Avusturya’da “Sınıfta Kültür Savaşı” (Kulturkampf im Klassenzimmer) Kitabı Tartışması

Avusturyalı bir öğretmenin, Avusturya okullarındaki Müslüman çocukların durumunu ele aldığı kitapta, ‘’köktendinci İslam’ın öğrencilerimizi ne kadar güçlü bir şekilde etkilediğini, bu dinin çocukların zihnine ne kadar hakim olduğunu fark ettim,’’ ifadeleriyle eğitimdeki sorunları, siyasetçilerin görmezlikten geldiği ileri sürülüyor.

Avusturya’da “Sınıfta Kültür Savaşı” (Kulturkampf im Klassenzimmer) Kitabı Tartışması

Adem Çetin

Viyana’nın ilkokullarındaki durum özellikle endişe vericidir: Tüm çocukların yüzde 59’u artık günlük hayatta Almanca konuşmamaktadır.

Avusturya’da öğrencilerin yüzde 31’i Almanca dışında bir dil kullanıyor. 

-Müslüman öğrenciler açısından anti-Semitizm de artıyor. 

– İkinci ve üçüncü kuşak göçmen çocuklar genellikle okuldan mezun olacak kadar Almanca bilmiyorlar. 

Ocak 2015’te Fransız “Charlie Hebdo” dergisi editör kadrosuna yapılan saldırıdan sonra, bazı öğrencilerinin suikastçıları nasıl kutladığını duydu.

“O gün, köktendinci İslam’ın öğrencilerimizi ne kadar güçlü bir şekilde etkilediğini, bu dinin çocukların zihnine ne kadar hakim olduğunu fark ettim. 

Bu sözler ve tespitler, Susanne Wiesinger ait. 

Otuz yıldır öğretmen olan Susanne Wiesinger, muhafazakar İslam’ın günlük öğretim ve Viyana’daki öğrencilerinin hayatı üzerindeki etkisi hakkında bir kitap yazdı. 

Yakın zamanda yayınlanan kitap, Avusturya’da büyük bir tartışmaya neden oldu.  

“Sınıfta Kültür Savaşı” (“Kulturkampf im Klassenzimmer” ) kışkırtıcı ve radikal bir isim taşıyan kitap, “İslam’ın okulları nasıl değiştirdiği – Bir öğretmenin raporu,” alt başlığıyla yayınlandı.  

İçinde Wiesinger, bir sınıfta 25 çocuğun 21’inin Anadili Almanca olmayan Müslüman olduğu bir okulda karşılaştığı zorlukları anlatıyor. 

Uzun zamandır bu konuda sessiz kaldı, ancak politikacılar, okul yetkilileri ve sendikalar tarafından terk edildiğini hissettiğini ileri sürüyor. 

“Halkın Viyana okul durumunu bir başarı sistemi olarak algılamasını sağlamak için her şeyi yaptılar” diye yazıyor.  

Amaç Viyana’yı güzel göstermekti: “Sorumlu eğitim politikacıları, bunun artık okullarımızdaki gerçeklikle bir ilgisi olmadığı gerçeğiyle ilgilenmiyor.” Eleştirisi yapılıyor.  

Wiesinger, siyasi partileri eleştirerek, “Sınıflarımızda her gün bir eğitim politikası felaketi yaşanıyor. Çoğu zaman çocuklar kör ideolojik politikanın teminat hasarıdır. Parti çizgisi genellikle öğrenciler için gerçek yardımdan daha önemlidir. ” ifadelerine kullandı.  

Öte yandan, Eğitim Bakanı Heinz Faßmann (ÖVP), kitap hakkında yaptığı açıklama  “şaşkın” ve “kızgın ” bir tavır sergiledi.  

Bazıları 54 yaşındaki öğretmenin problemleri açıkça ele alma cesaretinden dolayı kutluyor. Diğerleri onu kabul edilemez şekilde genelleştirilmiş bir açıklama yapan, sağcı popülist ve sadece para kazanmak isteyen bir kadın olarak görüyor. 

Bu eleştirilerin üzerine öğretmen, kitap gelirinin tamamını iki entegrasyon projesine bağışladığını vurguluyor. 

Öğretmeni sağcı diye eleştiren, özellikle de birçok arkadaşı, “Wiesinger göre hepsi küçük burjuva solcuları”, ondan uzaklaştı. 

Wiesinger, kendisini Radikal Solcu olarak tanımlıyor ve hayatının sendikal hakları savunmakla geçtiğini söylüyor.  

Aşırı Sağın çok beğendiği bu kitap neyi amaçlıyor? 

Kitapta, Wiesinger artık normal okul hayatının nasıl mümkün olduğunu anlatıyor.

Bununla birlikte, öğrencilerinin ebeveynlerin ultra muhafazakar dünyası ile okuldaki batı dünyası arasında gerçekleştirmeleri gereken dengeleme eylemini de rapor ediyor. 

“Anlaşmazlık” hakkında yazıyor, kız çocuklara baskıyı, sünnet, zorla evlilikler, bir” kıyafet polisi” hakkında raporlar, yani kız çocukları üzerinde elbise düzenlemeleri uygulayan erkekler, yüzme derslerine katılmayan kızlar ve cinsel eğitim dersleri gerçekleşememesi.

Çocuklar giderek ebeveynlerinin tutumunu benimseyerek ve Batılı değerleri reddetmeleri.  

Kitabı Okuyunuz 

Kitabını dikkatlice okuyup onunla konuşursanız, ne Solcuların eleştirileri, ne de aşırı Sağcıların şakşakçılığının ne kadar anlamsız olduğu görülmekte.  

Wiesinger diyor ki: “Ben İslam’a karşı değilim! Batılı değerlere karşı yönlendirilen ultra muhafazakar İslam’a karşı “eleştiriler yönlendirdim”.

“Ve kesinlikle öğrencilerime karşı değil.’’ 

“Onlardan kendimi sorumlu hissediyorum! Bu çocukların ülkemizde iyi bir geleceğe sahip olmalarını istiyorum, sadece onlar için en iyisini istiyorum!” 

Kitabında şöyle yazıyor: “Çünkü benim için onlar bize aitler ve bu nedenle çoğunluk toplumunun sorunlarıyla ilgilenmesi gerekiyor.” 

Öte yandan, Viyana Belediyesi bu sorunlar aslında var – tüm okullarda değil, bazılarında, diyordu. 

Wiesinger iyileştirme için daha fazla öneride bulunuyor, örneğin daha fazla karma – tüm sosyal kökenlerden çocuklar birlikte okula gitmek zorunda kalmalı özgür okul seçimi kısıtlanmalıdır.  

Bütün gün okullara, dini öğretim yerine, “birlikte yaşamanızın dini, etik, demokratik ve yasal temelleri ile ilgilenen” ortak bir etik dersine ihtiyaç vardır.  

Ebeveynler, çocukları yüzme, spor dersleri veya gezilere katılmazsa para cezasına çarptırılmalıdır.  

Öğretmen eğitim kolejlerinde daha fazla çeşitliliğin de yardımcı olacağını söylüyor./ virgül 

Yayınlama: 19.01.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.