Polonyalı Jerzy Franciszek Kulczycki’ye verilmiştir. 

Kuşatma sonrası bu tüccar da, kendisine verilen çuval çuval kahve ile Avrupa’nın üçüncü, Viyana’nın ilk cafesini Schlossergasse’de açıp adını ‘Hof Zur Blauen Flasche’ yani ‘Mavi Şişenin Altındaki Ev’ koyuyor.

Bu arada Cappuchin rahip arkadaşı Marco d’Aviano da acı kahveyi bal ve süt ile tatlandırıp köpürttüğünde elindeki karışımın rengi kendi elbisesini andırdığından, hemen isim babalığı yapıyor ve  Kutsal Roma İmparatoru I. Leopold’e sunulan bu özel sunuma ‘Cappuchino’ denmeye başlıyor. 

Kulczycki iyice tanınmaya başladığında işi abartıp büyük bir pazarlama taktiği ile kahveyi Yeniçeri giysileri ile sunmaya başlıyor.

Osmanlı’nın hiç kullanmadığı sütü de bol tutuyor farklı tatlar bulabilmek için.

İşte o günlerden sonra kahve Viyana’nın adeta bir parçası oluyor. 

Avusturya’da kahve geleneğini en iyi şekilde günümüze taşıyan ise, fesli logosuyla Julius Meinl’in olmuştur. |virgül 

Yayınlama: 06.02.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.