Sürekli Oturum Bir Yıl, Kırmızı-Beyaz Oturumlar Altı Ay Yurtdışında Kalabilir
Avusturya Yasalarının ön gördüğü ikamet unvanlarına göre, yurtdışında kalma süreleri kapsamında, TC. Viyana Başkonsolosluğu uyarı niteliğinde bir açıklama yaptı.
TC. Viyana Başkonsolosluğundan yapılan bir açıklamada, Türkiye vatandaşı olup, Avusturya’da oturum izniyle yaşayan vatandaşların, Türkiye seyahatlerindeki, seyahat süresinin uzun olması durumunda, Avusturya’ya giremedikleri belirtildi.
Yapılan açıklama da, ‘’Avusturya Yerleşim ve Oturum Kanunu’na göre süreli ikamet (1 veya 3 yıl) iznine sahip yabancıların bir yılda altı aydan fazla Avusturya dışında ikamet etmemeleri, süresiz ikamet izni hamili yabancıların ise kesintisiz bir yıldan fazla Avrupa Birliği ülkeleri dışında kalmamaları gerekmektedir’’ dendi.
Konsolosluk ayrıca, bu yasal düzenlemelerin aksi şeklinde davranış sergileyenlerin, mağdur olduklarına değinerek şunlara yer verdi; ‘’Son dönemde, Avusturya’da yaşayan vatandaşlarımızın yukarıda belirtilen sürelere riayet etmemeleri nedeniyle Viyana havalimanında ülkeye girişlerine izin verilmediği ve Türkiye’ye geri gönderildikleri gözlenmektedir.’’
Öte yandan, vatandaşlarımızın Kanun’da belirtilen sürelerden daha fazla Türkiye’de kalmaları gerektiği takdirde, seyahatleri öncesinde ilgili Avusturya makamlarından (MA – 35)izin almaları mümkündür, dendi.
Avusturya’da Yasalara Göre İkamet Unvanları:
– Kilit serbest meslek sahibi için Kırmzı-Beyaz- Kırmzı Kart (Rot-Weiß-Rot Karte)
– Kilit işçi için Kırmzı-Beyaz- Kırmzı Kart (Rot-Weiß-Rot Karte)
– Mavi Kart
– Kırmzı-Beyaz- Kırmzı Kart Plus (Rot-Weiß-Rot Karte Plus)
– “Aile bireyileri”
– Yerleşme İzni (Niederlassungsbewilligung)
– Yerleşme İzni (Niederlassungsbewilligung) – Calışma hakkı içermeyen
– Yerleşme İzni (Niederlassungsbewilligung) – Akraba
– Sürekli Oturma (Daueraufenthalt – EU)
– Sürekli Oturma – Aile Bireyi (Daueraufenthalt – Familienangehörige)
– Avrupa Birliği’nin Yerleşme hukuku (Gemeinschaftliches Niederlassungsrecht – Dokumentationen)/virgül
© Bild:virgül