Macron: Türkiye, Suriye’de oldubitti yapıp aynı zamanda NATO’dan destek bekleyemez
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Barış Pınarı Harekatı’na bir kez daha tepki göstererek, “Türkiye, Suriye’de oldubittiye getirip operasyon düzenlerken, aynı zamanda NATO’dan destek bekleyemez.” dedi. Bakan Çavuşoğlu’dan Barış Pınarı Harekatı’nı eleştiren Macron’a: ‘Terör devleti kurmak istiyordu’ yanıtını verdi.
Macron, Elysee Sarayı’nda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i kabul etti.
Görüşmeden sonra düzenlenen ortak basında toplantısında konuşan Macron, Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin, “Müttefikimiz Türkiye’nin güvenlik kaygılarının son derece farkındayım.
Çok sayıda terör saldırılarına maruz kaldılar. Bununla birlikte, hem IŞİD karşıtı koalisyon için tehdit oluşturan bir askeri hareket yapıp hem de birlik ve destek beklenemez.” değerlendirmesinde bulundu.
Macron, “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” şeklinde daha önce yaptığı açıklamasının “faydalı bir uyarı çağrısı” olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.
Düşman kim?
Macron, “Benim sorduğum sorular bizim hala çözüm bulamadığımız açık sorular.
Avrupa’da barış, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması, Rusya ile ilişkiler, Türkiye meselesi, düşman kim sorusu ? Bu yüzden bu soruların yanıtları verilmediği sürece, maliyeti, kim paylaşacak, külfeti kim paylaşacak konularını gelin tartışalım.
Bizim belki de bir uyandırma çağrısına ihtiyacımız vardı. Benim mesajımın yerine gitmesinden memnunum.” dedi.
İttifakın Rusya ile yeni bir güvenlik mimarisi inşaa etmesi gerektiğini savunan Macron, Moskova’nın kısa dönemde ve orta menzilli füzelerle ilgili moratoryum önerisini ise Paris’in kabul etmeyeceğini söyledi.
Fransa Cumhurbaşkanı, Rusya ve ABD arasında 1987 yılında imzalanan ancak Washington yönetiminin bu yıl tek taraflı çekildiği Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nın yerine geçecek olan yeni sözleşmeyle ilgili müzakerelere Avrupa’nın da taraf olmasını istedi.
Macron, Fransa’nın Afrika’daki terörle mücadele askeri operasyonlarına da değinerek, Paris’in ittifak üyelerinden özellikle Sahel bölgesinde terörle mücadeleye daha fazla destek vermesini beklediğini ifade etti.
Fransız iç kamuoyunda son olarak 13 Fransız askerinin Mali’de hayatını kaybetmesiyle ilgili eleştirilere ilişkin Macron, bu konudaki askeri stratejide değişikliğe gidebileceği mesajını verdi.
Bakan Çavuşoğlu’dan Barış Pınarı Harekatı’nı eleştiren Macron’a: ‘Terör devleti kurmak istiyordu’
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Macron terör devleti kurmak istiyordu, Barış Pınarı Harekatı ile hayal kırılığı yaşadı, o hayal kırıklığıyla ne dediğini bilmiyor.” açıklamasında bulundu.
Bakan Çavuşoğlu, perşembe günü TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtladı ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Barış Pınarı Harekatı ile ilgili söylediği “Türkiye, Suriye’de oldu bittiye getirip operasyon düzenlerken, aynı zamanda NATO’dan destek bekleyemez.”sözlerine tepki gösterdi.
Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde düzenlediği askeri operasyonu ile ilgili eleştirilerine, “Liderlik boyunu aşan söylemlerle ve eylemlerle olmaz.” yorumunda bulundu.
Çavuşoğlu, “Barış Pınarı Harekatı’yla gerekli şeyleri söyledik, söylediği sözün bende karşılığı yok.
Macron bu yalpalamalarla Avrupa’nın lider olamaz, liderlik doğallıkla olur, boyunu aşan söylemlerle ve eylemlerle olmaz. Merkel’in de söylediği gibi Türkiye bir NATO müttefikidir. (Macron) Müttefiklerin yanında dursun.” sözlerini sarf etti.
Dışişleri Bakanı, Suriye’nin kuzeyinde bir “terör devleti” kurulmasının istendiğini ifade ederek, “Bizim Barış Pınarı Harekatı’mız bunların planlarını suya düşürdü.
O hayal kırıklığıyla her gün ne dediğini bilmeyen bir görüntü var Paris’te.” dedi. Çavuşoğlu, Macron’un daha önce yaptığı “NATO’nun beyin ölümünün gerçekleştiğine” dair açıklamasının da NATO üyeleri dahil herkesi rahatsız ettiğini ve bunun eleştirildiğini söyledi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı’nda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’u kabulü sırasında Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde düzenlediği Barış Pınarı Harekatı’na tepkisini “Türkiye hem Suriye operasyonunu oldubittiye getirip hem de NATO müttefiklerinden dayanışma bekleyemez” sözleriyle ifade etmişti.