Avusturya Tıp Odaları (ÖAK): Kızamık Aşısı Zorunlu Olsun
Almanya Federal Meclis’inin, kızamık aşısını zorunlu kılan yasa tasarısını onaylamasının ardında, Avusturya Tıp Odaları Birliği ÖAK, kurulacak olan hükümete seslenerek, Avusturya’nın bu yasa ihtiyacı var dedi.
Almanya Federal Meclisi‘nde 1 Mart 2020’den itibaren kreş ve okullarda kızamık aşısını zorunlu kılan yasa tasarısını kabul edilmesinin ardından, Avusturya’da konu dahilinde tartışmalar başladı.
Avusturya Tıp Odaları Başkanı (Ärztekammer ÖAK) Thomas Szekeres, “Avusturya, Almanya örneğini hızla takip etmeli” diyerek gelecekte kurulacak olan hükümete seslendi.
On iki AB ülkesi, İtalya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan gibi komşu ülkeler de dahil olmak üzere artan vaka sayısı nedeniyle zorunlu aşılamayı başlattı.
Koalisyon müzakerelerinin kapsamında görüşülmesi düşünülen zorunlu aşı, büyük bir ihtimalle yasallaşması düşünülüyor.
Zira, Halk Partisi (ÖVP) seçim programında, farklı bir biçimde de olsa yer almaktadır. Yeşiller Partisi’nin karşı çıkma ihtimali bulunmadığı ileri sürülerek, olası bir ÖVP-Yeşiller hükümetinde, kızamık aşısının zorunlu kılınması öngörülmektedir.
Avusturya aşı hedeflerinin gerisinde kalıyor. Örneğin, 19-30 yaşındakilerin yüzde 70’in altında kalan bir oran, aşı olmuş durumda.
Avusturya’nın yüzde 95’lik kızamık aşılama oranına ihtiyacımız var. Bu nedenle aşı alamayan veya alamayacak kişilerin korunmasını sağlamak için tek yol, zorunlu ve devlet kaynaklı aşılama sistemine ihtiyacın olduğu kaydedildi.
Zorunlu Kızamık Aşısı
Kızamık aşısını zorunlu kılan yasa tasarısını kabul edilmesi durumunda, (tam olarak aynı olmamakla birlikte) Almanya’da uygulanan cezai işlemin uygulanması devreye girecektir.
Almanya’da, Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte ebeveynler, yeni bir kreş ya da okula yazdırmadan önce çocuklarının kızamık aşısı olduğunu ispat etmek zorunda kalacak.
Aksi takdirde aileler 2 bin 500 euroya kadar para cezasına çarptırılabilecekler.
Aşıların Etkili Ve Güvenli Olduğu Bilimsel Olarak Kanıtlandı
Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık gibi önlenebilir hastalıklara karşı yapılan aşıların etkili ve güvenli olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.
Ancak dünya genelinde birçok ebeveyn, internetteki dezenformasyon ya da bazı dini ve kültürel inançlar nedeniyle aşıların güvenliğini giderek daha fazla sorguluyor.
Öte yandan, DSÖ verileri 2011 yılında dünya genelinde yaklaşık 158 bin kişinin kızamıktan öldüğünü, son veriler ise 2017 yılında 110 bin kişinin öldüğünü ortaya koyuyor./virgül