Bu Gece Saatler Geri Alınacak
Gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmek amacıyla uygulanan, yaz saati uygulaması, Avusturya ve Avrupa ülkelerinde bu gece son bulacak. Bu nedenle saatler 03.00’e geldiğinde, 02.00’ye alınacak. Peki bu uygulamanın mucidi kimdir?
Pazar günü, yaz saati uygulaması Avrupa’da sona erecek.
27 Ekim’de saat 03.00’te, saatler bir saat geri alınacak. Avusturya dahil, Avrupa ülkeleri, 26 Ekim 2019 Cumartesi gününü 27 Ekim 2019 Pazara bağlayan gece sabah 03:00’te saatleri bir saat geri alacak.
Bu uygulama sonucunda, kış saati uygulamasına geçmeyen Türkiye ile, Avrupa ülkeleri arasındaki saat farkı da 2’ye yükselecek.
Öte yandan, Avrupa Birliği, yaz saatiyle ilgili bilimsel araştırmaların sonucunda, bu uygulamanın insanların biyoritmini bozduğuna karar verilirse, uygulamanın kaldırılması gündeme gelecek. AB ülkelerinde yapılan çeşitli anketlerin sonuçları da, uygulamanın kaldırılması yönünde olmuştu.
Nedir bu saatleri ilk baharda bir saat ileri, sonbaharda bir saat geri alma olayı?
Kim buldu? Nasıl oldu?
Yaz ve kış saati uygulaması fikrinin farklı sahipleri olduğu öne sürülsede, bilinen en doğru bilgi Benjamin Franklin’nin düşüncesini bir gazetede dile getirdiğidir.
Benjamin Franklin kimdir?
Benjamin Franklin 17 Ocak 1706’da Boston’da doğan, ABD’li yayımcı, yazar, mucit, felsefeci, bilim adamı, siyasetçi ve diplomattır.
En önemli buluşları: Yıldırımsavar, Franklin sobası ve bifokal gözlüktür.
İlkbaharda saatlerin bir saat ileri, Sonbaharda ise saatlerin bir saat geri alınmasının tek nedeni; gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmektir.
Milyonlarca kişinin 1 saatliğine de olsa elektriği kullanmaması çok büyük tasarruf sağlar.
Yapılan bu uygulamayla 800 milyon-1 milyar kilovat saat arasında elektrik tasarrufu yapıldığı tahmin edilmekte.
Bu tasarruf miktarı, orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimine karşılık geliyor./virgül.at
© Bild:virgül.at