Beyaz Saray’daki Görüşmede Hangi Başlıklar Öne Çıktı?

Beyaz Saray’daki Erdoğan-Trump görüşmesine savunma ve ticari ilişkiler damgasını vurdu. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Beyaz Saray’daki Görüşmede Hangi Başlıklar Öne Çıktı?

Toplantıda Suriye meselesinden, Fethullah Gülen’e, 1915 olaylarınının ABD Temsilciler Meclisi’nde “Ermeni Soykırımı” olarak tanımlanmasına kadar birçok başlık ele alındı.

ABD Başkanı Trump’ın gündeme getirdiği konular arasında, iki ülke arasında 1 yılı aşkın süredir devam eden bir kriz olan S-400 savunma sistemi de yer aldı.

Trump, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 savunma sistemi için “Çok büyük zorluk oluşturuyor, umarız bunu düzeltebiliriz.” şeklinde konuştu.

S-400’lere ilişkin bir atıf da, görüşme trafiği sonrası Beyaz Saray’dan yapılan değerlendirme bildirisinde yer aldı.

Beyaz Saray metninde, “Diğer konularda ilerleme sağlanabilmesi için, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi konusu etrafındaki sorunları çözmeliyiz” ifadesi kullanıldı.

Erdoğan ile samimi ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Trump, Türkiye’nin NATO’nun en güçlü ikinci üyesi, stratejik ortak ve önemli bir ekonomik partner olduğunu kaydetti. Trump, Türkiye’nin NATO içinde askeri ve maddi olarak taahhütlerini yerine getiren sayılı ülkeler arasında yer aldığına dikkat çekti.

Daha sonra konuşan Erdoğan ise kapsamlı ve samimi görüşmeler kaydettiklerini belirterek Türk-Amerikan ilişkilerinin sağlıklı ve güçlü bir zeminde ilerlemesi için yeni bir sayfa açmakta kararlı olduklarını söyledi.

Mazlum Kobani açıklaması

YPG’nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin komutanı Mazlum Kobani’nin Beyaz Saray’a davet edilmesi planları da gündemdeydi. Trump bu konudaki soruyu Türkiye ile ABD arasındaki savunma işbirliğine değinerek yanıtladı.

Trump, Türkiye ile çok yakın çalıştıklarını ve olumlu gelişmeler olduğunu belirtti. Türkiye ve Erdoğan ile ilişkilerin üstün olduğunu söyleyen Trump, “Türkiye çok önemli bir ordusu olan, büyük teçhizat alımı yapan, dünyanın en iyi teçhizatına, ABD’nin ürettiği teçhizata sahip büyük bir ülke. Biz açık arayla dünyanın en iyi teçhizatını üretiyoruz. Türkiye bunu uzun süredir biliyor. Çok büyük ilerlemeler kaydedileceğine inanıyorum” dedi.

Ticarette 100 milyar dolarlık hedef

Trump, iki ülke ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması konusunda ilerleme kaydedildiğini de belirterek Türkiye’nin piyasalarını ABD menşeli ürün ve hizmetlere daha da fazla açmasını istedi.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross Eylül ayında Türkiye’ye yaptığı ziyarette ikili ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması hedefini vurgulamıştı.

IŞİD ve mülteciler

Cumhurbaşkanı Erdoğan IŞİD ile mücadeleye Türkiye’nin katkılarını vurgulayarak, şu an Türkiye’nin elinde toplam 2 bin 200 civarında IŞİD’linin tutuklu bulunduğunu belirtti.

ABD’nin bölgede terör örgütleriyle mücadele hedefini gerçekleştirebileceği en güvenilir ortağının Türkiye olması gerektiğini belirten Erdoğan, “Bugüne kadar 7 bin 680 yabancı terörist savaşçı yakaladık, ülkelerine geri gönderdik. Hapishanelerimizde 40 ülkeden bin 216 DAEŞ mensubu var” dedi.

Türkiye’nin Türkiye’de yaşayan Suriyeli mülteciler için 40 milyar dolarlık harcama yaptığını vurgulayan Erdoğan, Avrupa ülkelerinin sadece sivil toplum kuruluşları aracılığıyla 3 milyar dolarlık katkı yaptığı eleştirisinde bulundu.

Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulması çağrısı zamanında hayata geçmediği için on binlerce masum sivilin hayatını kaybettiğini söyleyen Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı ile güvenli hale getirilen bölgelere geri dönüşlerin başladığını söyledi.

Trump ile güvenli bölge konusundaki plan ve projeleri paylaştıklarını belirten Erdoğan, Irak sınırından Cerablus‘a kadarki bölgeye bir milyon, Rakka ile Deyr ez-Zor‘a da bir milyon kişi yerleştirilmesi halinde iki milyon kişiye ulaşılmış olacağını söyledi./BBC/DW

Yayınlama: 14.11.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.