Avustralya’daki yangınlar hakkında bilinmesi gerekenler
Yunanistan, Kaliforniya ve Amazonlardan sonra şimdi de Avustralya aylardır kontrol altına alınamayan yangınlarla mücadele ediyor.
Avustralyalılar hükümeti yangınlara müdahalede yavaş davranıldığı için eleştirirken Başbakan Scott Morrison acil durum ve afet ödemeleri için ek kaynak tahsis etti.
Eylül ayından itibaren şiddetlenerek devam eden yangınların bilançosu ağır oldu.
Yangınlardan en çok zarar gören bölge Yeni Güney Galler eyaleti.
İtfaiye servisi pazartesi günü eyalet çapında 130 yangının hala devam ettiğini, bunlardan en az 69’unun henüz kontrol altına alınamadığını açıkladı.
Ülke genelinde en az 25 kişi eylül ayından bu yana devam eden yangınlarda hayatını kaybetti.
Yangınlar 2 binden fazla evi yok etti.
Yeni Güney Galler itfaiye servisinin güncel saptamalarına göre eyalette en az bin 558 ev tahrip olurken 653 ev zarar gördü 10 bin kadar evse kurtarıldı.
Günlerce devam eden yangınlar Victoria eyaletinin bir sahil kasabasında 4 bin kişiyi hafta sonunu kumsaldaki barınaklarda geçirmeye zorladı.
Bölgedeki fabrikaların da 153’ü tahrip oldu, 123’ü ise zarar gördü.
Statista’ya göre 2 Ocak’a kadar toplamda 5 milyon hektar arazi kül oldu. Bu sayının Avustralya’nın 6 eyaletinde toplamda en az 5,9 milyon hektara ulaştığı düşünülüyor. Yeni Güney Galler eyaletindeyse en az 3,6 milyon hektarlık alan yangından etkilendi.
Meteoroloji Ofisi, Melbourne kendi ve çevresinde görüş mesafesinin 1 kilometreden daha az olduğu konusunda uyarı yaptı.
Gerçek zamanlı Hava Kalitesi Göstergesi, ülkenin güneyinde hava kirliliğini günlerdir en yüksek seviye olan “tehlikeli” düzeyde gösteriyor.
Yeni Zelandalılar Avustralya’dan çıkan dumanları ülkelerinden görebildiklerini söylüyor.
Yarım milyar hayvan hayatını kaybetti
Yangınlar Avustralya’daki canlı yaşamına da ağır darbe vurdu. Sidney Üniversitesi, 3 Ocak 2020’de yayımladığı makalede, Yeni Güney Galler eyaletinde eylül ayından bu yana en az yarım milyar hayvanın yangınlar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Makalede 480 milyon hayvanın hayatını kaybettiği bildirildi.
Yeni Güney Galler’deki koalaların neredeyse üçte biri yandı, yaşam alanlarının da üçte biri yok oldu.
Sigorta Konseyi: Zarar 450 milyon dolara ulaştı
Başbakan Morrison cumartesi günü, Avustralya tarihinde ilk kez 3 bin kişilik ordu, donanma ve hava kuvvetleri ihtiyat personelinin yangınlara karşı görev alacağını duyurdu. Morrison ayrıca yurt dışından yangın söndürme uçağı kiralamak için 14 milyon dolar tahsis edileceği sözü verdi.
Avustralya Sigorta Konseyi, tahmini zarar faturasının iki günde ikiye katlandığını ve 700 milyon Avustralya dolarına (450 milyon Amerikan doları) ulaştığını açıkladı.
Başbakan Morrison, acil durum ve afet ödeneğine ve gönüllülere finansal destek sağlamak için 2 milyar Avustralya doları (1,4 milyar Amerikan doları) tahsis edileceğini duyurdu.
Yangınlar neden bu kadar büyüdü ve ne zaman sona erecek?
Avustralya son yılların en büyük kuraklığını yaşıyor. Meteoroloji Ofisi’ne göre geçtiğimiz ilkbahar kuraklık rekoru kırıldı. Aralık ayında gelen sıcak hava dalgası ülke çapında sıcaklık rekoru kırılmasına neden oldu.
Aralık ayında ülkenin bazı bölgelerinde sıcaklıklar 40 derecenin üzerinde seyretti.
Şiddetli rüzgarsa yangınlar ve dumanın hızla yayılmasına neden oldu.
Avustralya henüz yaz sezonunun başında. Bahar aylarında kırılan sıcaklık ve kuraklık rekorunun yaz aylarında da görülmesi, durumu çok daha vahim hale getirebilir.
Yangınlar ve iklim krizi arasındaki bağlantıya değinmediği için sert bir şekilde eleştirilen Başbakan Morrison, yangınların önümüzdeki aylarda da devam edeceği konusunda halkı uyarıyor.
Bu arada itfaiye ekipleri ve gönüllüler, uluslararası düzeyde başlatılan yardım kampanyaları için destek bekliyor. Kuruluşlar, yangınlardan etkilenenleri milyonlarca canlı için bağış çağrısı yapıyor.
Öte yandan birçok devlet, Avustralya hükümetine desteklerini sunmaya devam ediyor./Euronews