Nehammer Budapeşte’de göç zirvesine katılacak
Başbakan Karl Nehammer (ÖVP), Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ve Macaristan Başbakanı Viktor Orbán Budapeşte’de düzenlenecek göç zirvesinde bir araya gelecek. Zirvede Avusturya’nın yasadışı göçün ağır yükü altında olduğuna dikkat çekilecek.
Avusturya başbakanlık ofisine göre, sınır koruması, insan kaçakçılığıyla mücadele ve yasadışı göç akışlarını önlemek için ortak önlemler konularında polis işbirliğini artırma konusunda görüşmeler planlanıyor.
Avusturya yasadışı göçün ağır yükü altında
Şansölye, önceden yaptığı açıklamaya göre, “Avusturya şu anda yasadışı göçün ağır yükü altında. Avrupa’da yaptığımız dayanışma katkısı orantısız bir şekilde yüksek,” dedi. Özellikle Burgenland eyaleti, doğu sınırının uzun olması nedeniyle yük altındadır.
Nehammer, AB iltica politikasının çalışmadığından şikâyet etti. “AB etkili önlemlerle müdahale etmediği sürece birbirimize yardım etmek zorundayız. Avusturya bu nedenle kendisini korumak için mümkün olan her şeyi yapıyor. Sırbistan ve Macaristan ile birlikte daha fazla önlem almak istiyoruz. Çünkü Sırbistan ve Macaristan sınırları korunduğunda bizim kendi sınırımız da korunmuş oluyor.” Dedi.
Macaristan ve Sırbistan mülteci akınından ağır şekilde etkilendi
Macaristan ve Sırbistan, yıllardır Balkan rotası üzerinden mülteci akışından ciddi şekilde etkileniyor. 2015’teki mülteci krizi sırasında Macaristan, Sırbistan ve Hırvatistan ile olan güney sınırlarına çitler çekti ve o zamandan beri yasadışı göçe karşı sert bir tavır aldı.
Avrupa Adalet Divanı ülkeyi defalarca kınadı, STK’lar yıllardır Sığınmacılara yönelik kötü muameleden ve Sırbistan’a geri İtilmekten şikayet ediyorlar.
Avusturya, Ağustos 2022’den bu yana Macaristan-Sırbistan sınırına polis memuru gönderiyor. Şimdi sayı 50’den 70’e çıkarılacak. Resmi rakamlara göre, bu yıl Ocak-Eylül ayları arasında Macaristan’ın güney sınırında 178.000 yasadışı sınır geçişi engellendi. 2021’de bu sayı tüm yıl için 122.000 idi.
Sırbistan ve Macaristan’da mülteci akışı
Belgrad İltica Yardım Merkezi’ne göre, yılın ilk yedi ayında Sırbistan’da 65.000’den fazla mülteci kaydedildi. Merkezin başkanı Dragos Curoviç’e göre, Balkan ülkesinde ortalama olarak yaklaşık 10.000 mülteci var ve bunlardan sadece 4.500’ü kabul kamplarında barındırılıyor.
Djuroviç, Macaristan’dan gelen yasadışı geri itmelerin devam ettiğinden şikayet etti. Ona göre, sadece kuzeydeki komşu ülkeden yaklaşık 600 mülteci her gün Sırbistan’a geri itiliyor.
Yılın başından bu yana, sadece 2.600’den biraz fazla kişi sığınma başvurusunda bulunma fırsatına sahip oldu. Sadece on tanesine izin verildi.
Yeşiller dış politika sözcüsü Ewa Ernst-Dziedzic, Eylül ayı sonunda Sırbistan-Macaristan sınırında yerel bir teftişin ardından “ciddi insan hakları ihlallerinden” şikayet etti. Orada Macar polisi tarafından ağır yaralanan insanlar gördüklerini söyledi.
Avusturyalı politikacı APA’ya verdiği röportajda, mültecilerin hayatlarını vahşi kamplarda sürdürdüğünü ve tekrar tekrar AB’nin dış sınırından Macaristan’a ulaşmaya çalıştıklarını bildirdi.
FPÖ, yarın Salı günü bir sığınma ülkesi olarak Avusturya’ya “çekici olmayan” bir önlem paketi sunmak istiyor. Bu, örneğin Avusturya topraklarında sığınma başvurularının askıya alınmasını içeriyor.
2022’de şu ana kadar 56.000’den fazla sığınma başvurusu yapıldı
İçişleri Bakanlığı’na göre, Avusturya’da Ocak-Ağustos 2022 arasında 56.149 sığınma başvurusu yapıldı. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 195 artış anlamına geliyor.
Başvuruların çoğu şu anda Hindistan vatandaşlarından geliyor. Genel olarak, Hindistan, Pakistan, Fas veya Tunus’tan gelen insanlar gibi menşe ülkeleri nedeniyle sığınma şansı olmayan insanlardan giderek daha fazla sığınma başvurusu var.
Karner’in Bratislava’da sınır kontrollerinde buluşması
Yine pazartesi günü Bratislava’da İçişleri Bakanı Gerhard Karner (ÖVP), sınır kontrolleri konusunda Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’dan mevkidaşlarıyla bir araya gelecek. Geçen Perşembe gece yarısı, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti, Slovakya ile Schengen iç sınırında sınır kontrollerini yeniden başlattı.
Prag, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti üzerinden Almanya’ya geçmek isteyen, çoğunlukla Suriye kökenli mültecilerde keskin bir artış görüldü. İçişleri Bakanı Karner, kaçakçıların hareketlerini önlemek istediklerini söyleyerek Avusturya’nın sınır kontrolleri başlatmasını haklılığını savundu.
Slovak hükümeti sınır kontrollerinin getirilmesini eleştirdi. Avusturya, Eylül 2015’ten bu yana Macaristan ve Slovenya ile Schengen sınırlarında sınır kontrolleri yürütüyor.| © DerVirgül