Doğu Türkistan’daki insanlık sucu Viyana’da resimlerle anlatıldı
Dünya Uygur Kurultayı ve Avusturya Uygur Birliği tarafından, Başkent Viyana’nın merkezinde “Adı Soykırım” fotoğraf sergisi düzenlendi.
Çin yönetimi tarafından, Uygurlar’a karşı uygulanan şiddet ve insan hakları ihlallerine dikkat çekmek amacıyla Viyana’nın merkezi olarak kabul edilen Stephansplatz’da, “Adı Soykırım” başlığında fotoğraf sergisi düzenlendi.
Dünya Uygur Kurultayı ve Avusturya Uygur Birliği tarafından yapılan sergide, uzak doğuda yaşanan ve yeni yeni dünya ülkeleri tarafından keşfedilen katliamlar dile getirildi.
© Foto: Avusturya Rehberi
Doğu Türkistan’da soykırım suçu işlendiğine dair ‘inandırıcı kanıtlar’ var
Dünya ülkeleri, özellikle batı ülkelerinde yapılan bu tip gösteriler ışında yapılan araştırmalara girmiş ve katliam yapıldığına dair bulguların olduğu konusunda hem fikir olmuşlardır.
Buna göre, İngiltere’de Çin’in Doğu Türkistan’daki faaliyetlerine yönelik yayınlanan hukuki görüşte, Pekin hükümetinin Uygurlara karşı soykırım suçu işlediğine dair “çok inandırıcı kanıtlar” olduğu belirtildi.
Raporda ayrıca hükümetin, Çin’in kuzeybatısındaki “Müslüman azınlığı yok etme niyetini gösteren” kanıtlar olduğu bildirildi.
Alison Macdonald de dahil olmak üzere Londra’daki Essex Court Chambers’taki kıdemli avukatlar tarafından hazırlanan 100 sayfalık raporda “gözaltındaki Uygurlara kasıtlı olarak zarar verilmesi, kadınların doğum yapmasını engellemeye yönelik tedbirler ve Uygur çocuklarının zorla aileden koparılması” gibi maddeler yer alıyor.
© Foto: Avusturya Rehberi
‘İnsanlığa karşı suç ve soykırım’
Hukuki görüşte “Gördüğümüz kanıtlara dayanarak bu görüş, Çin hükümetinin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur halkına karşı yürüttüğü eylemlerin insanlığa karşı suç ve soykırım suçu olduğu sonucuna varıyor” deniliyor.
Hükümetlerin altı aylık kamuya açık belgelerinin, uluslararası kuruluşların yayınlarının, akademisyen görüşlerinin, hayır kurumları ve medya raporlarının incelenmesi sonucu hazırlanan hukuki görüşün, mahkeme kararı gibi yasal bir zorunluluğu yok, ancak yasal işlemler bir temel olarak kullanılabilir.
© Foto: Avusturya Rehberi
Görüşte ayrıca Uygurların “köleleştirme, işkence, tecavüz, zorla kısırlaştırma ve zulüm” olarak tanımladığı yöntemlere dair deliller sunuluyor.
“Tutukluların bir dizi ciddi fiziksel zarara maruz kaldıklarına dair ikna edici kanıtlar var” denilen belgelerde ayrıca gözaltına alınan kişilerin ifadelerinde, “elektro şok verilerek cezalandırıldıkları, uzun süre stresli pozisyonlarda kalmaya zorlandıkları, dövüldükleri, aç bırakıldıkları, zincirlendikleri ve gözlerinin bağlandığı” aktarılmış
Hali hazırda Çin’in Doğu Türkistan’da Uygurlara yönelik soykırım suçu işlediği görüşünü savunan bazı Avrupalı milletvekilleri, Pekin ile ticari ilişkilere son verilmesini istiyor.| © DerVirgül